Cod galben de ninsoare abundentă în jumătate de ţară, inclusiv la Bucureşti

Cod galben de ninsoare abundentă în jumătate de ţară, inclusiv la Bucureşti

Meteorologii au emis duminică dimineaţă o avertizare de tip cod galben de ninsori abundente, valabilă pentru jumătatea de sud a ţării, inclusiv Capitala.

În plus, a fost actualizată şi informarea meteo valabilă pentru restul ţării, unde se anunţă precipitații mai ales sub formă de ninsoare, în general moderate cantitativ, dar şi polei.

Codul galben este valabil de duminică, ora 18:00, până luni, ora 14:00, şi vizează ninsori abundente, strat de zăpadă consistent şi intensificări ale vântului, în Bucureşti şi 20 de judeţe: Alba, Argeş, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea, aşa cum se vede în harta de mai jos.

ADVERTISING

"În cursul nopții de duminică spre luni (10/11 ianuarie), în sudul Banatului, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, precum și în Munții Banatului și în zona Carpaților Meridionali, iar în prima parte a zilei de luni (11 ianuarie) mai ales în Muntenia și zona Carpaților de Curbură vor predomina ninsorile, moderate și însemnate cantitativ și se va depune strat consistent de zăpadă, ce va depăși local 10...20 cm și izolat 30...40 cm", arată ANM.

Sursa citată adaugă că vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 45...55 km/h în regiunile sudice și de 60...70 km/h în Carpații Meridionali și de Curbură, la altitudini de peste 1.700 m, temporar viscolind ninsoarea.

Cod-galben-ninsoare-ianuarie-2021-1
Foto: ANM

Vremea în ianuarie 2021 – salvează vortexul polar iarna din România?

ADVERTISING

Informare meteo pentru toată ţara

Pe de altă parte, meteorologii au actualizat informarea meteo de precipitaţii şi polei, valabilă în restul ţării.

Aceasta a intrat în vigoare duminică, la ora 10:00, şi expiră abia pe 13 ianuarie, la ora 10:00.

"În intervalul menționat, vor fi perioade în care se vor semnala precipitații în cea mai mare parte a țării, iar în jumătatea de sud se vor acumula cantități, local de peste 15...30 l/mp.

Temporar va ninge și se va depune strat de zăpadă, local consistent, iar în sudul Câmpiei Române, Bărăgan și Dobrogea vor fi și intervale cu lapoviță și ploaie și se va forma polei".

ADVERTISING

În plus, ANM subliniază că, în a doua parte a săptămânii viitoare, vremea va deveni mai rece decât în mod normal pentru această perioadă. Local și temporar va mai ninge.

Alertă MAE: Cod portocaliu şi galben de ninsoare şi polei, în Bulgaria

Prognoza specială pentru Bucureşti

ANM a venit şi cu o prognoză specială pentru Bucureşti. Sunt prognozate ninsori în Capitală, pentru noaptea de duminică spre luni, stratul de zăpadă depus urmând să aibă o grosime de circa 15 centimetri.

Temperatura minimă se va situa în jurul valorii de zero grade.

Cerul va fi noros, iar în cursul nopții de duminică spre luni și în prima parte a zilei de luni vor fi precipitații mai ales sub formă de ninsoare, în general moderat cantitativ.

Potrivit ANM, se va depune strat de zăpadă neuniform, cu grosime în general de 8 - 15 cm și posibil peste 15 - 20 cm.

Vântul va sufla moderat, temporar cu unele intensificări, cu viteze în general de 35 - 45 km/h.

Temperatura maximă va fi de 1 - 2 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 0 grade.

De luni până miercuri, înnorările vor persista și temporar va mai ninge, dar vor fi și intervale cu lapoviță și ploaie și condiții de polei.

Vântul va sufla slab și moderat (rafale de 30 - 40 km/h). Vor fi maxime în jur de 1 grad și minime cuprinse între -2 și 0 grade.

Furtuna Filomena a adus cea mai abundentă ninsoare din ultimii 40 de ani la Madrid: S-a mers cu schiurile şi cu sania trasă de câini (Galerie video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇