O nouă mutație la tulpina Delta se răspândeşte în Marea Britanie, unde a crescut alarmant numărul de cazuri de Covid

O nouă mutație la tulpina Delta se răspândeşte în Marea Britanie, unde a crescut alarmant numărul de cazuri de Covid
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O nouă variantă a tulpininii Delta răzbate în Marea Britanie, unde 82,5 la sută din populaţia eligibilă este vaccinată cu schema completă, și atrage atenția specialiștilor.

Mutația crește în prevalență, dar încă nu se știe dacă este rezistentă la anticorpi și nici dacă provoacă o formă mai gravă de boală sau nu.

Iar asta se vede în cifre: în weekend, 45.140 de cazuri noi COVID au fost înregistrate într-o zi în Marea Britanie, fiind cel mai mare număr zilnic de infectări de la jumătatea lunii iulie încoace.

Fostul comisar FDA, Scott Gottlieb, a scris pe Twitter despre acest nou subtip de tulpină Delta:

ADVERTISING

”UK a raportat cea mai mare creștere a cazurilor de Covid din ultimele trei luni, în condițiile în care noua variantă Delta AY.4 cu mutația spike S:Y145H reprezintă 8% din cazurile secvențiate. Avem nevoie de o cercetare urgentă pentru a afla dacă această variantă Delta plus este mai transmisibilă sau dacă reușește să răzbată parțial imunitatea (dată de vaccinare -n.red)”, a scris Scott Gottlieb, pe Twitter.

Tot el a explicat că varianta circulă în Marea Britanie încă din luna iulie, dar crește ușor în prevalență. Nu există nicio indicație clară că ar fi mai transmisibilă, dar ar trebui să fie caracterizată mai rapid această variantă și altele care vor apărea. ”Avem uneltele necesare”, spune el, citat de publicația Health.com.

ADVERTISING

Specialistul recunoaște că vestea nu e neapărat un motiv de îngrijorare pentru viitorul apropiat, dar vine ca un semnal de reamintire că lumea are nevoie de sisteme robuste pentru identificarea și caracterizarea noilor variante.

”Ar trebui ca aceasta să fie o prioritate globală, coordonată, pentru lupta împotriva Covid, așa cum eforturile internaționale au devenit o practică standard în gripă”, a mai spus el.

Jurnaliștii de la publicația Health au adunat la un loc tot ce se știe până la această oră despre mutația Delta în discuție.

Pentru început, ce este varianta Delta AY.4?

Delta AY.4 este ”o verișoară” de-a variantei Delta, care cauzează aproximativ 80% din cazurile secvențiate în Marea Britanie până la data de 15 octombrie, explică doctor Christina Pagel, director al Clinical Operations Research Unit și profesor de cercetare operațională la University College London.

ADVERTISING

În SUA, variantele AY - adică Delta - sunt listate de Centres for Diseases Control (CDC) drept variante de îngrijorare, dar acest organism nu clasifică AY.4 separat de alte variante AY.

Atunci, ce este AY.4.2?

AY.4.2 este numele propus pentru noul subtip Delta. Este o combinație dintre AY.4 și mutația spike S:Y145H și reprezintă 8-9% dintre cazurile din UK acum, spune dr. Pagel.

Se pare că acest tip este în creștere ca incidență și este monitorizat deja de Agenția pentru Siguranța Sănătății din UK, dar în SUA nu a fost observat încă.

De fapt, toate aceste extensii au fost numite ”Delta Plus”, explică Amesh A. Adalja de la Johns Hopkins Center for Health Security pentru revista Health.

”Nu s-a dovedit dacă schimbă semnificativ comportamentul virusului sau nu și nu există nicio dovadă concludentă că ar fi ceva mai mult decât mutația-mamă Delta”, afirmă acesta.

”În cel mai rău caz, această variantă este cu 10% mai contagioasă decât Delta", este de părere și doctor Christina Pagel.

De ce se întâmplă asta acum?

Virusurile suferă mutații, iar Covid 19 nu face excepție, explică William Schaffner, specialist în boli infecțioase și profesor la Vanderbilt University School of Medicine.

”Ocazional, vor mai apărea variante. Dar asta nu înseamnă că varianta Delta originală va dispărea”, spune el.

Și dr. Adalja se așteaptă să apară noi variante Delta, explicând că tot ce se va întâmpla de acum va porni de la Delta. Și, totuși, el recunoaște că este prea devreme să putem spune dacă această mutație va deveni dominantă, pentru că încă nu a fost studiată.

Între timp, cea mai bună modalitate de a te proteja de orice tulpină Covid 19 rămâne aceeași: Vaccinarea, doza booster, portul măștii, spune Dr. Adaja.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇