Când va veni sfârșitul lumii în România

Când va veni sfârșitul lumii în România

OUG privind salariul minim în construcții și agricultură a fost întoarsă la propriu de pe masa Guvernului în ziua adoptării pentru că socotelile fuseseră făcute prost, un lucru semnalat de presă cu zile întregi înainte și ignorat.

Noile limite impuse plaților cash au creat un scandal uriaș la toate nivelurile societății. După ce băncile au profitat majorând comisioanele, premierul a constatat că totuși România nu e încă pregătită pentru limitarea atât de drastică, cea mai drastica din UE, a plaților în numerar și a renunțat.

După ce legea pensiilor speciale s-a poticnit la CCR, iar cea a cumulului pensie-salariu a murit de tot, legea pensiilor, și ea jalon în PNRR, își începe traseul cu un mare scandal pornit de la faptul că nu a fost calculat corect impactul bugetar, adică un element de bază.

ADVERTISING

O revelație care s-a lăsat cu amenințări cu demisia, baricadări prin birouri, crize de nervi pe holuri și a înfățișat în toată splendoarea ei o ministră a Muncii comparativ cu care dna Dăncilă pare chiar competentă.

Dacă atâta lucru nu au fost în stare să socotească, ne putem întreba legitim ce alte prostii mai ascunde proiectul. Prostii care, după ce vor ieși la iveală în practică, vor trebui corectate urgent prin OUG.

Modelul îl avem deja - legea României educate și prevederea privind bursele de merit cu care au ajuns să fie recompensați legal copii cu medii sub 5, unii care nici măcar nu s-au prezentat la evaluarea națională.

Dar dacă tot nu e bine măsurată, măcar să fie ticăloasă, nu-i așa? Legea pensiilor schimbă un sau cu un și, ceea este susceptibil să scoată din plățile la Pilonul 2 de pensii cam tot ce nu e angajat cu contract de muncă. Banii vor fi colectați, însă pentru bugetul de pensii.

Adică visul de aur al PSD de la Dragnea încoace, cel puțin. Dacă nu pot naționaliza direct banii din Pilonul 2, măcar să îl erodeze până pică singur.

Când va veni sfârșitul lumii în România? A început deja din momentul în care la guvernare s-a instalat cea mai, de la distanță, incompetentă, haotică și tâmpă guvernare din ultimii 30 de ani.

Și nu numai că este așa, dar cu ea intrăm într-un an electoral TNT, cu 4 rânduri de alegeri în care cele două partide de la guvernare vor merge individual, deci se vor și concura în populisme.

Așa cum este și această nouă lege a pensiilor care prevede creșteri spectaculoase despre a căror sustenabilitate ministra Muncii răspunde pertinent “din bugetul de stat”.

Care buget de stat a fost atât de competent construit pentru anul acesta încât supraestimarea grosieră a veniturilor ne-a aruncat într-o gaură bugetară pentru care nu există soluții decât din pix. Adică o golănie fiscală care aruncă peste gard în 2024 saci cu plăți, inclusiv legate de PNRR.

Iar în 2024 golănia se va repeta, pentru că, în mod evident, cheltuielile vor crește, ca în orice an electoral, în timp ce veniturile nu au de unde să crească, dimpotrivă, la felul în care este lovit mediul privat, cel mai probabil vor scădea, iar deficitul nu poate să crească.

Deci tot ce nu mai poate fi acoperit nicicum va fi aruncat din nou peste gard în 2025, când sfârșitul lumii se va desăvârși în România, după cum anticipează chiar ministrul Finanțelor, spunând că ne va fi dor de măsurile fiscale de acum. Ministerul Finanțelor a dat un aviz pozitiv cu observații legii pensiilor, avertizând că deficitul bugetar va ajunge în 2025 la 6,1% din PIB.

Dar în 2025 va fi eliminata singura presiune pe care o simte politicianul român – alegerile. Patru ani de zile nu vom mai avea niciun vot în calendar. Așa că în 2025 peste români se va prăvăli ca un munte rămas fără baza tot decontul și cel electoral, dar și cel al incompetenței fără seamăn al acestei guvernări.

Ce va însemna el? O creștere masivă de fiscalitate, după cum spun analiștii economici, începând cu o creștere chiar până la 22% a TVA.

La cum stau lucrurile acum, la cum e condusă România, din gard în gard și din populism în populism, este cât se poate de credibil că în 2025 ne va fi dor nu numai de 2023, dar și de 2010, cu corecția de atunci.

Și tot din 2025 vom experimenta cel mai probabil și alt decont al tâmpeniilor pe bandă rulantă de acum, cel politic. Pentru că pe prostia și incompetența guvernanților se ridică partidele extremiste și populiste toxice, AUR și SOS, care vor face atmosfera complet irespirabilă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇