MAE recunoaşte că a furnizat informaţii greşite despre intrarea în Grecia: Traducătorul a fost dat afară!

MAE recunoaşte că a furnizat informaţii greşite despre intrarea în Grecia: Traducătorul a fost dat afară!

Ministerul Afacerilor de Externe recunoaște că a furnizat informații eronate care au panicat turiştii, după ce a transmis că toate persoanele care intră în Grecia cu maşina sunt testate la frontieră, indiferent dacă au fost sau nu vaccinate.

Astfel, MAE spune, la mai bine de 14 ore de la anunțul greșit, că vina îi aparține traducătorului și anunță că a fost dat afară.

”În contextul informațiilor anunțate de MAE în cursul zilei de ieri cu privire la modificarea condițiilor de intrare în Grecia, MAE precizează că, dintr-o regretabilă eroare de traducere a Ambasadei României la Atena a normelor publicate în Monitorul Oficial elen, nu a fost inclusă mențiunea testării conform unui algoritm stabilit de către autoritățile elene la trecerea frontierei, inducându-se ideea greșită că toți cetățenii care vor intra în Grecia pe cale terestră vor fi supuși testării.

ADVERTISING

În acest context, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus încetarea raporturilor de muncă cu traducătorul de pe plan local care a efectuat traducerea, precum și cercetarea disciplinară și sancționarea responsabililor din cadrul misiunii diplomatice care trebuiau să valideze aceste informații”, precizează MAE într-un comunicat.

Anunțul MAE care a speriat turiștii

Miercuri seara, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că toate persoanele care intră în Grecia cu maşina sunt testate la frontieră, indiferent dacă au fost sau nu vaccinate.

Dacă rezultatul testului este pozitiv, persoanele nevaccinate intră în carantină 10 zile, iar cele vaccinate 7 zile, preciza MAE.

ADVERTISING

”A fost introdusă obligativitatea testării la punctele de frontieră a tuturor persoanelor care intră pe teritoriul elen, indiferent de statul de origine!”, informa MAE miercuri seara.

La greci pe site-ul oficial scria că testele sunt aleatorii

În schimb, pe site-ul oficial pentru turism al guvernului grec scria foarte clar că turiștii sunt testați aleatoriu. Deci nu vor fi efectuate teste pentru toți cei care intră în Grecia.

”Fiecare turist care ajunge în Grecia, indiferent dacă are certificat de vaccinare sau nu, poate fi supus, aleatoriu, unui test Covid”, se arată pe site.

Grecia-3
Foto: travel.gov.gr

Ambasada Greciei a liniştit turiştii

Ulterior, joi dimineața, Ambasada Greciei în România a precizat că turiştii care intră terestru în Grecia vor fi testaţi ca până acum, adică aleatoriu.

ADVERTISING

Reprezentanții ambasadei au declarat că nu toată lumea va fi testată, ci doar câțiva turiști, care vor fi aleși aleatoriu - exact ca până acum.

Ambasada a trimis o notificare către autoritățile române, însă cu aceleași reguli ca până acum. Singura diferență este la perioada de vindecare, după rezultatul pozitiv la un test Covid. De acum, rezultatul pozitiv trebuie să nu fie mai vechi de 6 luni, în loc de 9 luni cum era până acum.

”În ceea ce privește turiștii care călătoresc din România în Grecia, condițiile prealabile de intrare nu s-au schimbat și testele rapide la punctele de frontieră continuă să fie efectuate aleatoriu.

În ceea ce privește persoanele vindecate de Covid-19, conform ultimelor recomandări ale UE, imunitatea acestora poate fi certificată cu documentația relevantă din ultimele 6 luni (și nu 9 luni), după ce au obținut un rezultat pozitiv la testul Covid”, a precizat ambasada pentru SpotMedia.ro.

Reprezentanții ambasadei au subliniat oricum că decizia de testare - cine e testat și cine nu - este luată de un soft special. În plus, numărul de teste efectuate la graniță este unul scăzut și așa va rămâne și în perioada următoare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇