Panica pe care a indus-o aiurea Ministerul de Externe printre românii cu vacanțe programate în Grecia vara aceasta nu este nici acceptabilă și nici de nivelul demiterii urgente a unui Acar Păun traducător.
Miercuri la ceas de seară, Ministerul de Externe emitea o atenționare, preluată de toată media ca informație oficială, că toți cei care intră pe cale rutieră în Grecia vor fi testați rapid antiCovid, se înțelegea din momentul acela.
Purtătorul de cuvânt al ministerului a făcut turul televiziunilor explicând, fără urmă de îndoială, același lucru.
Mii de oameni au intrat în panică nu atât pentru că urmau să fie testați, ci gândindu-se câte ore vor sta în cozi și mai mari decât până acum, așteptând să intre în vămi blocate de testarea care ar presupune staționarea fiecărei mașini cel puțin 15 minute.
Straniu a fost de la început că pe site-ul oficial al guvernului elen https://travel.gov.gr/#/ nu apărea nicio modificare, lucru pus de oficialii români pe seama neactualizării informațiilor. “Noi luam informația direct din monitor”, spunea dna purtător de cuvânt al MAE.
A doua zi, însă, a devenit clar că fusese un fake news de proporții. Un fake news guvernamental.
Clarificările au venit însă de la partea elenă sesizată de jurnaliști. MAE a reacționat abia spre prânz, după 14 ore de la emiterea enormității. Ore întregi a fost căutat, probabil, Acarul Păun care să plătească polița. Și a fost găsit: traducătorul Ambasadei de la Atena, care a și fost executat exemplar de ministrul Aurescu.
Prea târziu și prea puțin, pentru că e cu mult mai mult decât un incident de traducere. Cele întâmplate arată mari probleme de folosire a rațiunii, de automatism și iresponsabilitate în MAE, cu mult dincolo de nivelul unui traducător.
Eu nu zic că traducătorul n-o fi greșit. Posibil să o fi făcut. Dar omul acesta nu s-a dus să anunțe personal știrea la TV. Nu a pus cu mâna lui alerta pe site-ul MAE.
Anunțul ar fi trebut să treacă, teoretic a și trecut, prin filtre la nivel de ambasadă și în centrala MAE. Acolo unde ea ar fi putut să ridice niște semne de întrebare, acelea care au alertat din start și jurnaliștii:
1.Cum să fie făcut un anunț cu asemenea implicații abia în momentul intrării în vigoare a măsurii?
2.Cum ar putea să realizeze Grecia în mod practic această testare 100%, la care nu a recurs nici anul trecut? Unde ții mașinile 15-20 de minute, cum gestionezi cozile infinite care se vor forma inevitabil?
3. De ce și-ar crea Grecia asemenea probleme, când ea a fost una dintre promotoarele certificatului verde și face eforturi disperate să-și tureze la maximum turismul avariat grav anul trecut?
4. Ce logistică e necesară – teste, personal, documente – pentru a testa zilnic zeci de mii de oameni la fiecare punct de graniță?
5. Grecia se pregătește să introducă vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii. Și tocmai acum să dea ea însăși această lovitură vaccinării?
6. De ce pe site-ul oficial al guvernului elen dedicat tocmai informării turiștilor nu apare nicio modificare privind testarea aleatorie? S-a mai întâmplat să apară neactualizări la schimbarea regulilor?
Dacă măcar unui singur om din Ministerul de Externe i s-ar fi aprins măcar unul dintre aceste becuri înainte de a lovi cu știrea în populație, ar fi încercat să obțină o clarificare, ar fi pus încă o întrebare, ar fi cerut documentul în greacă pentru încă o verificare.
Angajații Ministerului de Externe pe la care a trecut informația până să fie transmisă oficial s-au comportat însă ca Doreii la șaibă. Nicio tresărire de circumvoluțiune nu le-a tulburat automatismul.
Mai în gluma mai în serios mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă un traducător turmentat scria că Grecia își închide complet granițele sau ne declară război?
Aici nu este vorba doar despre faptul că niște oameni au intrat în panică gândindu-se ce îi așteaptă. Deși nici acest lucru nu e chiar un mizilic în vremuri atât de stresante.
Mai grav este că incidentul denotă o inacceptabilă lipsă de profesionalism și discernământ. Exclusivist, Ministerul de Externe rulează mai mult sub radarul presei, colcăind de sinecurism, nepotism și “pilăreli”, după cum reclamă degeaba puținii cunoscători ai aparatului MAE.
Întâmplător sau nu, guvernul numai ce a adoptat prin OUG prelungirea până pe 31 august 2022 a detașărilor din sectorul privat în misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României. O prelungire din cauza suspendării unui concurs tot din cauze imputabile MAE.
Incidentul “Doreii de la MAE” mai bate nu un cui, ci un piron în coșciugul încrederii românilor în propriile autorități. Miercuri seara liniștiți au fost doar cei care au ignorat Ministerul român de Externe și s-au dus să se informeze direct de la guvernul elen.
De acum orice va anunța Ministerul de Externe și nu numai va fi sub semnul suspiciunii de fake news. Ori mint, ori habar nu au. Așa cum nu au avut cu decesele Covid, cu testarea, cu puterea de cumpărare care a crescut miraculos și cu multe alte sfidări ale realității. Iar din clivajul acesta apar monștrii politici.