Un nou tip de sticlă poluează mult mai puțin și este de zece ori mai rezistentă ca sticla obișnuită

Un nou tip de sticlă poluează mult mai puțin și este de zece ori mai rezistentă ca sticla obișnuită

Un grup de cercetători din Statele Unite a creat un tip de sticlă care are doar jumătate din amprenta de carbon a sticlei obișnuite, în timp ce este și mult mai rezistentă decât aceasta din urmă.

În prezent, producția sticlei generează la nivel global cel puțin 86 de milioane de tone de dioxid de carbon anual, potrivit Tech Explore.

LionGlass, sticla dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea Statului Pennsylvania, necesită mult mai puțină energie pentru a fi produsă, ceea ce automat înseamnă considerabil mai puține emisii de CO2.

ADVERTISING

Sticla obișnuită este obținută prin topirea unui amestec format din nisip de cuarț, piatră de var, carbonat de sodiu, proces în timpul căruia se elimină CO2 în atmosferă. Cea mai mare parte a emisiilor este generată însă prin consumul de energie cu încălzirea cuptoarelor în care sunt topite aceste materiale.

În cazul LionGlass, aceste temperaturi sunt cu 300 grade Celsius până la 400 grade Celsius mai mici față de cele necesare pentru topirea sticlei convenționale, explică cercetătorii, care au depus o cerere de brevet pentru invenția lor.

ADVERTISING

În plus, această nouă sticlă este de cel puțin zece ori mai rezistentă decât sticla obișnuită, după cum au arătat testele de determinare a durității Vickers.

Cercetătorii nici măcar nu au putut să stabilească limitele sticlei lor, care nu a crăpat nici sub sarcina maximă pe care o permite echipamentul. Ei speră ca această calitate a sticlei lor să poată fi folosită pentru a obține un produs mai subțire și mai ușor. Printre beneficii se numără și faptul că ar fi consumată mai puțină energie cu transportul.

ADVERTISING

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇