Ce e în capul lor? Anul atipic sau business as usual?

Ce e în capul lor? Anul atipic sau business as usual?

PSD și PNL sunt în campanie electorală cu tot arsenalul tradițional de populisme și bălăcăreală.

Vor candida separat pentru că toate cercetările le arată un potențial mai mare de a aduna voturi separat decât împreună, pentru a se reuni apoi cu procentele astfel obținute într-o foarte probabilă guvernare comună.

Premisa de la care pleacă, după toate aparențele, dar și din informațiile pe surse adunate, este că anul 2024 va fi unul electoral mai degrabă tipic.

Toți anticipează că europarlamentarele vor avea un impact important asupra clasei politice printr-un scor mare al zonei populist-suveranist-naționaliste. Cât de mare va fi acest scor depinde în bună măsură de severitatea iernii care urmează și de numărul de tâmpenii pe care le va mai face Guvernul până atunci.

Dar și în cel mai fericit scenariu, primul scrutin după 4 ani va fi o descărcare de furie a electoratului. De aceea, PSD și PNL par să-și fi stabilit obiective mai degrabă rezervate. PSD vrea să fie pe primul loc, iar PNL speră la un procent cu 2 în față.

ADVERTISING

După care așteptarea, cel puțin a conducerii liberale, este ca apele să se liniștească. După ce poporul se va fi răcorit, pedeapsa electorală va fi fost aplicată, de-a lungul verii nivelul frustrării să scadă, ajutat și de metode clasice precum creșterea pensiilor fix când începe sezonul electoral de toamnă.

Și, în aceste condiții, se mizează pe o campanie clasică. Primarii care să se mobilizeze, să facă adunări, la care să aducă și candidații pentru parlamentare și prezidențiale, discursuri, promisiuni, pupături, mici și bere.

În acest timp, suveraniștii nu au primari, nu are cine să le organizeze tămbălăul electoral și vor începe să se erodeze.

Se mizează, desigur, pe o candidatură a lui George Simion pe care PSD îl vrea în turul al doilea, în vreme ce liberalii speră ca, măcinat de Diana Șoșoacă, să înceapă să facă greșeli și să rateze finala în favoarea lui Nicolae Ciucă, despre care sunt liberali cu speranțe sincere că poate câștiga prezidențialele.

Dar, în tot cazul, coaliția să meargă mai departe, iar în 2025 să urmeze desigur potopul de taxe și jupuială pentru corecții. Dar cum 2025 va fi primul an din cei patru care vor urma fără alegeri, iar memoria electoratului este dovedit scurtă, sunt extrem de puțini cei care-și bat capul cu dezastrul care va urma.

Poate să fie un calcul viabil, desigur, dar cu siguranță unul extrem de riscant, pentru că anul 2024 ar putea fi orice decât unul tipic.

Întrebarea cheie este dacă într-adevăr europarlamentarele vor descărca și calma furia, după care vom reveni la business as usual.

Asta în condițiile în care de această dată polarizarea pe care o vedem nu este în funcție de un personaj politic sau un partid anume. Nu mai este despre Năstase, Băsescu sau Dragnea ca fermenți electorali. De aceasta dată polarizarea este împotriva politicii și clasei politice tradiționale.

Toți cei care au avut o bucățică de putere, cu atât mai mult dacă au condus guvernarea, sunt contaminați de ură, iar principalul argument care adună voturi pentru populiștii-suveraniști este „măcar ei nu au fost la guvernare”.

Singurele soluții pentru ieșirea din această stare sunt o bună guvernare și promovarea de figuri noi și credibile. Ambele imposibile.

Guvernare bună nu putem avea pentru că la putere sunt cei mai incompetenți și fără școală politicieni din ultimii 30 de ani. Cei care jucau table cu șoferii miniștrilor din guvernele anilor ’90 și 2000. Cu siguranță, ar vrea să facă treabă bună, nu sunt sinucigași, dar habar nu au cum.

Și nici nu se mai pot baza pe establishment-ul din ministere, pentru că mai toți cei buni care țineau treaba pe linia de plutire au fost mătrășiți din două motive: un prost are oroare de subalterni mai deștepți ca el, era nevoie de posturi pentru clientela politică tot mai mare și mai flămândă.

Așa se face că acum, de exemplu, în Ministerul Finanțelor, spun surse politice, nu mai există nimeni capabil să facă bugetul. Ceea ce este absolut credibil pentru că se și vede din bazaconiile emise, precum bugetul pe anul în curs.

Cât despre figurile noi și credibile, ele ar trebui promovate de incompetenții uzați, care eventual ar trebui să se dea și la o parte sau să își asume să fie dați.

În aceste condiții, ar putea fi mai realistă așteptarea ca rezultatul de la europarlamentare să fie nu doar un foc de paie, ci semnalul unui an electoral teribi,l în care campania clasică să mai conteze doar în ruralul mic și depopulat, iar tema centrală să fie votul paradoxal antipolitică și antipartide mainstream.

În plus, diaspora este o imponderabilă care a mai doborât socoteli. Ea nu contează la locale și parlamentare, dar poate fi covârșitoare la prezidențiale.

Plafonarea pe moment a AUR are o cauză care mai degrabă ar trebui să sperie: creșterea Dianei Șoșoacă. Asta arată o creștere a segmentului de electorat care se radicalizează până la violență. Ce efect va avea asta asupra AUR?

Pentru George Simion însuși, alegerea pentru prezidențiale va fi un test de ... suveranism, până la urmă. Dacă este păpușat va candida, pentru că nu are nicio șansă să iasă din bazinul electoral al AUR, deci în turul al doilea ar fi pradă sigură. Ceea ce dorește PSD.

Dacă nu e păpușat, ar împinge în față un independent cu potențial de a lua voturi și din zone inaccesibile AUR. Iar asta ar da peste cap orice calcul.

În general, intrarea în cursă a unui independent de calibru care să își poată asigura o logistică electorală minimă poate schimba toate calculele.

A crede că tiparele se repetă automat, a nu simți temperatura reală a societății ar putea să fie marile capcane ale anului electoral 2024 pentru marile partide.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇