Creștere foarte mare a cezarienelor la gravidele care fac Covid. Vaccinul este imperativ, în orice etapă a sarcinii (Video)

Creștere foarte mare a cezarienelor la gravidele care fac Covid. Vaccinul este imperativ, în orice etapă a sarcinii (Video)

La Maternitatea Bucur din București, devenită unitate medicală exclusiv COVID 19, medicii se confruntă cu o creștere semnificativă a nașterilor prin cezariană: dacă înainte de pandemie, rata cezarienelor ajungea la 60% dintre nașteri, maternitatea fiind una de gradul 3, acum rata a ajuns la 88%, din cazua complicațiilor date de SARS CoV2.

Sarcina constituie un factor de risc pentru Covid, studiile arată asocieri mai mari și cu hipertensiunea, și cu starea de preeclampsie, menționează medicul Octavian Olaru (Maternitatea Bucur), prezent la o dezbatere Salvați Copiii, intitulată „Covid 19 la gravide și nou-născuți”, care este în derulare.

Ce înseamnă valul 4 pentru femeia însărcinată și nou-născut. Este sarcina o vulnerabilitate în contextul pandemic?

Recent, două cazuri dramatice au fost aduse în atenția publică: două gravide infectate cu SARS CoV 2 au murit, una dintre ele imediat după naștere, medicii au reușit să salveze nou-născutul. Sunt semnale de alarmă trase de cadrele medicale, despre importanța vaccinării la femeile gravide, sarcina putând fi un factor de vulnerabilizare în fața virusului.Cum fac față maternitățile acestei noi provocări? De ce măsuri speciale e nevoie? Ce înseamnă pentru neonatologie un copil născut dintr-o mamă infectată? Este un factor de risc? Sunt teme de pe agenda socială, teme pentru care oamenii au nevoie de informație succintă și mai ales curată, de la experți, de la vocile credibile, de la medici.Salvați Copiii România continuă seria dezbaterilor necesare pentru justa informare a publicului și i-a invitat pe Prof. Dr. Radu Vlădăreanu, Șef de Disciplină Obstetrică-Ginecologie și Neonatologie, Spitalul Universitar de Urgență Elias din București, Vicepreședinte Comisia Obstetrică-Ginecologie din cadrul Ministerului Sănătății, Dr. Daniela Oprescu, Doctor în Științe Medicale, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie, Șef Sectie OG1, Maternitatea Polizu din București, Dr. Adriana Dan, Șef Secție Neonatologie, Spitalul Universitar de Urgență din București, Prof. Dr. Simona Vlădăreanu, Medic Primar Neonatologie, Doctor în Știinte Medicale, Șef Secție Spitalul Universitar de Urgență Elias din București, Dr. Cleopatra Paloșanu, Șef Secție Neonatologie, Maternitatea Bucur din București, Bioinginer Med. Pr. Drd. Alina Belu, Manager Spitalul de Urgenţă pentru Copii Sf. Maria din Iași, Carmen Moise, Jurnalist și Proaspătă Mămică, să explice ce înseamnă valul 4 al pandemiei pentru mămici și copii și ce măsuri sunt necesare pentru a-i proteja. Dezbaterea publică va avea loc marți, 19 octombrie, de la ora 11:00 și va fi moderată de Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al organizației Salvați Copiii România.

Publicată de Salvati Copiii Romania pe Marţi, 19 octombrie 2021

„Spre deosebire de valurile anterioare, am remarcat faptul că a crescut gravitatea cazurilor internate. Nu trebuie neglijate simptomele, e foarte importantă legătura cu specialiștii, odată ce testul e pozitiv.

ADVERTISING

Din punctul nostru de vedere, e bine ca fiecare maternitate mai mare din țară să aibă un sector dedicat cazurilor Covid. Transferul cazurilor severe nu este un lucru ușor de făcut, transportarea unui caz neechilibrat poate să-i dea lovitura de grație. Cazurile severe trebuie rezolvate acolo și salvați copiii, și mamele, după care văzut ce se întâmplă", a explicat acesta.

Vaccinul nu reprezintă un risc pentru femeia însărcinată

Medicul Radu Vlădăreanu (şef de disciplină Obstetrică-Ginecologie și Neonatologie - Spitalul Universitar de Urgență Elias din București), a recomandat vaccinarea gravidelor, în orice etapă a sarcinii:

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Vestea bună e că nimeni nu trebuie să treacă prin această experiență, având vaccinul. Din păcate, femeile gravide evită vaccinarea. Sarcina cu Covid este o vulnerabilitate, Covid amplifică și coagularea, și stresul respirator.

Datele foarte recente arată că, în SUA, simptomatologia este mai severă dacă boala Covid se întâmplă în trimestrul II și III, duce la un risc de deces de aproape două ori mai mare decât la femeia care nu e gravidă.

Toată lumea care vrea să rămână gravidă, este gravidă, indiferent de vârsta sarcinii, orice lăuză, toate aceste categorii trebuie să se vaccineze. Sunt recomandările americane, vaccinul nu reprezintă un risc pentru femeia însărcinată, dimpotrivă, salvează viața ei și a nou-născutului".

ADVERTISING

Potrivit bilanțului Covid de luni, 1.764 de persoane sunt în stare gravă la Terapie Intensivă, iar numărul total al persoanelor internate în spitalele Covid este de 19.745. Din totalul pacienților internați, 491 sunt minori, 450 fiind în secții și 41 la ATI.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇