Bode spune că le-a zis jandarmilor să nu folosească forța la protestul AUR și neagă că au fost vandalizate mașinile diplomaților. Ambasada SUA îl contrazice

Bode spune că le-a zis jandarmilor să nu folosească forța la protestul AUR și neagă că au fost vandalizate mașinile diplomaților. Ambasada SUA îl contrazice

Ministrul de Interne Lucian Bode susține că mai mulți parlamentari AUR au introdus, încă de dimineață, în mașinile personale, protestatari în curtea Palatului Parlamentului. Iar ulterior, jandarmii nu i-au oprit în forță pe ceilalți protestatari pentru că le-a interzis el însuși să devină violenți.

„Cronologic, ați văzut ce s-a întamplat. Dimineață, în jurul orei 9.00, mai multe persoane cu drept de acces în Palatul Parlamentului au introdus cu mașinile personale în jur de 50 de protestatari.

Al doilea moment, în jurul orei 10.45, când în jur de 1.000 de protestatari din parcul Izvor au ales să se deplaseze, chemați de parlamentari AUR, spre intrarea de la Senat. Au forțat-o și câteva sute au intrat în curtea Palatului Parlamentului.

ADVERTISING

În permanență le-am transmis forțelor de ordine să fie calmi, fermi și să nu utilizeze sub nicio formă forța și violența. N-au folosit forța și echipamentul din dotare.

Dar am văzut că unii protestatari s-au dedat la distrugeri. Sunt câteva mașini distruse. De asemenea, avem înregisitrări și am legitimat persoane pentru posibile fapte de tulburare a ordinii publice. Urmează, în orele care vin, să îi identificăm, să îi chemăm la audieri și să-i tragem la răspundere”, a precizat Lucian Bode.

Însă ministrul spune că nicio mașină a corpului diplomatic nu a fost vandalizată de protestatarii care au intrat în curtea Senatului.

ADVERTISING

Nicio masina a corpului diplomatic nu a fost vandalizată”, a declarat Bode.

Ambasada SUA neagă

La scurt timp după declarațiile lui Bode, jurnaliștii Digi24 și cei ai Antenei 3 au transmis că au informații oficiale de la Ambasada Statelor Unite, care a confirmat că o mașină care îi aparține a fost vandalizată la Parlament, în cursul protestelor AUR de marți dimineață.

Șeful Jandarmeriei București a precizat, cu câteva minute înainte de declarațiile lui Lucian Bode, că jandarmii n-au intervenit în forță la poarta Senatului tocmai pentru că n-au vrut să rănească pe nimeni.

ADVERTISING

În contextul scandalului care a izbucnit marți - după ce mai mulți protestatari susținuți de AUR au pătruns în Parlamentu cu forța - USR i-a cerut demisia ministrului de Interne, Lucian Bode.

Iar parlamentarul USR Dan Barna a susținut că parlamentarii PNL nu vin la ședințele de comisii unde se discută proiectul Legii Bugetului de Stat pe 2022 de teama protestatarilor AUR. Și a condamnat atitudinea, pe care a numit-o „lașitate a liberalilor”.

Iată cum a decurs protestul AUR din Parlament


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇