Cine și ce ne omoară copiii. Își asumă premierul Ciolacu?

Cine și ce ne omoară copiii. Își asumă premierul Ciolacu?

A fost nevoie să moară încă doi oameni, ca să parafrazăm o vorbă prezidențială, pentru ca ochii presei și ai opiniei publice să se întoarcă, încă destul de rezervat, totuși, în direcția autorului dezastrului din Poliția Română. Către cel care i-a luat locul lui Gabriel Oprea, dar într-o variantă mai perfidă.

Scriu de ani de zile despre Bogdan Despescu, secretar de stat pe ordine publică în Ministerul Afacerilor Interne, un personaj camuflat pentru opinia publică, suficient de puțin cunoscut încât să nu genereze nicio emoție și, implicit, să nu fie o miză pentru furia societății, care nu știe că e, în mod real, principala ei cauză.

Buzoian din Nehoiu, și-a început cariera în 1995 și a desfășurat-o mult timp la Buzău. Acolo unde, spun surse din sistem, tatăl sau era bun prieten cu tatăl actualului premier Ciolacu. Aici CV complet

În 2010 și-a găsit timp pentru un doctorat despre care Emilia Șercan a dovedit că este grosolan plagiat, cel puțin 157 de pagini din cele 345 ale tezei sunt copiate.

Cu toate acestea, a rămas cu titlul, iar în 2018 avea să dea în judecată MAI și IGPR pentru a le obliga să-i plătească sporul doctoral. A câștigat și a încasat cu dobândă.

ADVERTISING

Proaspăt doctor, din 2011 și până în 2015 a țopăit în funcții: șef al IPJ Prahova, șef de cabinet al șefului IPJ Buzău, adjunct al șefului IPJ Buzău.

În 2014, în mandatul lui Gabriel Oprea la Interne, în cariera dlui Despescu s-a întâmplat ceva foarte interesant: devine șef al IPJ Constanța.

Este un județ aparte, având în vedere specificul – port, bază militară importantă, mulți străini, turism intens - motiv pentru care, ca în cazul DIICOT, este considerat firesc, spun surse din Poliție, ca SRI să aibă un cuvânt greu de spus în alegerea șefului Poliției. Și ales a fost dl Despescu. (Oare acest specific este o explicație a întârzierii demiterii actualului șef al IPJ Constanța?).

După doar un an, în 2015, Gabriel Oprea se prăbușea în accidentul Gigina și SRI își pierdea jupânul de la Interne.

S-a format Guvernul Cioloș, tehnocrați PSD, PNL și SRI. Petre Tobă este numit ministru de Interne, iar inspector general al IGPR, șeful Poliției Române, în locul său, devine Bogdan Despescu însuși.

Imediat, în timp ce este inspector general, în 2016, urmează Colegiul Național de Apărare: Studii postuniversitare de nivel înalt în domeniul securității.

Alegeri 2016, Guvernul Grindeanu, Guvernul Tudose, Bogdan Despescu este de neatins. Cade totuși în 2018, teoretic în scandalul polițistului pedofil Stan, motiv de demitere valid în sine, însă, în mod real, pe fondul războiului declanșat de Dragnea împotriva influenței SRI, pe seama căreia punea problemele sale penale.

Despescu era atât de important în ecuație încât a atras după sine căderea Guvernului Tudose și lăsarea premierului nipon să se plimbe în Muzeul Satului în lipsă de interlocutor.

Un an a stat parcat Despescu pe un post de consilier la IGPR, după care, odată cu instalarea Guvernului Orban, revine în forță, secretar de stat pentru ordine și siguranță publică, stăpân absolut al Poliției și Jandarmeriei, practic noul Gabriel Oprea.

Cu o diferenţă majoră. Și pentru că este incapabil să se exprime coerent, cel puțin în public, dar și pentru că lui Gabriel Oprea de la aparițiile publice i s-a tras ura societății, Bogdan Despescu a fost ținut mereu în umbră.

Ca șef de IGPR și secretar de stat a schimbat 5 miniștri, ca secretar de stat a avut 3 șefi ai Poliției la cheremul său absolut, însă lumea nu știe cine este și, implicit, nu îl poate asocia cu imensa lui putere. Nu este luat la întrebări, nu dă explicații, mereu aruncă pe altcineva în fața autobuzului.

A inventat pentru sine o uniformă specială, a inventat pentru slugile sale, inclusiv pentru un șef IGPR - Eduard Mirițescu, instituția „desemnării” în funcție. „Desemnații" au semnat contracte, au aplicat sancțiuni și au plătit contracte.

Despescu a luat decizii nelegale și din cauza lui Poliția a pierdut procese în instanță, și-a bătut joc de miniștri la care nici măcar nu ajungeau hârtiile oficiale care le erau adresate dacă priveau Poliția și Jandarmeria. Și chiar dacă ajungeau, decizia era tot la Despescu.

Pe Marcel Vela l-a umilit în văzul întregului minister, dar de plecat, a plecat Vela.

Ca o mostră de mentalitate, doi ani dl Despescu n-a socotit cu cale să-și posteze declarația de avere pe site-ul MAI, făcând-o abia după venirea lui Cătălin Predoiu și după ce am scris despre această sfidare a legii.

O ieșire din tipar pare să fi fost pe cale să facă: la rotativă s-a visat, după modelul Oprea, chiar ministru de Interne și în presă au apărut, în zone strategice, informații pe surse despre această schimbare.

Și nu e deloc exclus ca fără imperativul Schengen, care presupunea un ministru apt să scoată capul în lumea civilizată, să-i fi ieșit mișcarea. Dar faptul că Despescu a fost mereu mereu ministrul real a spus-o, cu argumente, șeful sindicatului Europol, Cosmin Andreica (video aici începând cu min 9 ).

Bogdan Despescu are un profil specific identic cu al lui Bogdan Licu, ca să nu mai vorbesc despre Gabriel Oprea: util la orice, capabil de orice, creator de rețele de putere, de maximă încredere pentru cine trebuie, plagiator, deci vulnerabil. Inamovibil.

Lista scandalurilor în care a fost târâtă Poliția sub puterea sa este imensă. De la cele soldate cu morți ca la Onești, Pitești sau 2 Mai, până la cele de presă, dezvăluite de Recorder de exemplu, până la eșecurile monumentale de tip Arad. Sau autentice orori, precum azilele morții și oameni torturați de polițiști.

Tot e la modă discuția despre traficul și consumul de droguri. El a explodat sub puterea lui Despescu. Poliția s-a deprofesionalizat pentru că profesioniștii fie s-au dus la pensie, fie sunt marginalizați.

Toate pozițiile cheie sunt ocupate de clanul lui Despescu, prin concursuri discutabile, împuterniciri (uneori și câte 4 în linie, deși legea prevede doar maximum două), delegări inventate sau alte artificii. Nici măcar un protocol la nivel național, în aplicarea Codului de Procedură Penală pentru înștiințarea familiilor victimelor nu există.

Aflăm acum că nu sunt aparate DrugTest. Nu există nici pregătire continuă, cu poligonul de tragere se întâlnesc doar cei de la SIAS. Există însă bastoane cu electroșocuri cumpărate defecte și BMW-uri ultimul răcnet. Achizițiile din mandatul sds Despescu sunt anchetate de DNA. Sau, mai precis, erau, pe vremea lui Crin Bologa.

Accidentul din bulevardul Laminorului a scos la iveală că pe autospeciale nu există sisteme de monitorizare prin GPS. Despre digitalizare nu s-a mai discutat de pe vremea lui Tobă.

În mandatul lui Despescu, Poliția a devenit firmă de bodyguarzi pentru clanul Pian și șeful IGPR a fost adus în concediu de dl Despescu ca să negocieze în biserici cu interlopii.

În mandatul sds Despescu abuzul în serviciu comis la nivel rural a fost dat în mod discret în sarcina Poliției Rurale. Adică polițistul rural să ancheteze achizițiile primarului din comună.

Corupție, incompetență, nepotism, deprofesionalizare, demotivare, mediocritate, „combinageală", acestea sunt coordonatele sub care a funcționat Poliția sub șefia absolută a lui Bogdan Despescu și care au ajuns să ucidă la propriu.

Și dacă asta nu se va schimba vor mai muri oameni. Mulți. Indiferent câți miniștri de Interne se vor schimba. Societatea trebuie să știe cu cine are de-a face, ce și cine ne omoară copiii.

Iar premierului Ciolacu, cel de care depinde revocarea unui secretar de stat, să îi fie clar ce-și asumă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇