Val de căldură record în întreaga lume. În Valea Morții se așteaptă 54 de grade Celsius

Val de căldură record în întreaga lume. În Valea Morții se așteaptă 54 de grade Celsius
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un val de căldură record persistă duminică în întreaga lume, din Europa până în China şi Statele Unite, obligând autorităţile să ia măsuri drastice pentru a face faţă caniculei şi noilor incendii, consecinţe ale încălzirii globale.

Alertă roșie în Italia

Italia se confruntă cu un val de căldură cu temperaturi record aşteptate în următoarele câteva zile, informează France Press. Duminică, 16 oraşe din întreaga ţară sunt sub alertă roşie, temperaturile urmând să atingă 36 - 37 de grade Celsius de la Roma la Bologna, înainte de un vârf de temut la începutul săptămânii viitoare.

Centrul meteorologic italian a declarat că se teme de "cel mai intens val de căldură din această vară, dar şi unul dintre cele mai intense din toate timpurile". Nordul peninsulei nu va fi cruţat, marţi fiind aşteptate temperaturi de 38 de grade Celsius la Milano.

"Este un cuptor. Nu se poate sta prea mult timp într-un singur loc", a declarat sâmbătă dimineaţă pentru AFP Veronika Niederlovi, o turistă cehă în vârstă de 16 ani, aflată în vizită la Roma.

ADVERTISING

Potrivit cotidianului Il Messaggero, doi fotbalişti amatori în vârstă de 48 şi 51 de ani au murit vineri seara în timpul unor meciuri în regiunea Napoli (sud), după ce s-au simţit rău, probabil din cauza căldurii.

Alertă portocalie în Franța. Și în Germania s-a ajuns la aproape 38 de grade

În Germania, cele mai ridicate temperaturi de sâmbătă au fost măsurate în oraşul bavarez Mohrendorf-Kleinseebach (37,9 de grade Celsius). Alte 35 de grade Celsius au fost înregistrate la Berlin şi 34 de grade Celsius la Munchen.

În Franţa, ministrul agriculturii, Marc Fesneau, a fost aspru criticat sâmbătă, în special de paleoclimatologul Valerie Masson-Delmotte, pentru că a declarat că temperaturile au fost "destul de normale pentru o vară".

Şi alte personalităţi influente au reacţionat, printre care specialistul în agroclimatologie Serge Zaka. "Când vor înţelege şi îşi vor asuma politicienii noştri provocările legate de schimbările climatice?", a spus el pe Twitter.

ADVERTISING

Iunie a fost a doua cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată în Franţa, iar mai multe departamente se află de marţi sub alertă portocalie de caniculă.

Spania: Val scurt, dar intens cu temperaturi de peste 42 de grade Celsius

Şi Grecia este afectată de caniculă, care a obligat autorităţile să închidă Acropole din Atena în în orele cele mai fierbinţi ale zilei de duminică, pentru a treia zi consecutiv, când temperaturile ar putea atinge 41 de grade Celsius în întreaga ţară.

Echipele Crucii Roşii desfăşurate la poalele Acropolei au intervenit de "zeci de ori" pentru a acorda ajutor vizitatorilor care s-au simţit rău în ultimele zile.

În Spania, un nou val de căldură este aşteptat între luni şi miercuri, după un scurt răgaz în weekend, după o săptămână în care temperaturile au depăşit 40 de grade Celsius în Andaluzia (sud) şi în Insulele Canare.

ADVERTISING

Acest nou val va fi scurt, dar intens, cu temperaturi care ar urma să depăşească 42 de grade Celsius", a scris Agenţia de Meteorologie (Aemet) pe Twitter.

Caniculă și în Africa de Nord și Asia

Africa de Nord este de asemenea afectată. În Maroc, un nou val de căldură este anunţat până marţi, cu temperaturi care variază între 37 şi 47 de grade Celsius în mai multe provincii, potrivit Direcţiei Generale de Meteorologie (DGM).

În Asia, mai multe provincii din sudul şi sud-estul Chinei se vor confrunta cu temperaturi ridicate în weekend, care vor atinge 35-40 de grade Celsius, potrivit Observatorului Meteorologic Central. În unele părţi din nord-vest, unele oraşe ar putea depăşi chiar 40°C.

În Japonia, autorităţile au făcut apel la populaţie să dea dovadă de prudenţă, întrucât se aşteaptă ca temperaturile să atingă 39 de grade Celsius în estul ţării duminică şi luni, potrivit meteorologilor locali.

Sudul SUA se topește de căldură

De cealaltă parte a globului, sudul Statelor Unite se topeşte de căldură: zeci de milioane de americani, din California până în Texas, au fost supuşi unor temperaturi periculos de ridicate, care ar urma să atingă cote maxime în weekend.

La Phoenix, o metropolă din Arizona, în sud-vestul Statelor Unite, s-au înregistrat aproape 44 de grade Celsius sâmbătă, a 16-a zi consecutiv cu temperaturi maxime de peste 43 de grade Celsius, iar meteorologii se aşteaptă ca mercurul să ajungă la 46 de grade Celsius.

"Când beau un pahar cu apă, ameţesc şi îmi vine să vomit din cauza căldurii", a declarat Juan, un muncitor în vârstă de 28 de ani care şi-a dat doar prenumele şi care lucrează pe un şantier de construcţii din Houston, Texas, afară, în căldura sufocantă.

În California, în Valea Morţii - unul dintre cele mai fierbinţi locuri de pe Pământ - sunt aşteptate duminică noi vârfuri de temperatură, care ar putea atinge 54 de grade Celsius, după ce sâmbătă, la prânz, s-au înregistrat 48 de grade Celsius.

În sudul statului, pompierii americani se luptă de vineri cu mai multe incendii foarte violente, care au devastat peste 1.214 hectare şi au dus la evacuarea populaţiei.

Fumul incendiilor din Canada, unde peste 500 de focare sunt scăpate de sub control, provocase deja în luna iunie mai multe episoade de poluare atmosferică puternică în nord-estul Statelor Unite.

În Iordania, cuprinsă de un val de căldură care a depăşit 40 de grade Celsius în unele regiuni, serviciile de urgenţă se luptă cu incendiile din pădurile din Ajloun (nord).

Recorduri de temperatură

La nivel mondial, iunie a fost cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată, potrivit agenţiei europene Copernicus şi agenţiilor americane NASA şi NOAA.

Apoi, prima săptămână întreagă a lunii iulie a fost, la rândul ei, cea mai caldă înregistrată vreodată, potrivit datelor preliminare ale Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM).

Potrivit experţilor, emisiile de gaze cu efect de seră cresc intensitatea, durata şi rata de recurenţă a valurilor de căldură.

Căldura este unul dintre cele mai mortale fenomene meteorologice, a precizat OMM. Vara trecută, numai în Europa, temperaturile ridicate au provocat peste 60.000 de decese, potrivit unui studiu recent.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇