Cum poate fi sticla mai nocivă pentru mediu decât plasticul SONDAJ

Cum poate fi sticla mai nocivă pentru mediu decât plasticul <span style="color:#990000;">SONDAJ</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Prezentă în viața omului din cele mai vechi timpuri, sticla este un material multifuncțional și deosebit de durabil. Muzeul Vinului din Speyer, Germania, găzduiește ceea ce este considerată a fi cea mai veche sticlă de vin lume – cercetătorii cred că ar data de prin 325 î.Hr.

ONU a desemnat anul 2022 Anul Internațional al Sticlei în semn de recunoaștere a rolului sticlei în dezvoltarea culturală și științifică, amintește Claudia Lee de la BBC, într-un articol în care ne arată că și sticla este foarte nocivă pentru planetă. Chiar mai nocivă decât plasticul, susține Lee.

ADVERTISING

Sticla poate fi în general reciclată de oricâte ori este nevoie fără să-și piardă calitățile și în natură generează mult mai puțină poluare decât plasticul, motiv pentru care este considerată o alternativă mai sustenabilă la plastic.

Însă dacă ne uităm la cum este produsă sticla, vedem că aceasta are, de fapt, o amprentă mai mare asupra mediului decât plasticul și alte materiale din care sunt realizate recipientele pentru lichide, inclusiv cartonul și aluminiul.

Componenta principală a sticlei este siliciul, iar extracția siliciului poate avea un impact negativ semnificativ asupra mediului, de la deteriorarea terenurilor până la pierderea biodiversității.

ADVERTISING

În plus, sunt studii care arată ca expunerea prelungită la praful de siliciu, situație în care se află muncitorii din această industrie, poate reprezenta un risc pentru sănătatea publică, întrucât poate duce la silicoză acută, o boală pulmonară ireversibilă.

Se consideră că industria sticlei contribuie la epuizarea resurselor globale de nisip, care este, după apă, cea mai utilizată resursă din lume.

Un alt aspect important îl reprezintă temperaturile necesare pentru a o topi și modela, care sunt mai ridicate decât în cazul plasticului și al aluminiului, rezultând emisii mai mari de gaze cu efect de seră.

ADVERTISING

Reciclarea sticlei implică la rândul ei procesul de topire, care se realizează în două etape, iar în final reciclarea poate consuma aproape la fel de multă energie ca fabricarea de la zero a sticlei.

Ce putem face? Autoarea ne îndeamnă ca data viitoare când vrem să aruncăm un recipient de sticlă pe care tocmai l-am golit să încercăm mai degrabă să îl reutilizăm, căci, așa cum am văzut, se poate păstra intact și sute de ani.

Sondaj:

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇