Când au purtat oamenii haine pentru prima dată? Ajutorul nesperat dat de păduchi

Mai ales acum, în aceste zile friguroase, poate ne-a trecut prin cap cum rezistau strămoșii noștri fără haine. Un studiu tocmai asta a vrut să afle: când au purtat strămoșii noștri pentru prima oară veșminte.

Conform unui raport publicat de Molecular biology and Evolution, oamenii au început să folosească o piesă vestimentară după penultima epocă de gheață, cu aproximativ 170.000 de ani în urmă.

În mod interesant, au ajuns la această concluzie grație păduchilor, arată Science Times. Oamenii de știință au aflat că păduchii au intrat în viața noastră atunci când au fost confecționate primele haine.

ADVERTISING

Cercetătorii au secvențiat ADN-ul paraziților, pentru a afla când au început păduchii de îmbrăcăminte să se separe de păduchii care trăiesc pe corpul uman, astfel găsind și răspunsul la întrebarea lor.

Interesant este că de la momentul în care și-au pierdut părul - ”în realitate ceva asemănător cu blana primatelor” - și până au ajuns să poarte haine a trecut mult timp. Căderea părului a avut loc cu aproximativ un milion de ani în urmă, cu mult înainte de apariția oamenilor moderni în Africa.

Studiul arată faptul că strămoșii noștri nu mai aveau pic de blană în momentul când au recurs la haine.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Vezi și Când am început să exterminăm animalele de pe Pământ. Prima specie dispărută nu e pasărea Dodo

Se crede că strămoșii noștri au plecat din Africa și au ajuns la temperaturi mai reci și la latitudini mai mari undeva între 100.000 și 60.000 de ani în urmă. Apariția hainelor se află în strânsă legătură cu aceste călătorii lungi, posibil spre nord.

Citește și Au fost descoperite cele mai vechi urme umane din afara Africii: Au 120.000 de ani

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇