S-a deschis prima fabrică din România care produce sisteme de colectare a ambalajelor. Din octombrie, vom plăti garanţie pentru fiecare sticlă cumpărată

S-a deschis prima fabrică din România care produce sisteme de colectare a ambalajelor. Din octombrie, vom plăti garanţie pentru fiecare sticlă cumpărată

În Alba s-a deschis prima fabrică din România care produce sisteme de colectare a ambalajelor de băuturi.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a vizitat, luni, fabrica din Sebeş, inaugurată în luna mai.

Fabrica are o capacitate de producţie, prevăzută pentru anul 2022, de peste 6.000 de Reverse Vending Machines (RVM) şi de peste 15.000 de unităţi, pentru 2023.

”Reverse Vending Machines sunt echipamente inteligente de colectare selectivă pentru ambalaje de băuturi de unică folosinţă din plastic, sticlă sau aluminiu.

ADVERTISING

Investiţia totală în construcţia fabricii depăşeşte 2 milioane de euro pentru o suprafaţă de producţie de 2870 mp.

Aceasta constituie o premieră la nivel naţional, Envipco fiind pionier pe piaţă în domeniul producţiei de echipamente inteligente de colectare”, a transmis Ministerul Mediului.  

”Aceste aparate încurajează oamenii să arunce sticlele de plastic şi dozele de băuturi nedorite într-un mod responsabil, introducându-le în aceste automate”, a mai precizat ministerul.  

Cel mai mare proiect logistic realizat în România, în ultimii 30 de ani

”Înfiinţarea şi operaţionalizarea Sistemului garanţie-returnare în România este foarte aproape şi e important să ştim că avem capacitatea să susţinem acest efort uriaş, pentru că SGR va fi cu adevărat cel mai mare proiect logistic realizat în România, în ultimii 30 de ani.

ADVERTISING

Aşadar, nu putem decât să ne bucurăm atunci când companii cu experienţă aleg să investească în România şi să facem tot ce ţine de noi să sprijinim genul acesta de investiţii”, a declarat ministrul  Tánczos Barna.  

Sistemul trebuie să fie gata în octombrie

Guvernul a adoptat anul trecut o hotărâre care reglementează Sistemul Garanţie-Returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (SGR), prin care se plăteşte o garanţie de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură.

Ambalajele reutilizabile vor fi returnate la magazin contra sumei de 0,5 lei fiecare.

ADVERTISING

Prevederile HG sunt aplicabile pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri, inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase.

Întreaga infrastructură de preluare a deşeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, la fel ca în statele în care sistemul funcţionează deja.

Acest operator va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanţi ai acestora, comercianţi, dar şi statul român, reprezentat de autoritatea centrală pentru protecţia mediului cu o pondere de 20%.

Data de pornire a acestui sistem este 1 octombrie 2022.

Producătorii, comercianţii şi statul român trebuie să se încadreze în termen. Trebuie să se organizeze punctele de colectare, de returnare, trebuie să se înregistreze în sistem şi să asigure posibilitatea predării ambalajelor contra acelei garanţii de 0,5 lei.

Rambursarea garantiei se va face cash sau prin transfer electronic.

Producătorii vor plăti un tarif de administrare. Tariful de gestionare va fi plătit de comercianţi. Indiferent de unde ai cumpărat produsul, vei putea returna ambalajul oriunde.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇