Este mai nociv pentru mediu să închiriezi haine decât să le arunci - studiu

Este mai nociv pentru mediu să închiriezi haine decât să le arunci - studiu

Serviciile de închiriere a hainelor au fost promovate de-a lungul timpul drept o soluţie pentru reducerea impactului industriei modei asupra mediului. Un nou studiu arată însă că această practică ar fi chiar mai dăunătoare decât dacă ai arunca hainele la gunoi.

În studiul publicat în jurnalul finlandez  Environmental Research Letters au fost evaluate cinci moduri diferite de a deţine haine şi de a scapa de ele, printre care închirierea, revânzarea şi reciclarea, notează The Guardian.

Autorii au ajuns la concluzia că dintre acestea cel mai nociv impact asupra mediului îl are închirierea hainelor. Această practică implică transportarea hainelor de la depozit la client şi înapoi, ceea ce înseamnă ca transportul poluează de două ori mai mult.

ADVERTISING

După fiecare închiriere hainele sunt curătate chimic, iar acest lucru are, de asemenea, un efect nociv asupra mediului.

Una dintre cele mai cunoscute companii care oferă astfel de servicii este startup-ul american Rent the Runway, înfiinţat în 2009. Sectorul închirierii hainelor a crescut de-a lungul anilor şi, după un declin înregistrat în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus, piaţa este în plină revenire, au anunţat în primăvară companiile din domeniu.

Ralph Lauren a anunţat, la rândul său, că va lansa o divizie de închiriere de haine.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dacă astfel de servicii ar face schimbări pe partea de logistică pentru a-şi reduce impactul asupra mediului, ele ar fi, din acest punct de vedere, la egalitate cu industria hainelor second-hand, mai arată autorii studiului.  

Cei care vor să facă cea mai buna alegere din punctul de vedere al protejării mediului ar trebui să evite aşa numita modă rapida (fast fashion) şi să cumpere mai puţine haine, dar de o mai bună calitate, spun experţii.

Industria modei generează 5 la sută din emisiile globale de carbon, conform unui raport al Forumului Economic Mondial.

ADVERTISING

C.S.

Citeşte şi: Când au purtat oamenii haine pentru prima dată? Ajutorul nesperat dat de păduchi


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇