Cum a devenit aderarea noastră la Schengen o mare problemă europeană

Cum a devenit aderarea noastră la Schengen o mare problemă europeană

Austria, victorie a la Pirus. Pentru cancelarul Nehammer victoria de la Consiliul JAI  a fost una a la Pirus. Prin blocarea accesului României în Schengen, cancelarul austriac a provocat un mic tsunami în Europa.

Nu că ne-a respins, avea suficiente motive politice să o facă dacă avea timpul și aplecarea să analizeze politica dâmbovițeană. Pentru că nu a avut priceperea politică de a ascunde adevăratele motive pentru care s-a opus, anume frica de pierderea alegerilor ce vin în ianuarie în Austria, pe care disperatul cancelar le va pierde cu siguranță. Pentru că nu a avut ochi să vadă și minte să înțeleagă că refuzându-ne s-a pus pe curs de coliziune cu toată birocrația UE.

Atât de mare a fost orbirea insului că a refuzat toate argumentele, a îndrăznit să refuze Germania și a rupt unitatea europeană pentru niște probabile procente în plus acasă.

A aruncat solidaritatea europeană în aer pentru o victorie îndoielnică acasă. Or, asta nu se face. În asta stă cinismul, individul nu a pedepsit România, ci a sacrificat principiile europene, în încercarea de a-și salva pielea.

ADVERTISING

Din nefericire pentru el, a intrat într-o capcană fără ieșire. Va pierde alegerile de acasă, iar în UE va deveni un paria politic.

Unde dai și unde se umflă. Nehammer a lovit România cu bâta veto-ului și i s-a umflat căpățâna politică. Orbit de sondajele care-i dau partidul abia pe locul trei la alegerile din ianuarie, Nehammer s-a dovedit a fi incapabil să găsească o soluție de a remonta diferența de voturi. S-a atârnat păgubos de chestiunea neprimirii României în Schengen. A gândit meschin, cinic, a aruncat pe foc principiile europene pentru niște pârlite de voturi ce nu vor veni: nici porcul popular austriac nu se îngrașă cu o lună înainte de Ignat.

Cugetările sale au fost așa de superficiale – cum dracu' pot fi altfel deciziile luate la nervi sau de frică – că n-au ținut cont de impactul european pe care îl va stârni decizia sa.

Lovitura sa de măciucă care voia să spargă ulcele românești ca să pună dumnealui mâna pe niște porțelanuri vieneze au lovit căruțașul. Chiar de va câștiga printr-o minune alegerile, Nehammer nedibaciul se va confrunta după aceea cu organismele UE, de la Comisia Europeană la parlamentul european, se va confrunta cu acuzația de a fi coloana a cincea rusă în UE, riscând îzolarea politică a Austriei.

Este pregătit domnul Nehammer, în cazul în care va câștiga alegerile, să facă din Austria o Ungarie, este el pregătit, are el anvergura de a juca rolul lui Viktor Orban?

Viktor Orban este un histrion care mănâncă politica pe pâine, este un șmecher, Nehammer este un orb, surd și crispat pe deasupra. Viktor Orban are în spate un deceniu și jumătate de hârjoană cu UE, bietul Nehammer abia acum se va confrunta cu birocrația de la Bruxelles.

Planul lui Nehammer a fost simplist: încerc să mut alegerile din JAI la primăvară, dacă le câștig pe alea de acasă cu șmecheria asta fals imigraționistă, mă voi lăsa convins greu la viitoarele alegeri JAI, ca să scap cu izmenele curate, și alea austriece și alea europene. Îndrăznesc să mă opun acum României, pentru că România nu prea contează politic în UE, e o țară de mâna a treia numai bună de tăvălit.

Nu l-a dus capul să privească dincolo de gard ca să priceapă că va intra astfel în coliziune cu Germania, căreia chiar îi pasă de principiile ce guvernează UE. Că va intra în coliziune cu toate organismele europene.

Că Nehammer a fost total neinspirat se vede din faptul că s-a intrat în acest război cu Uniunea taman acum, când Putin se află pe față în război hibrid cu ea.

Faptul că individul austriac a fost prins cu cioara vopsită se datorează și poziției noastre: am avut curajul să cerem un vot, ca să punem reflectoarele europene pe austriacul rusofil, cinic și nedrept.

Problema aderării noastre la Schengen a devenit mai mult europeană decât națională. Datorită acestui aspect nu cred că e bine să punem mâna pe ghioacă taman acum, când, chiar neprimiți în Schengen, am obținut o victorie politică. Amarul Comisiei Europene este la fel de mare ca al nostru, ba poate chiar mai mare. Înfrângerea României a devenit acum principala problemă a Austriei.

Trebuie să lăsăm Comisia Europeană să lucreze, dar cred că ar fi înțelept să începem un asalt  asupra Vienei fără să comitem încă acte de bravadă inutile. Austria nu ne mai este o țară prietenă, trebuie să-i facem să înțeleagă că din inamiciția asta pot pierde și ei.

Putem acționa pe principiul picăturii chinezești, constant câte o mică lovitură. Putem arăta austriecilor pisica prin mutarea conturilor unei companii importante de stat de la Raiffaisen, dar nu să plecăm cu toate catrafusele de acolo.

Da, cred că este util să cerem suspendarea din familia popularilor europeni până la un vot pozitiv al Austriei asupra chestiunii, asta ca să menținem caldă chestiunea. Și da, trebuie să pregătim dosarul pentru CJUE amenințând cu o acțiune în justiția europeană prin care să îndrăznim să cerem Austriei compensații financiare pentru pierderile economice provocate de votul ei nedrept.

Apoi, trebuie să găsim neapărat niște parteneri serioși pentru gazele din Marea Neagră, cât mai repede. Putem interzice prin lege exportul de lemn neprelucrat pe o perioadă, un an, doi, până vom avea votul lui Nehammer sau al altui austriac. Și tot așa până ce mica republică de sub Germania va înțelege că s-a terminat cu sforăriile și șantajul în ce ne privește.

Să nu credem declarațiile companiilor austriece, de exemplu cea a Erste Bank, care ne mângâie pe chipiu și ne zice că aveam dreptul la bombonica Schengen. Sunt simple lacrimi de crocodil. Dumnealor au sărit să pună batista pe țambal taman de teama unor scăderi dramatice a afacerilor din România, deoarece companiile astea depind de România chiar mai mult decât depindem noi de ele.

Cărțile sunt la noi, trebuie doar să le distribuim corect ca să blocăm cacealmaua austriacă.

Dar toate astea trebuie făcute pe un ton calm, fără eruperi de naționalism, asta ca să dăm Comisiei Europene spațiul de manevră necesar.

Pentru că, dacă ne vom urca cu ciubotele lui Simion sau Bogdan în carul cu oale, s-ar putea să avem noi de suferit dând prin acțiunile noastre dreptate Austriei. Trebuie să lăsăm Comisia Europeană să lucreze până la vară și să ne pregătim de replică dacă Austria va persista în refuzul ei cinic și nedrept.

Până la vară vom avea timp să facem chestiunile astea ca să le arătăm austriecilor că respingerea noastră este și problema lor. Pentru că dacă Nehammerul ăsta gândea mai departe și punea în balanță interesele companiilor austriece de la noi, adică punea în prim plan interesul țării sale înaintea meschinăriei alegerii lui, ne primea în Schengen de ieri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇