Alertă MAE: Cod portocaliu şi galben de ninsoare şi polei, în Bulgaria

Alertă MAE: Cod portocaliu şi galben de ninsoare şi polei, în Bulgaria

Ministerul Afacerilor Externe informează românii care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Bulgaria că, în perioada 10-11 ianuarie, ţară va fi afectată de căderi abundente de precipitaţii sub formă de ploaie şi ninsoare.

Au fost emise următoarele coduri de atenţionare meteorologică, de către Institutul de Meteorologie şi Hidrologie bulgar:

Cod portocaliu pentru căderi abundente de zăpadă, pentru regiunile Vidin, Montana şi Vraţa. Cantităţile de precipitaţii vor fi abundente şi se va forma un strat de zăpadă de 30-40cm; în apropierea malulului Dunării, stratul de zăpadă va fi de 15-20cm;

ADVERTISING

Cod galben pentru căderi de ninsoare, pentru regiunile Pernik, Sofia-Regiune, Sofia, Loveci, Pleven, Gabrovo, Veliko Târnovo, Târgovişte, Ruse, Razgrad, Silistra şi Sumen. Precipitaţiile vor fi însoţite de rafale de vânt şi se va forma un strat de zăpadă de 10-15cm. Condiţiile meteorologice vor fi prielnice apariţiei poleiului şi formării troienelor de zăpadă;

Cod galben pentru ploaie şi ninsoare, în următoarele regiuni: Kiustendil, Blagoevgrad, Pazardjik, Plovdiv, Smolyan, Varna şi Dobrici. Precipitaţiile mixte vor înregistra cantităţi maxime de 30-35 litri/mp. Condiţiile meteorolgice vor fi prielnice apariţiei poleiului;

ADVERTISING

Cod galben de ploaie, în următoarele regiuni: Stara Zagora, Haskovo, Kârdjali, Sliven, Yambol şi Burgas. Precipitaţiile vor înregistra cantităţi de până la 25 litri/mp.

Cum vă informaţi

În acest context, autorităţile bulgare recomandă atenţie sporită în trafic,  adaptarea vitezei, echiparea autovehiculelor pentru circulaţie în condiţii de iarnă, respectarea semnalizărilor rutiere temporare montate şi a indicaţiilor/semnalelor organelor de control aflate la faţa locului.

Pe perioada instituirii codurilor de atenţionare meteo este posibil ca unele categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere, din cauza formării troienelor de zăpadă sau a vizibilităţii reduse în condiţii de viscol.

ADVERTISING

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel:

  • cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei "Vămi" din Bulgaria - www.customs.bg;
  • cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL - pe site-ul www.bgtoll.bg;
  • cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare - pe site-ul www.mvr.bg;
  • cu privire la starea vremii - pe site-ul www.weather.bg;
  • cu privire la starea actuală a drumurilor - pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenţiei "Infrastructura Rutieră" – www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop.

Românii pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet: www.mae.ro/node/51904http://sofia.mae.rohttps://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_rowww.meteolaram.euwww.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Şi în România este cod galben de ninsoare abundentă în jumătate de ţară, inclusiv la Bucureşti, iar furtuna Filomena a adus cea mai abundentă ninsoare din ultimii 40 de ani la Madrid: S-a mers cu schiurile şi cu sania trasă de câini (Galerie video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇