Alertă de furtuni în aproape toată țara. Cod portocaliu și galben, cu averse de până la 70 l/mp

Alertă de furtuni în aproape toată țara. Cod portocaliu și galben, cu averse de până la 70 l/mp

ANM a emis miercuri dimineaţă noi avertizări de tip cod galben şi portocaliu de furtuni, care vizează mare parte din ţară, aşa cum se poate vedea în harta de mai jos.

Codul galben este valabil de miercuri de la ora 12 până la noapte, la ora 2.

În Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, jumătatea de nord a Moldovei, nord-vestul Munteniei, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 40 l/mp, transmite ANM.

ADVERTISING

Codul portocaliu intră în vigoare la ora 14 şi ţine până la ora 23.

În zona de munte, sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei și a Transilvaniei și în nord-vestul Moldovei vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină de medii dimensiuni, iar în intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și izolat peste 50...70 l/mp, prognozează specialiştii.

Județele vizate sunt Cluj, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Mureș, Bistrița-Năsăud, Suceava, Harghita, Neamț, Bacău, Covasna, Vrancea, Buzău, Prahova, Brașov, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea și Dolj.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

ANM adaugă că, în următoarele zile, fenomene specifice instabilității atmosferice vor fi în majoritatea zonelor țării, chiar şi în cele nevizate de coduri.

image-4
Foto: ANM

Caniculă la Bucureşti

Prognoza specială pentru Bucureşti anunţă vreme caniculară, cu disconfort termic ridicat în orele după-amiezii când indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cerul va fi variabil, cu înnorări și condiții de averse și descărcări electrice mai ales spre seară.

Vântul va sufla slab și moderat.

ADVERTISING

Temperatura maximă se va situa în jurul a 35 de grade.

Totodată, o informare meteo în vigoare miercuri și joi estimează disconfort termic ridicat în regiunile sudice și estice, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități.

Va fi caniculă în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei și în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade.

Amintim că luni a fost cea mai călduroasă zi din istorie, la nivel mondial: „Este o sentință la moarte”

Iată şi efectele furtunii de marţi seară din Bucureşti: căderi de copaci și mașini avariate


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇