Explicațiile lui Ciolacu pentru revizuirea ordonanței cash

Explicațiile lui Ciolacu pentru revizuirea ordonanței cash

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi, în şedinţa de guvern, că va fi revizuită ordonanţa de urgenţă privind operaţiunile în numerar, pentru că economia nu este încă pregătită să funcţioneze cu mai puţin cash, în special în mediul rural unde sunt puţine bancomate.

Principiile erau corecte, dar în viața reală se produceau efecte greu de rezolvat, motivează premierul Marcel Ciolacu revenirea la limitele actuale de plată cu numerar.

”Toate limitele actuale de cash vor fi menţinute, atât la persoanele fizice, cât şi la cele juridice, cu două excepţii, plafonul de casă pentru firme va fi de maxim 50.000 de lei, iar avansul spre decontare va fi 1.000 de lei pe zi”, a precizat premierul. 

ADVERTISING

”Am vorbit cu reprezentanţii sistemului bancar, cât şi cu micii comercianţi din pieţe, cu mari antreprenori, dar şi cu familii care au o microintreprinderi. Concluzia unanimă este că economia noastră nu este încă pregătită să funcţioneze cu mai puţin numerar, în special în mediul rural, unde bancomatele sunt rare şi lumea foloseşte mai mult numerar”, a explicat şeful Executivului.

În egală măsură, însă, Ciolacu vrea să elimine toate portiţele prin care se face evaziune fiscală în România.

”Fără bani nu putem avea un sistem de pensii, de sănătate puternic, un sistem de învăţământ performant şi autostrăzi aşa cum ne dorim. De aceea, vom folosi cea mai modernă tehnologie pentru a-i identifica pe cei care nu-şi plătesc taxele şi fraudează bugetul cu sume imense”, a afirmat Ciolacu.

ADVERTISING

Premierul a precizat că s-a întâlnit zilele trecute cu conducerea unei companii româneşti devenită lider mondial în automatizarea software (UiPath - primul unicorn fondat de antreprenori români, listat în 2021 la bursa de la New York - n.red) şi recomandă şi conducerii Ministerului de Finanţe să aibă o astfel de întâlnire.

Ciolacu a spus că ”scopul acestei întâlniri a fost unul singur, transformarea Fiscului într-o unitate digitală eficientă şi capabilă să descopere orice sumă de bani nelegitimă”.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇