Ne așteaptă cea mai sufocantă zi: Cod galben și portocaliu de caniculă, dar și alerte de furtună

Ne așteaptă cea mai sufocantă zi: Cod galben și portocaliu de caniculă, dar și alerte de furtună

Valul de căldură se va intensifica luni, anunță meteorologii, care au emis alerte de tip cod galben și portocaliu de caniculă pentru cea mai mare parte din țară.

În nord-vestul și centrul țării, precum și la munte, a fost emisă și o atenționare cod galben de furtuni.

Canicula

Luni va fi cod portocaliu de caniculă în județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Buzău, Vrancea, Galați, Brăila, Ialomița și Călărași.

Aici, valul de căldură va persista, iar canicula se va intensifica. Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37-39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime se vor situa între 18 și 24 de grade.

ADVERTISING

Restul țării rămâne luni sub avertizare de tip cod galben de caniculă. În zonele aflate sub acest tip de atenționare temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime se vor încadra între 17 și 23 de grade.

cod-galben-portocaliu-canicula-16-iulie-2023

Furtuni

Meteorologii au emis și o atenționare cod galben de furtuni, valabilă de azi, ora 15:00, până mâine, ora 06:00. În intervalul menționat, local în vestul, nord-vestul și centrul țării, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Aceasta se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp) și grindină.

Astfel de fenomene vor fi în a doua parte a nopții de luni spre marți și în sud-estul Transilvaniei, Moldova și în zona deluroasă din sud, dar pe arii mai restrânse.

image-37
Foto: ANM

Cum va fi vremea în București

Și în București va fi caniculă, până marți dimineața, la ora 10:00. Valul de căldură și canicula vor persista și se vor intensifica în Capitală, disconfortul termic se va menține accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va continua să depășească pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISING

Temperatura maximă se va situa luni în jurul valorii de 38-39 de grade. Temperaturile minime vor fi de 19-21 de grade. Cerul va fi senin, iar vântul va sufla slab până la moderat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇