Tulpina Delta sporește riscul de forme grave în cazul femeilor însărcinate (studiu)

Tulpina Delta sporește riscul de forme grave în cazul femeilor însărcinate (studiu)

Infecțiile cu varianta Delta sunt mult mai grave pentru femeile gravide nevaccinate față de tulpinile de la începutul pandemiei, potrivit celor mai recente studii.

Într-un studiu asupra fenomenului, doctorii au ținut sub observație 1.515 femei gravide infectate cu Covid-19 în cadrul unui spital public din Dallas din Mai 2020 până în 4 septembrie 2021, relatează Reuters.

Dintre acestea, 82 de femei - dintre care 81 nevaccinate - au dezvoltat o simptomatologie gravă: 10 au avut nevoie de ventilatoare și două au decedat.

ADVERTISING

Proporția cazurilor critice printre femeile însărcinate era de aproximativ 5% până la începutul lui 2021 și au fost aproape inexistente în februarie și martie 2021, afirmă cercetătorii.

La sfârșitul verii, însă, în timpul izbucnirii variantei Delta, proporția pacientelor cu Covid gravide care au necesitat spitalizare a crescut până la 15%, potrivit unui raport înscris în Jurnalul American de Obstetrică și Ginecologie.

Femeile însărcinate au un risc mult mai mare de complicații cu orice fel de infecție respiratorie, așadar descoperirile celor mai recente studii nu fac decât să sublinieze importanța vaccinării anti-covid, spune Emily Adhikari de la University of Texas Southwestern Medical Center, doctorul care a condus studiul.

ADVERTISING

Miercuri, Centers for Disease Control and Prevention a transmis un mesaj prin care semnalează nevoia urgentă de a vaccina femeile însărcinate, care au născut recent, care alăptează sau care plănuiesc o sarcină subliniind că ”beneficiile vaccinării depășesc eventualele riscuri”.

O.D.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇