Purtătorul de cuvânt al USR Ionuț Moșteanu a anunțat, luni, că formațiunea sa somează public Guvernul Ciucă să demareze procesul pentru adoptarea certificatului verde la nivelul României.
USR avertizează că iar România merge invers față de restul Europei și că după sărbătorile de iarnă situația pandemică se poate înrăutăți.
”Certificatul verde a devenit o bătălie de orgolii în noua coaliție PSD-PNL. Există un proiect depus de Florin Cîțu și PSD nu vrea să-l treacă, dl. Rafila spune că lucrează dânsul la un proiect, dar nu ajunge nimic pe masa Parlamentului. Guvernanții să nu uite să se gândească și la ce urmează după sarbători.
Certificatul verde e un instrument care ne va ajuta ca națiune să trecem mai bine de pandemie. Ieri am avut cele mai puține vaccinări cu prima doză de la începutul lui septembrie până acum, în jur de 4.000. În ritmul acesta, nu o să puteți să protejați românii de valul 5. (...)
Toată Europa are un morcov cât casa de la acest Omicron, numai la noi e o mare liniște. Fac un apel la doctorul Rafila, nu la pesedistul Rafila, să dea dovadă de responsabilitate”, a spus Moștanu, într-o conferință de presă.
Întrebat de jurnaliști ce variantă susține USR - certificat doar pentru angajații de la stat sau anumite categorii -, purtătorul de cuvânt a răspuns că pentru toată lumea, ca să nu existe discriminări.
”Trebuie să nu discriminăm, să-l folosim în mod echitabil în toată societatea. Dar discuțiile pe fond le vrem aici, în Parlament”, a adăugat Moșteanu.
Cum arată certificatul verde dorit de PSD
Amintim unul dintre motivele de disensiune în noua coaliție este certificatul Covid. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a venit cu propria propunere, dar liberalii, în frunte cu Florin Cîțu, se opun.
SpotMedia.ro a obținut draftul proiectului social-democraților. În această variantă, testarea va fi inclusă în certificat.
Pentru angajații care nu sunt vaccinați, va exista o perioadă de tranziție, în care se vor putea testa gratuit, până optează pentru imunizare. Sursele Spot au explicat că testarea gratuita nu va fi nelimitată, ci vor fi decontate în total aproximativ 15 teste rapide, care să acopere o lună și jumătate.
Este foarte probabil ca testele să fie făcute în baza unor vouchere în valoare de 50 de lei/test, care apoi să fie decontate de companie.
Se va introduce și un certificat provizoriu. Pentru persoanele vaccinate cu prima doză, din oricare dintre vaccinurile autorizate, și care au schema din două doze, cu valabilitate până la data programării pentru efectuarea celei de-a doua doze, inclusiv.
Prevederile se aplică și membrilor Camerei Deputaților și Senatului, persoanelor alese sau numite care ocupă funcții publice sau de demnitate publică ori asimilate acestora.
Proiectul mai prevede că vor fi suspendate contractele angajaților care nu prezintă un certificat Covid, fără plata drepturilor salariale. Suspendarea constatată încetează când angajatul prezintă certificatul sau dacă obligativitatea e ridicată, ca urmare a îmbunătățirii situației pandemice.
Angajatorii care nu s-ar conforma ar urma să primească o amendă între 10.000 și 100.000 de lei, dacă proiectul trece în această formă.
Certificatul Covid va deveni obligatoriu la 72 de ore din data în care se înregistrează o creștere cu un coeficient săptămânal mediu de cel puţin 1,5 ori a numărului de cazuri, timp de trei săptămâni consecutive la nivel național.
În ce privește încetarea obligativității prezentării certificatului Covid, asta se va întâmpla în termen de 72 de ore de la data constatării îndeplinirii cumulative a următoarelor condiţii:
- scădere timp de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri la nivel național;
- incidența cumulată pe ultimele 14 zile la nivel național este mai mică de 1 la mie.