Românii își pot descărca certificatul digital Covid și de azi ne vom bucura și de alte relaxări

Românii își pot descărca certificatul digital Covid și de azi ne vom bucura și de alte relaxări

Începând de joi, românii pot obține certificatele digitale Covid care vor facilita libera circulație în UE.

Și încă o veste bună: de la 1 iulie ne bucurăm de noi relaxări. Astfel, numărul participanților la concerte, festivaluri, nunți și botezuri va crește, iar programul restaurantelor, cluburilor și cafenelelor va fi prelungit.

Totodată, hotelurile vor putea caza turiști până la capacitatea maximă. Și pentru sălile de fitness ar urma să fie ridicată limita de capacitate.

Certificatul digital COVID

Site-ul https://certificat-covid.gov.ro, de unde puteți obține certificatul digital Covid, va fi lansat joi, 1 iulie. Atât cetățenii români, cât și cei străini își pot obține documentul electronic.

Pentru cei care nu au acces la platformă, primăriile sau DSP-urile vor asista cetăţenii pentru a le tipări documentul.

Certificatele digitale sunt concepute pentru a arăta, prin intermediul codurilor QR, dacă pasagerii sunt complet vaccinați, au imunitate în urma vindecării de Covid sau au un test negativ.

ADVERTISING

Potrivit ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, cei care doresc să călătorească ar trebui să genereze certificatele cu cel putin cinci zile înainte, întrucât, dacă apar probleme, timpul estimat de rezolvare a acestora este de 4 zile. 

Sunt 3 tipuri de certificat, iar pentru validarea identităţii solicitantului sunt necesare următoarele date, în funcţie de tipul de document solicitat:

Certificat de vaccinare

• pentru persoanele care s-au identificat la vaccinare prin codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, luna când a fost efectuată oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, judeţul/ţara în care s-a efectuat vaccinarea;

• pentru persoanele care s-au identificat la vaccinare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau paşaport: nume, prenume, numărul actului de identitate/paşaportului, cetăţenie, luna când a fost efectuată oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, judeţul/ţara în care s-a efectuat vaccinarea.

ADVERTISING

Certificatele de testare

• pentru persoanele care s-au identificat la testare prin codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ la testul pentru SARS-CoV-2, judeţul în care s-a efectuat testarea;

• pentru persoanele care s-au identificat la testare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau paşaport: nume, prenume, numărul paşaportului/actul de identitate, cetăţenie, luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ la testul pentru SARS-CoV-2, judeţul în care s-a efectuat testarea.

Certificat de vindecare

• pentru persoanele care s-au identificat la testare prin codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, luna efectuării primului test al cărui rezultat este pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, judeţul în care s-a efectuat testarea;

ADVERTISING

• pentru persoanele care s-au identificat la testare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau paşaport: nume, prenume, numărul actului de identitate/paşaportului, cetăţenie, luna efectuării primului test al cărui rezultat este pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, judeţul în care s-a efectuat testarea.

Certificatele de vaccinare vor fi valabile până la 1 iulie 2022. Testul rapid va avea o valabilitate de 24 de ore, iar cel PCR 72 de ore. Certificatele de vindecare au o valabilitate de 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv.

Mai multe detalii puteți obține de AICI

Iată și cum puteți obține certificatul digital Covid în mai puțin de 10 pași

Aeroporturile din Europa se tem însă că după lansarea certificatului digital vor fi cozi de până la 8 ore.

Noi relaxări

Tot de joi, românii se vor putea bucura de noi relaxări. Astfel:

  • Se permite un număr mai mare de participanți la spectacole, concerte, festivaluri publice sau private în aer liber până la 2.500 de persoane. Până acum, maximul era de 1.000 de persoane. Acestea trebuie să fie vaccinate, testate sau să fi trecut prin boală.
  • Se permite un număr mai mare de participanți la evenimentele private, nunți, botezuri, evenimente care au loc în saloane, cămine, restaurante, baruri, cafenele, corturi de evenimente - la maximum 150 de persoane în exterior sau maximum 100 de persoane în interior. În prezent erau permise 70 de persoane la exterior și 50 de persoane la interior. Se permite un număr mai mare la evenimentele din interior la maximum 300 de persoane dacă ele sunt testate, vaccinate sau au trecut prin boală.
  • Se permite un număr mai mare de persoane la cursurile de instruire, workshopuri pentru adulți la maximum 150 de persoane în interior, 200 de persoane în exterior. În prezent, erau 70 în interior și maximum 200 la exterior.
  • Se permite un număr mai mare de participanți la conferințe. Maximum 150 de persoane. În prezent, erau 100 de participanți maximum, cu asigurarea unei suprafețe de 2 m pătrați.
  • Circulația persoanelor în grupuri de maximum 10 persoane este eliminată. Nu mai există limită la circulația în grupuri de persoane.
  • Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice (restaurante, cafenele în interior și terase), este permisă până la capacitate maximă și în intervalul orar 05:00 și 02:00. Până acum, era 24:00.
  • Activitatea în baruri, cluburi, discoteci se permite fără să fie depășită 70% din capacitatea maximă, în intervalul orar 02:00 și 05:00, dacă toate persoanele sunt vaccinate.
  • Se elimină gradul de ocupare de cazare în turism (hoteluri, pensiuni, etc.) – era 85%, va fi până la 100%. În schimb, se păstrează masca în locurile publice: lifturi, holuri, coridoare etc.
  • Activitatea cu public a operatorilor economici care desfășoară activități în săli fitness este permisă la capacitate maximă în județele, în localitățile unde incidența cazurilor la 14 zile este mai mică de 3 la mie și se asigură 7 m pătrați pe persoană.
  • Operatorii de jocuri de noroc pot funcționa la capacitate maximă în județele, localitățile unde incidența la 14 zile este mai mică decât 3 la mia de locuitori. Acum e doar 70%.

Mai multe detalii puteți citi AICI

Noile relaxări vin în condițiile în care în ultima vreme tot mai puțini români se vaccinează. Iar asta și din cauză că nu prea mai există restricții.

Interesul pentru imunizare a scăzut atât de mult, încât România va renunța la o parte din vaccinuri.

Totuși, premierul Cîțu se declară mulțumit de rezultatele campaniei de vaccinare și spune că ”ținta este să eliminăm pandemia și am atins-o”.

În schimb, Valeriu Gheorghiță avertizează că va urma o creștere de cazuri de COVID la finalul verii


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇