Cum va arăta certificatul Covid: Se va aplica la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat, va include şi teste antigen şi va fi cerut tuturor demnitarilor

Cum va arăta certificatul Covid: Se va aplica la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat, va include şi teste antigen şi va fi cerut tuturor demnitarilor

Angajatorii din sectorul public şi privat au obligaţia de a cere angajaților, la intrarea la locul de muncă, certificatul electronic Covid, în cazul înregistrării unei creşteri săptămânale a numărului de cazuri confirmate la nivel naţional, pe parcursul a trei săptămâni consecutiv.

Asta prevede proiectul de lege privind introducerea certificatului electronic Covid, asumat de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

De certificat vor beneficia atât cei vaccinaţi, fie cu doză completă fie cu cel puţin o doză, dar şi persoanele care se vor testa cu PCR sau test antigen.

Cei care nu vor avea certificatul vor avea rapoartele de muncă suspendate, fără plata salariului, se mai prevede în proiect.

Prevederile prezentei legi se aplică şi membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului, persoanelor alese sau numite care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică ori asimilate acestora, se arată în proiect.

Proiectul de lege, diferit de cel aflat în dezbatere la Camera Deputaţilor şi iniţiat de liderul PNL Florin Cîţu, ar putea fi trecut prin Parlament prin asumarea răspunderii Guvernului, în condiţiile în care acesta trebuie să intre în vigoare cât mai repede.

Asumarea răspunderii guvernului pe legea certificatului Covid este o variantă constituţională, declara, luni, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Când se ridică obligativitatea prezentării certificatului

Obligaţia solicitării certificatului electronic Covid-19 încetează în termen de 72 de ore de la data constatării îndeplinirii cumulative a următoarelor condiţii:

  • scădere timp de 3 săptamâni consecutive a numărului de cazuri la nivel naţional
  • incidenţa cumulată pe ultimele 14 zile la nivel naţional este mai mică de 1 la mie

15 vouchere pentru nevaccinaţi, plătite de stat

Proiectul prevede că personalul care nu e vaccinat antiCovid beneficiază de 15 vouchere pentru testare antigen rapidă, pe perioada existenţei obligaţiei de a prezenta certificatul electronic Covid, din sumele alocate de la bugetul de stat, potrivit normelor metodologice de aplicare a prezentei legi.

Cine va avea certificatul

Certificatul electronic Covid se emite:

  • pentru persoanele vaccinate cu cel puţin o doză, cu valabilitate pe perioada stabilită pentru efectuarea schemei complete de vaccinare.
  • pentru persoanele vaccinate cu schemă completă de vaccinare, cu valabilitate pe perioada stabilită pentru schema completă de vaccinare.
  • pentru persoanele infectate cu SARS-COV 2, cu valabilitate de 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms“;
  • pentru persoanele testate cu test antigen rapid înregistrat în platforma informatică „Corona-forms“, cu rezultat negativ, cu valabilitate de 48 de ore de la efectuarea testului;
  • pentru persoanele testate cu test NAAT/PCR, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms“, cu rezultat negativ, cu valabilitate de 72 de ore de la efectuarea testului.