Abordarea PSD a pandemiei: Mai contează 30.000 de voturi în minus când ai 38%?

Abordarea PSD a pandemiei: Mai contează 30.000 de voturi în minus când ai 38%?

Toată polologhia domnului Rafila privind cele 15 teste gratuite se bazează pe ideea că lumea va merge la vaccinare abia când va crește incidența, cum au făcut și în valul 4 și că abia atunci va fi nevoie de certificat.

Păi nu era mai bine ca, începând cu 15 ianuarie, certificatul verde să intre în pâine, iar nevaccinații să aibă la dispoziție trei săptămâni ca să se vaccineze? De ce nu prevenim și acționăm după ce s-a produs nenorocirea?

Apoi, ce rost are, dacă trece valul 5 Omicron, să aruncăm la coș certificatul verde, de ce nu îl lăsăm în funcțiune, ca să putem menține nivelul scăzut de infectare? Pentru că principala funcție a certificatului verde este să împiedice valurile să înceapă brutal. Or, pentru asta, certificatul trebuie să fie valabil înainte de următoarea infectare generală, nu doar în timpul ei.

ADVERTISING

Am impresia că acum PSD și doctorul Rafila comit aceeași greșeală pe care a comis-o Cîțu, subestimează forța virusului.

Cîțu a dat dracului restricțiile în mai și pe 5 iulie a început creșterea numărului celor infectați. După opinia domnului Rafila certificatul verde, dacă ar fi existat, ar fi trebuit să intre în vigoare pe 1 august, deci ar fi avut vreme ca până în septembrie să acționeze și să mențină un nivel mediu de infectare.

N-am mai fi avut atunci un val 4 așa de lung și de păgubos, n-am mai fi avut iarăși presiune uriașă pe ATI și atâtea decese.

Raționamentul este corect pe datele oferite de valul 4, în care exista varianta Delta. Dar acum varianta Omicron este de câteva ori mai infecțioasă ca varianta Delta. Atunci datele legate de transmisibilitatea valului 4 nu ar trebui reduse proporțional ca certificatul Omicron să aibă impactul pe care un certificat Delta l-ar fi avut, dacă acesta ar fi existat?

Comisia Europeană ne anunță îngrijorată că peste trei săptămâni vom fi la începutul valului 5, cu Omicron ca variantă preponderentă. În toate țările din Vest, Franța, Italia, Spania, Germania, Austria, Marea Britanie, valul acesta este rapid, puternic și caracterizat de un număr mare de infectări, chiar pentru vaccinați.

Mai mult, rata de creștere a infectărilor se face la câteva zile, nu la săptămâni, cum s-a întâmplat cu varianta Delta.

Atunci nu cumva e nevoie de certificatul verde peste două-trei săptămâni, nu când taifunul Omicron ne va sufoca?

Atunci nu e corect, dacă tot ne bâlbâim cu asumarea răspunderii pe lege în loc să o târhănim prin Parlament ca să mai aibă AUR posibilitatea să mai urle inepții de la tribună, nu e corect ca certificatul verde să intre în vigoare acum, cât sunt români veniți acasă de sărbători și care sigur cară cu ei și varianta Omicron?

Mai mult, ce se petrece acum în Occcident demonstrează că certificatul verde nu poate stopa decât foarte greu valul Omicron, dacă acționează tardiv, uite că Austria a fost obligată să intre în lookdown, iar în Germania restricțiile de sărbători sunt mai drastice ca oricând.

Asta mă duce cu gândul la faptul că legarea intrării în vigoare a certificatului Omicron de creșterea infectărilor pe parcursul a trei săptămâni consecutive, cum vrea domnul Rafila, s-ar putea să fie o abordare tardivă, o abordare greșită.

Nu testarea ne va salva de valul Omicron, ci vaccinarea, altă variantă nu e.

Să arunci pe fereastră banii pe teste nu e productiv. Unii ar putea crede că pot jongla cu testele și pot amâna sine die vaccinarea. Șase teste gratuite erau suficiente, dacă certificatul verde intra în vigoare pe 15 ianuarie, când este preconizată începerea valului Omicron.

Nu știu cât din proiectul de lege este legat de concepțiile medicale ale domnului Rafila și cât este impus de abordarea pesedistă a pandemiei, abordare politicianistă căutătoare de voturi, nu medicală.

Ce știu este că prin aceasta domnul Ciolacu, vorbim de dumnealui că e șeful PSD și al domnului Rafila, dovedește aceeași nepăsare față de oameni ca și domnul Simion de la AUR. Dacă unul intră în Parlament ca la mall vrând să demonstreze că poate și prin asta vrea să-și crească numărul de simpatizanți, celălalt cumpără cu banii statului aruncați pe teste voturile antivacciniștilor, la fel cum a făcut domnul Cîțu cu PNDL 3 pentru primari.

E vorba aici de același mecanism politicianist prin care aleșii noștri cumpără votul alegătorilor, fie cu frică, fie cu teste, fie cu bani pentru primării, totuna.

Iar în urma valului Omicron vor rămâne cei îmbolnăviți și scăpați, cu sechele, care îi vor afecta luni bune, ce vor vota AUR și PSD, în majoritate nevaccinați. Iar cei decedați, în majoritate și mai nevaccinați tot din bazinul de votanți AUR și PSD, vor fi trecuți la pierderi colaterale.

Ce mai contează acolo, 30.000 de voturi în minus la un procent de 38%, nu-i nici măcar un procent, e suportabil, completează domnul Kelemen Hunor restul, nu-i așa?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇