Cod portocaliu de furtuni în aproape toată țara. Cod roșu de inundații în două județe

Cod portocaliu de furtuni în aproape toată țara. Cod roșu de inundații în două județe

Weekendul și începutul săptămânii viitoare vin cu furtuni. Urmează cod portocaliu de vreme rea și cod roșu de inundații Administrația Națională de Meteorologie a actualizat, sâmbată, avertizările.

Astfel, de sâmbătă de la ora 10:00 până duminică la 10:00 este în vigoare un cod galben de furtuni. În cea mai mare parte a țării vor fi frecvente descărcări electrice, ploi torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

De la ora 12:00 până duminică la ora 06:00 va fi în vigoare un cod portocaliu de furtuni valabil pentru aproape toată țara. Acesta vizează Moldova, Maramureș, Transilvania, Dobrogea, local în Muntenia și în nordul Crișanei și zonele montane.

ADVERTISING

Aici vor fi intervale de timp cu ploi torențiale. Se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50...80 l/mp. Vor fi și vijelii, descărcări electrice și grindină.

cod-portocaliu-1
Foto: Administrația Națională de Meteorologie

De duminică de la ora 10:00 și până marți la ora 10:00 va fi în vigoare un cod galben de furtuni valabil pentru toată țara. Vor fi perioade cu frecvente descărcări electrice, ploi torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și pe arii restrânse 40...60 l/mp.

cod-galben-4
Foto: Administrația Națională de Meteorologie

Cod roșu de inundații pe mai multe râuri

De asemenea, hidrologii au lansat mai multe atenționări de tip cod galben, portocaliu și roșu pentru mai multe râuri.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Iată ce râuri sunt vizate

În plus, există o atenționare de fenomene imediate de tip cod roșu pentru râuri din Harghita și Mureș.

Sunt vizate râurile din bazinele hidrografice: Mureș – afluenții de stânga aferenți sectorului aval S.H. Gălăoaia – amonte S.H. Glodeni,  Niraj – bazin superior amonte S.H. Miercurea Nirajului, Târnava Mică – bazin amonte S.H. Sărățeni, județele: Mureș, Harghita.

Fenomele se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Gurghiu – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Lăpușna, Niraj – bazin superior amonte S.H. Miercurea Nirajului.

ADVERTISING

Populaţia din localităţile de pe râurile Mureş, Târnava Mică şi Niraj a fost avertizată prin mesaje RO-ALERT, sâmbătă, în urma emiterii codului roşu de ploi, fiind aşteptate averse de ploaie ce vor cumula 50 - 60 l/mp, şi a avertizării hidrologice pentru o serie de cursuri de apă din judeţul Mureș.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇