Mai multe țări UE vor să se interzică creşterea animalelor pentru blană. România se opune

Mai multe țări UE vor să se interzică creşterea animalelor pentru blană. România se opune

Mai multe țări membre ale UE cer interzicerea permanentă a creșterii animalelor pentru blană. Sunt și câteva state care se opun, inclusiv România.

Austria și Olanda conduc o coaliție de țări din UE care solicită Comisiei Europene să legifereze în acest sens și să interzică creșterea animalelor pentru blană, în Europa.

Coaliția este susținută de mai multe state membre, dar nu și de România.

Cele două țări amintite mai sus au transmis o notă de informare CE, susținută și de Belgia, Germania și Luxemburg. Asta se întâmpla la ultima întrunire a miniștrilor Agriculturii din UE, care a avut loc pe 28 iunie, potrivit Euractiv.

ADVERTISING

De exemplu, ministrul german al Agriculturii, Julia Klöckner, a cerut o dezbatere publică privind această chestiune încă din noiembrie, când Germania deținea președinția rotativă a Consiliului UE.

În februarie, și ministrul austriac Rudolf Anschober a trimis o scrisoare deschisă comisarului UE pentru Sănătate, Stella Kyriakides, pentru a interveni pe marginea subiectului.

”A sosit timpul ca UE să facă un pas în față pe această temă și să-și exprime respectul față de bunăstarea animalelor și dorința de a pune capăt unei activități economice care este, fără îndoială, dăunătoare pentru bunăstarea animalelor”, se arăta în scrisoare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Multe țări susțin inițiativa

Italia, Polonia și Bulgaria și-au exprimat sprijinul pentru inițiativă. De asemenea, Estonia și Slovenia au făcut același lucru și chiar au interzis deja creșterea animalelor pentru blană pe teritoriul lor.

La rândul său, ministrul italian al Agriculturii, Stefano Patuanelli, a comentat:

„Astăzi nu există nicio justificare pentru reproducerea animalelor în vederea utilizării blănii. Vom acorda orice fel de sprijin pentru a găsi instrumentele legislative, pentru ca o poziție comună să existe în toate statele membre, astfel încât aceasta să nu mai fie permisă”.

ADVERTISING

Irlanda și Slovacia, care sunt și ele susținătoare ale inițiativei, vor fi următoarele țări din UE care vor scoate în afara legii creșterea animalelor pentru blana lor, în 2022 și, respectiv, în 2025.

România se opune

În schimb, există și țări care se opun: România, Grecia și Lituania.

Ungaria sprijină inițiativă, însă doar pentru animalele carnivore, nu și erbivore.

Și Franța e de acord cu inițiativa, dar vrea ca aceasta să se limiteze la speciile sălbatice, făcând o distincție pentru exemplare precum iepurii, care sunt crescuți atât pentru carne, cât și pentru blană.

Propunerea de interdicție a luat avânt în timpul pandemiei de coronavirus atunci când autoritățile sanitare au descoperit că nurcile se pot îmbolnăvi de Covid și mai pot transmite boala și la om.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇