Tichet verde pentru cei care colectează selectiv gunoiul - proiect de lege PSD

Tichet verde pentru cei care colectează selectiv gunoiul - proiect de lege PSD

PSD vrea să-i recompenseze pe cetățenii care respectă colectarea selectivă a deșeurilor.

În acest sens, social-democrații au pregătit un proiect de lege. Acesta prevede instituirea „Tichetului Verde” pe teritoriul României. Inițiator este deputatul Tuhut Radu Marcel.

Cum ar funcționa tichetul verde

„Tichetul verde reprezintă biletul de valoare pe care operatorii economici care colectează deșeuri  îl acordă deținătorului de deșeuri – persoane fizice sau juridice – atunci când acesta colectează separat și predă la punctele de colectare ale operatorilor menționați deșeuri reciclabile.

ADVERTISING

Astfel, cheltuielile cu selectarea, sortarea și transportul din partea firmelor de salubritate se vor reduce pe termen mediu și lung, dacă oamenii vor fi motivați să se implice.

#Propunerea legislativă prevede ca deșeurile reciclabile pentru care se pot acorda tichete verzi sunt: hârtie și carton, sticlă, metal, materiale plastice, lemn, deșeuri de echipamente electrice și electronice, deșeuri de baterii și acumulatori, deșeuri provenind din autoturisme”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a formațiunii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Așadar, cine respectă regulile colectării selective va primi tichete verzi.

Conform proiectului, acestea vor putea fi folosite pentru achiziționarea de diverse bunuri și servicii, în funcție de contractele încheiate între unitățile emitente și unitățile afiliate (care vor fi stabilite ulterior).

„Practic, prin această lege, operatorii economici vor fi încurajați să acorde tichete verzi, întrucât în acest mod își reduc cheltuielile cu colectarea, selectarea și transportul, iar oamenii și firmele vor fi încurajați să selecteze în mod corect și să transporte ei deșeurile către operatori, în schimbul tichetelor verzi (care pot echivala cu taxe lunare mai reduse sau chiar zero, în funcție de cantitatea de deșeuri transportată la punctele de lucru ale operatorilor și de contravaloarea acesteia în tichete).

ADVERTISING

România are nevoie de o astfel de lege pentru a progresa către un mediu mai sănătos, în care deșeurile să nu mai reprezinte o problemă (în special costurile enorme generate de gestionarea acestora), iar viitorul să fie caracterizat printr-o eficientizare a proceselor pe care le realizăm astăzi”, potrivit sursei citate.

Citește și alte știri din categoria Mediu:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇