Opt polițiști de la Secția 16 au fost reținuți. Ei sunt acuzați de tortură şi lipsire de libertate UPDATE

Opt polițiști de la Secția 16 au fost reținuți. Ei sunt acuzați de tortură şi lipsire de libertate <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span>

Mai multe percheziţii au avut loc, miercuri, într-un dosar de tortură şi lipsire de libertate, în care sunt vizaţi nouă agenţi de poliţie de la Secția 16 din București.

UPDATE: Opt dintre ei au fost reținuți pentru 24 de ore.

„La data de 03.03.2021, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 9 inculpaţi, agenţi de poliţie din cadrul DGPMB Secția 16 Poliție – Biroul de Ordine Publică, pentru infracţiunile de lipsire de libertate în mod ilegal, tortură, respectiv complicitate la tortură.

Totodată, s-a dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore a 8 dintre inculpaţi, respectiv măsura controlului judiciar faţă de un inculpat”, anunță Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Polițiștii făceau parte dintr-un filtru organizat în zona străzii Calea Șerban Vodă din Bucureşti, în septembrie anul trecut, când fost abordaţi de doi bărbați, care le-au atras atenția că nu poartă măști de protecție.

ADVERTISING

„În aceste împrejurări, în scopul pedepsirii persoanei vătămate G.M.I. pentru reproșurile adresate, 7 dintre inculpaţi având asupra lor armamentul din dotare au lipsit-o în mod ilegal de libertate, încătuşând-o şi transportând-o împotriva voinței sale pe un teren viran situat la periferia mun. București, sectorul 4, unde 5 dintre aceştia au exercitat pentru aproximativ 30 de minute violențe fizice asupra victimei, aplicându-i lovituri repetate cu corpuri contondente în zona superioară a corpului, a capului, a membrelor superioare și inferioare, dar și în zona degetelor mâinilor și a tălpilor. Totodată, unul dintre inculpaţi a supus persoana vătămată unor tratamente degradante”, transmite Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Procurorii precizează că, în tot acest timp, ceilalţi doi agenţi de poliţie au asistat în mod pasiv la violenţele exercitate de colegii lor.

ADVERTISING

„După exercitarea actelor de violenţă, victima a fost abandonată pe respectivul teren viran. În acelaşi timp, alţi doi inculpaţi au lipsit-o în mod ilegal de libertate pe persoana vătămată G.T.N., în intervalul 01.45 – 02.00. Astfel, după încătușarea nelegală a acesteia, au încuiat-o în autospeciala ce le fusese repartizată, peste două jante auto depozitate pe bancheta din spate, şi au transportat-o în zona Zețari din București, sectorul 5, unde au descătușat-o și abandonat-o pe o stradă întunecată. În cauză cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcția Generală Anticorupție”, spun procurorii.

Un agent a urinat pe victimă

Cazul a fost prezentat în urmă cu ceva vreme de Antena 3. Totul s-a petrecut în noaptea de 31 august spre 1 septembrie 2020, lângă stația de metrou Eroii Revoluției, în jurul orei 01:00. Doi bărbaţi relatează pentru sursa citată că au observat mai mulți polițiști care bruscau un cetățean.

ADVERTISING

Au intervenit și polițiștii au reacționat violent. Cei doi au fost săltați din zonă și băgați în două mașini diferite. Unul dintre ei a fost lăsat pe o stradă din Ferentari, însă al doilea susţine că a fost dus pe un câmp, la Jilava, unde ar fi fost bătut cu bastonul la piele.

Un agent chiar ar fi urinat pe victimă, apoi a lăsat-o acolo, conform relatărilor de la Antena3.

Relatarea victimei

Una dintre victime a relatat pe Facebook întreaga poveste, unde a și publicat fotografii cu rănile suferite în urma bătăii. Postarea este de acum 6 luni.

”In data de 01.09.2020, în jurul orelor 1:30 dimineta, aflandu.ma in zona Eroii Revoluției, am fost agresat fizic cu bestialitate de catre politisti. Punându.mi catusele, târat pe jos si pulverizandu.mi spray lacrimogen, pe motivul ca le.am spus de ce nu poarta masti... Nelegitimându.ma si nici chiar ei nu sau legitimat, am fost dus pe un câmp. M.au scos cu catusele la maini, pus pe burta, am fost lovit cu bastoanele, pumnii si picioarele, arucandu.mi telefonul pe linia de tren cu motivul să nu.i filmez. Politia Română au început să bată oamenii fara motive???????? Poliția română, interlopii României! Au fost cei de la secția 16”, a scris pe rețeaua socială Mihai Ionut.

postare
Foto: Captură Facebook/ Mihai Ionuț

A fost deschis dosar penal în septembrie 2020

Potrivit Gândul, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 a deschis, în septembrie 2020, un dosar penal în acest caz, având ca obiect comiterea infracţiunii de purtare abuzivă.

La acea vreme, Parchetul a transmis:

Cauza a fost înregistrată ca urmare a sesizării formulate la data de 01.09.2020, în jurul orei 21.00, prin apel la numărul unic de urgenţă 112, din partea a două persoane de sex masculin, ce au susţinut că la data de 31.08.2020, în jurul orei 22.00, în timp ce se aflau pe raza Sectorului 4, ar fi fost agresate de mai multe persoane ce păreau a face parte din cadrul unor echipaje de Poliţie, prin raportare la uniformele purtate şi la autoturismele ce le însoţeau.

Având în vedere informaţiile furnizate de cele două persoane vătămate şi raportat la locul unde ar fi avut loc posibilele agresiuni, aflat pe raza de competenţă a Secţiei 16 Poliţie, la data de 01.09.2020, ora 21.30, a fost întocmit procesul-verbal de sesizare din oficiu de către organele de poliţie din cadrul acestei unităţi cu privire la infracţiunea de purtare abuzivă.

Cauza a fost înaintată către organul de cercetare penală competent, iar la data de 04.09.2020, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti a dispus administrarea cu celeritate a probelor necesare lămuririi aspectelor sesizate şi identificării autorilor.

Perchezițiile şi informaţiile de azi

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, miercuri au fost făcute percheziţii în baza a nouă autorizaţii emise de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti.

"Percheziţiile au fost efectuate într-o cauză având ca obiect infracţiunile de tortură şi lipsire de libertate în mod ilegal, presupus săvârşite în luna septembrie a anului 2020 asupra a două persoane vătămate”, se arată în comunicatul Parchetului.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇