Continuă babilonia la nivel înalt legată de certificatul verde, despre care aflăm că cel mai probabil nu va fi obligatoriu la job, aşa cum îşi doreşte ministrul Sănătăţii, medicul Alexandru Rafila, dar nu şi colegii din PSD.
Se pare că miercuri seara liderii coaliției au convenit chiar la Cotroceni să scoată din proiectul de lege condiționarea accesului la locul de muncă de acest certificat.
PSD consideră că o condiţionare a dreptului la muncă de prezentarea certificatului e neconstituţională şi nu se poate aplica.
Pentru G4Media Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat: ”Eu nu am susținut așa ceva. Nici nu trecea de CCR. Certificatul (electronic Covid – n.red.) pentru mine nu a fost un scop, este un mijloc”.
Decizia coaliției a fost luată într-o întâlnire la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, potrivit surselor News.ro.
Astfel, proiectul semnat de ministrul Alexandru Rafila, care cuprinde sancţiuni şi condiţionarea prezenţei la locul de muncă de certificatul verde, ar putea fi modificat.
Cîţu o dă la întors
Legat de acest subiect, liderul PNL, Florin Cîţu, a evitat să se pronunţe azi.
”Vă spun că astăzi există certificatul verde în România, el se foloseşte la mall, la restaurante. Este o ordonanţă pe care am dat-o şi rolul acesteia a fost de a stimula campania de vaccinare, a motiva oamenii să se vaccineze şi de a rămâne economia deschisă. Vom vedea dacă există o modalitate de îmbunătăţire a ceea ce avem acum. Aşteptăm varianta de la Guvern şi apoi vom putea să discutăm pe ea”, a spus Cîţu, joi, pe holurile Parlamentului.
Întrebat direct dacă e de acord ca certificatul verde să fie obligatoriu la job, Cîţu a răspuns: ”Este un proiect de lege în Parlament, unde vorbeam de sistemul sanitar, de stat şi privat, după aceea, a fost extins. Acum nu pot vorbi despre ceva ce nu avem. A fost trimisă o variantă, dar nu este varianta finală”.
Cîţu admitea ieri că proiectul semnat de el şi alţi parlamentari şi care a picat în octombrie în Senat ar putea fi îmbunătăţit.
Şi azi a precizat că, dacă există un proiect care îmbunătăţeşte acea ordonanţă sau acel proiect, este de acord să discute.
”Eu ieri am spus că avem o variantă, am trimis-o către specialiştii jurişti, să vedem dacă este constituţională. Nu ştim încă, nu avem o concluzie, nu ştiu de unde aveţi informaţii, înţeleg că încă se discută, cu specialiştii”, a mai spus preşedintele PNL.
”Trebuie să fie măsuri care binenţeles trebuie să fie legale, constituţionale, dar trebuie să aibă şi un rezultat. Din punctul meu de vedere, este important ca acest certificat verde să fie o motivaţie pentru oameni să se vaccineze dar să ţinem şi economia deschisă”, a arătat el, adăugând că încă putem avea un proiect până la finalul anului.
Rafila vorbea ieri de demisie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, într-un interviu acordat Spotmedia.ro, întrebat dacă ia în calcul demisia în cazul în care nu va fi acceptată angajarea răspunderii Guvernului pe certificatul verde, că poate să facă acest lucru, pentru că are o răspundere profesională şi morală pentru cetăţenii României, considerând că ar fi o soluţie onorabilă, dacă ”se va tergiversa şi repeta exerciţiul de imagine politică din vară”.
AUR îşi vede visul împlinit
Pe de altă parte, dacă certificatul verde nu va fi obligatoriu la job, se poate considera o victorie pentru AUR.
Amintim că a fost haos marți la Parlament, unde AUR a organizat un protest, ca nemulțumire faţă de posibila adoptare a unui certificat verde pentru angajaţii din România.
Oamenii au forțat intrarea în curtea Parlamentului, maşinile mai multor ambasadori au fost vandalizate, iar George Simion, liderul formațiunii, a spus că nu se simte responsabil pentru cei care se îmbolnăvesc și mor în urma infectărilor cu Covid-19.