Record de căldură în China: 52,2 grade Celsius. Tot aici și tot în 2023 s-a înregistrat și minima record, de minus 53 de grade

Record de căldură în China: 52,2 grade Celsius. Tot aici și tot în 2023 s-a înregistrat și minima record, de minus 53 de grade

O localitate îndepărtată din nord-vestul arid al Chinei a îndurat temperaturi de peste 52 de grade Celsius, stabilind astfel un record pentru o ţară care în urmă cu doar şase luni era la cealaltă extremă şi se lupta cu temperaturi de minus 50 de grade Celsius.

Temperaturile din comuna Sanbao, în depresiunea Turpan din Xinjiang, au urcat până la 52,2 grade Celsius duminică, a relatat luni publicaţia oficială Xinjiang Daily.

Acest record de căldură este aşteptat să persiste cel puţin încă cinci zile, relatează Reuters.

ADVERTISING

Temperatura înregistrată duminică a depăşit recordul anterior de 50,3C, măsurat în 2015 în apropiere de Ayding, în aceeaşi depresiune Turpan, o zonă vastă cu dune de nisip şi lacuri secate aflată la peste 150 m sub nivelul mării.

Începând din aprilie, ţări din Asia au fost afectate de mai multe runde de temperaturi record, alimentând îngrijorările privind capacitatea lor de a se adapta la o climă în schimbare rapidă. Obiectivul de a menţine încălzirea globală pe termen lung în limita a 1,5 grade Celsius este tot mai departe de a fi atins, spun experţii în domeniul climei.

Temperaturile ridicate şi prelungite din China au pus la încercare reţelele electrice şi culturile, iar îngrijorările legate de o posibilă repetare a secetei de anul trecut, cea mai severă din ultimii 60 de ani, sunt din ce în ce mai mari.

ADVERTISING

Şi pe noi ne așteaptă cea mai sufocantă zi, avem cod galben și portocaliu de caniculă, dar și alerte de furtună.

China nu este străină de variaţiile dramatice ale temperaturilor de-a lungul anotimpurilor, dar acum sunt din ce în ce mai mari.

La 22 ianuarie, temperaturile din Mohe, un oraş din provincia Heilongjiang din nord-estul ţării, au coborât la minus 53 de grade Celsius, potrivit biroului meteorologic local, depăşind precedentul minim istoric al Chinei, de minus 52,3 grade Celsius, stabilit în 1969.

ADVERTISING

De atunci, cele mai abundente ploi din ultimul deceniu au lovit centrul Chinei, devastând lanurile de grâu într-o zonă cunoscută ca fiind grânarul ţării.

În această săptămână, Statele Unite şi China încearcă să relanseze eforturile de combatere a încălzirii globale, trimisul special al SUA pentru climă, John Kerry, purtând la Beijing discuţii cu omologul său chinez, Xie Zhenhua.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇