Avertisment dur privind reciclarea plasticului. Cum poate să ne facă rău

Avertisment dur privind reciclarea plasticului. Cum poate să ne facă rău
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Reciclarea plasticului îl poate face mai toxic și nu ar trebui să fie considerată o soluție la criza poluării, a avertizat Greenpeace într-un raport publicat înainte de o nouă rundă de negocieri pentru un tratat global privind materialele plastice.

”Materialele plastice sunt inerent incompatibile cu o economie circulară”, notează organizația de mediu în raportul în care sunt prezentate cercetări care arată că plasticul reciclat este mult mai toxic decât cel virgin, potrivit The Guardian.

Conform unui studiu separat, descompunerea materialelor plastice în vederea reciclării duce la poluarea mediului cu microplastice.

ADVERTISING

Reprezentanți ai 173 de țări au convenit anul trecut să elaboreze un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic care să acopere ”întreg ciclul de viață” al materialelor plastice, de la producție la eliminarea lor, și care să fie negociat în următorii doi ani.

Săptămâna viitoare vor avea loc noi discuții la Paris, pe fondul criticilor privind excluderea comunităților din țările în curs de dezvoltare afectate de aruncarea și arderea deșeurilor din plastic, precum și a persoanelor marginalizate care adună deșeuri și care sunt esențiale pentru reciclare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În absența acestor voci, există riscul ca negocierile să fie influențate de interesele corporațiilor.

”Industria materialelor plastice, inclusiv companiile de combustibili fosili, petrochimice și bunuri de consum, continuă să promoveze reciclarea ca soluție a crizei poluării cu plastic. Dar toxicitatea plasticului crește odată cu reciclarea.

Materialele plastice nu au niciun loc în economia circulară și este clar că singura soluție reală pentru a pune capăt poluării cu plastic este reducerea masivă a producției de plastic”, spune Graham Forbes, care conduce campania globală privind materialele plastice a Greenpeace SUA.

ADVERTISING

Începând cu anii 1950, au fost produse în jur de 8 miliarde de tone de plastic.

Raportul Greenpeace centralizează mai multe studii care arată că, pe lângă faptul că doar 9% din materialele plastice sunt reciclate, plasticul reciclat ajunge să aibă o concentrație mai mare de substanțe chimice toxice – printre care substanțe ignifuge, benzen, poluanți de mediu și numeroși perturbatori endocrini –, fiind astfel și mai nociv pentru sănătatea oamenilor, a animalelor și a mediului.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇