Protest AUR la Parlament față de certificatul Covid: Manifestanții au forțat intrarea în instituție și au vandalizat mai multe mașini

Protest AUR la Parlament față de certificatul Covid: Manifestanții au forțat intrarea în instituție și au vandalizat mai multe mașini

A fost haos marți la Parlament, unde AUR a organizat un protest, ca nemulțumire faţă de posibila adoptare a unui certificat verde pentru angajaţii din România. Oamenii au forțat intrarea în curtea Parlamentului, iar SPP a securizat intrările în instituție. Traficul a fost dat peste cap, în București.

Au fost aproximativ 2.000 de oameni la protest, potrivit estimărilor MAI.

Spotmedia.ro a transmis desfășurarea evenimentelor, în format Live Text:

15:35 - Lucian Bode susține că mai mulți parlamentari AUR au introdus, încă de dimineață, în mașinile personale, protestatari în curtea Palatului Parlamentului. Iar ulterior, jandarmii nu i-au oprit în forță pe ceilalți protestatari pentru că le-a interzis el însuși să devină violenți.

Totodată, ministrul spune că nicio mașină a corpului diplomatic nu a fost vandalizată de protestatarii care au intrat în curtea Senatului.

14:18: Ministrul de Interne a transmis, marţi, că protestul de la Palatul Parlamentului nu este autorizat, iar situaţia a escaladat după ce persoane cu drept de acces au introdus protestatari în curtea instituţiei, cu ajutorul maşinilor.

ADVERTISING

14:10: Copreşedintele AUR Claudiu Tîrziu a declarat, marţi, la Parlament, că AUR nu este organizatorul protestului, dar că ei au chemat oamenii la manifestație. Despre incidentele de la acest protest, în urma căruia manifestanţii au intrat în curtea Parlamentului şi au vandalizat mai multe autoturisme, Claudiu Tîrziu a spus că oamenii pe care i-au chemat cei de la AUR i-au ascultat, şi că fiecare răspunde pe cont propriu.

14:07: Prefectul Alexandra Văcaru a făcut apel la responsabilitate.  

”Fac un apel la responsabilite către cei implicaţi în comunicarea evenimentelor. Forţele de ordine, Instituţia Prefectului şi alte autorităţi prezente acţionăm pentru apărarea ordinii de drept, a liniştii publice şi siguranţei cetăţeanului, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, în condiţiile prevăzute de lege”, susţine prefectul municipiului Bucureşti, Alexandra Vacaru. 

Demnitarul cere să se respecte întocmai îndrumările reprezentanţilor Jandarmeriei, şi anume ca persoanele să părăsească zona exterioară a instituţiei Palatului Parlamentului. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

13:22 - Purtătorul de cuvânt al Guvernului transmite că prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut deja discuții cu ministrul de Interne, pe această temă.

“Dreptul la liberă exprimare este garantat de Constituţie, dar acesta trebuie să fie paşnic şi să se încadreze în limitele legii”, a transmis Dan Cărbunaru.

protest-a
Protestatarii, pe scara intrării în Senatul României. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

12:47 - Deputatul AUR George Simion împreună cu parlamentarii formaţiunii fac scandal, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, unde Simion cere să ia cuvântul la fiecare proiect de lege aflat pe ordinea de zi, pentru a solicita respingerea proiectului privind certificatul verde.

Parlamentarii AUR, aflaţi la tribună, strigă „Jos cenzura”. PSD, prin vocea liderului Alfred Simonis, l-a acuzat că îi minte pe români, pentru că certificatul verde nu se află la vot, astăzi.

13.30 - Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Alex Iacob, a precizat pentru Antena 3 că nu știe, la acest moment, cum au reușit să pătrundă protestatarii în clădirea Parlamentului.

Inițial, în intervenița sa telefonică la postul de televiziune, Iacob a susținut că protestatarii „au pus presiune” pentru a intra în Parlament.

ADVERTISING

Întrebat ce înseamnă „presiune” și cum au deschis oamenii o ușă grea, înaltă 3 metri, pentru a pătrunde în Parlament, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București a susținut că e posibil ca încuietoarea ușii să fi fost defectă. Dar că nu deține mai multe informații.

mai
Protestatarii, la poarta dinspre Senat a Palatului Parlamentului. Foto: Octav Ganea

Alex Iacob a susținut că, în urma evenimentelor, dispozitivul de jandarmi de la protestul AUR de la Palatul Parlamentului a fost suplimentat.

12:56 - Preşedintele de şedinţă Daniel Suciu de la PSD a anunţat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, că maşinile din curtea Parlamentului sunt vandalizate şi i-a cerut liderului AUR George Simion să meargă să vorbească cu protestatarii. În replică, George Simion de la AUR a spus că şoferii parlamentarilor au arătat semne obscene către cei care protestează.

”Domnul Simion, poate reuşiţi să coborâţi până în curte, să ştiţi că maşinile din parcarea Parlamentului sunt vandalizate, tocmai în timp ce vorbim”, a spus Dan Suciu. 

12:53 - "La acest moment, prin echipele noastre de dialog, îndrumăm persoanele să părăsească zona exterioară a instituţiei. Până în prezent, efectivele Jandarmeriei nu au folosit forţa sau mijloacele din dotare", a informat Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.

Jandarmeria Capitalei face apel către participanţii la protest să coopereze, să respecte îndrumările şi să se îndrepte către ieşirea din curtea Palatului Parlamentului prin zona indicată de forţele de ordine.

12:38 - Potrivit unor surse ale postului de televiziune Digi 24, mașinile ambasadorilor Japoniei și SUA ar fi fost vandalizate.

12:30 - Digi 24 transmite că mai multe mașini ar fi fost vandalizate. Jandarmeria anunță că nu a folosit, până acum, forța.

PROTEST_PLx545_SENAT_31_INQUAM_Octav_Ganea
Protestari pe scările intrării în Senatul României. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

12:27 - Aproximativ 100 de persoane dintre cele care protestează în zona Parcului Izvor au reuşit să intre în curtea interioară a Parlamentului, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres.

12:20 - Protestatarii sunt în curtea Parlamentului, o poartă ar fi cedat, potrivit televiziunilor de știri. Digi24 transmite că ambasadorul Japoniei este blocat în interiorul Parlamentului.

Protestul a fost promovat pe Facebook de AUR, iar în faţa Parlamentului se află şi copreşedintele AUR George Simion şi parlamentarii acestei formaţiuni.

proteste-2-
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

George Simion a declarat într-o intervenţie LIVE pe Facebook că sunt aşteptaţi zeci de mii de români, din toată ţara, la acest protest şi că mulţi se află pe drum. Protestul a fost anunţat pentru ora 9.00 însă mulţimea s-a adunat încă de la ora 8.00 în faţa Parlamentului. 

proteste-3-Simion-
Foto: Octabv Ganea/Inquam Photos

Protestatarii strigă „Libertate”, „Venim peste voi”, „Jos criminalii” şi poartă steaguri, cerând ca certificatul verde să nu fie introdus. 

protest-4-
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Această măsură este în stand-by, se tot discută şi se negociază la nivel de coaliţie, pentru că PNL şi PSD nu cad de acord pe prevederile legii.

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

În acest context, co-preşedintele AUR George Simion a anunţat, luni, din faţa Guvernului, că formaţiunea s-a alăturat unei acţiuni a societăţii civile care va avea loc marţi, la ora 9, în Parcul Izvor.

Protestul este deja anunţat prin afişe prin Capitală (foto sus), dar şi pe Facebook de câteva zile chiar de către Tineretul AUR care l-a denumit Libertate fără certificate.

Au mai rămas 3 zile! Mergem până la capăt, pentru LIBERTATE!

Publicată de Mihai-Florin Jereb pe Vineri, 17 decembrie 2021

Simion spune că manifestaţia este "împotriva planurilor dl Ciolacu de a vota certificatul verde", pentru că "majoritatea românilor nu vor să li se suspende dreptul la muncă".

AUR promite că vine la protest paşnic, împreună cu două mii de membri şi îi aşteaptă pe toţi "cei care sunt ameninţati cu această măsură abuzivă".

Coaliția de guvernare nu a reușit până acum să ajungă la un acord cu privire la introducerea certificatului verde.

Chiar luni dimineaţă Marcel Ciolacu a spus că senatorul Adrian Streinu Cercel a făcut o informare în şedinţa conducerii PSD cu privire la acest subiect al certificatului verde.

”Cred că este nevoie ca acest proiect să fie adoptat până la finalul anului”, a spus Ciolacu. 

Ciolacu a adăugat că testele antigen sunt incluse în certificatul verde. ”Când vom avea o decizie o vom comunica”, a subliniat el, precizând că speră ca astăzi să se ajungă la o concluzie. 

Ministrul Sănătăţii, social-democratul Alexandru Rafila, nu înţelege de ce liberalii nu doresc includerea testării antigen în certificatul verde, mai ales că acest tip e prevăzut chiar în documentele Comisiei Europene.

Totodată, Alexandru Rafila a menţionat săptămâna trecută că este și o dezbatere legată de numărul de teste gratuite.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇