De astăzi, primul mare avantaj pentru vaccinați - certificatul digital de călătorie

Documentul care a intrat în vigoare ar trebui să ușureze călătoriile pe teritoriul Uniunii Europene. Toate persoanele îl pot folosi, dar cele care nu s-au vaccinat trebuie să se testeze la fiecare deplasare în străinătate.
De astăzi, primul mare avantaj pentru vaccinați - certificatul digital de călătorie
  • Cei care s-au imunizat beneficiază de certificat până în iunie 2022 și trebuie să-l descarce de pe site o singură dată.
  • Va exista o perioadă de tranziție de șase săptămâni în care călătorii pot folosi și documentele vechi care să ateste vaccinarea sau testarea.
  • Reprezentanții companiilor aeriene anunță că se vor produce mari întârzieri la îmbarcare.
  • În România, documentul va putea fi folosit din prima zi, la punctele de frontieră fiind trimise 270 de cititoare de cod.
  • Autoritățile speră ca acest certificat de călătorie să impulsioneze vaccinarea, care s-a prăbușit după ridicarea restricțiilor.

Oficialii statelor membre se feresc de acest nume pentru că îl consideră restrictiv, documentul fiind valabil și pentru persoanele care au un test PCR sau cele care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile (6 luni).

“A fost o întreagă discuție la nivel european despre perioada în care o persoană care a făcut boala se află într-o zonă sigură, adică are un nivel ridicat de anticorpi și există puține șanse să se reinfecteze sau să devină contagioasă. Folosindu-se studii și date s-a ajuns la această perioadă de 180 de zile, deși inițial propunerea a fost de 90 de zile”, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, în exclusivitate pentru SpotMedia.ro.

ADVERTISING

Mai multe companii aeriene și aeroporturi au avertizat, în legătură cu intrarea în vigoare a certificatului verde de călătorie, că există posibilitatea să se formeze cozi și mai mari la porțile de îmbarcare, chiar și întârzieri de până la opt ore, din cauza confuziei generate de noul document.

La nivelul Uniunii Europene va exista o perioadă de tranziție de șase săptămâni în care pot fi folosite și documentele vechi care atestă testarea și vaccinarea


Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății

“În acest moment avem cel puțin 27 de documente emise de statele membre doar pentru persoanele vaccinate”, a declarat secretarul de stat Andrei Baciu.

“E mult mai dificil acum. Pentru a oferi statelor și autorităților vamale posibilitatea de a implementa aplicația și procedurile, s-a luat decizia la nivelul UE să existe o perioadă de tranziție de șase săptămâni”, a adăugat acesta.

“De asemenea, trebuie adăugat că, în România, documentul va fi operațional din prima zi. STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale) a trimis 270 de cititoare de cod în toate punctele de trecere a frontierei”, a mai declarat oficialul pentru SpotMedia.ro.

Valabilitatea certificatului poate fi prelungită pentru vaccinați

Începând cu data de 1 iulie, orice persoană care vrea să călătorească într-unul din cele 27 de state ale Uniunii Europene poate accesa site-ul https://certificat-covid.gov.ro pentru a descărca pe telefonul mobil sau pentru a tipări o adeverință care conține un cod unic de identificare (QR-Code) prin care se dovedește că persoana respectivă se află într-una dintre cele trei situații: 

  • a fost vaccinată cu schema completă (două doze dacă e cazul); 
  • are un test PCR negativ realizat în ultimele 72 de ore;
  • a fost bolnavă de Covid-19 în ultimele șase luni, fiind luată în evidență de Direcția de Sănătate Publică;

În momentul în care intră pe site, solicitantul bifează una dintre cele trei situații în care se află, oferă o adresă de email unde va primi un mesaj care conține un link ce trebuie accesat.

Va fi direcționat în pagina în care se află certificatul de călătorie care poate fi descărcat pe telefon sau tipărit.

Persoanele vaccinate trebuie să descarce documentul o singură dată, acesta având valabilitatea un an de zile, adică până la sfârșitul lunii iunie 2022.

“Dacă vor exista date la nivelul UE că imunitatea produsă de vaccin este mai mare, există posibilitatea ca perioada de valabilitate a certificatului să fie extinsă. E adevărat că prin același mecanism ea poate fi redusă, dacă se constată contrariul”, a spus Andrei Baciu (PNL), secretar de stat în Ministerul Sănătății, într-o discuție telefonică avută cu SpotMedia.ro.

Cum sunt avantajați cei vaccinați de certificatul de călătorie?

Pe de altă parte, persoanele nevaccinate care vor să călătorească pe baza unui test PCR, care e valabil 72 de ore, trebuie să-și facă un nou test și să descarce documentul cu ocazia fiecărei deplasări în străinătate, dacă a depășit intervalul de trei zile.

Cei care au trecut prin boală pot să descarce certificatul o singură dată, dar acesta își păstrează valabilitatea doar pentru intervalul de 180 de zile de la constatarea infectării printr-un test PCR pozitiv.

andrei-baciu-11
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Educației, susține că România e pregătită pentru acest document care-i va ajuta pe cei care vor să călătorească - Sursa: andrei-baciu.ro

“Atunci când cineva vrea să descarce un certificat, aplicația STS comunică ori cu Registrul Electronic Național al Vaccinării, baza de date unde sunt înregistrate persoanele vaccinate, ori cu aplicația Corona Forms, unde sunt înregistrate toate testele PCR, negative sau pozitive”, a explicat oficialul.

Documentul nu face distincție între persoanele aflate în vreuna dintre cele trei categorii, dar se remarcă faptul că o persoană vaccinată este avantajată.

În primul rând pentru că testarea costă, iar pentru persoane care călătoresc des nu e deloc ieftin, iar în al doilea rând, cei vaccinați descarcă documentul o singură dată și îl pot folosi un an de zile, pe când cei aflați în celelalte categorii îl descarcă mai des și trebuie să țină cont de termene stricte.

Va încuraja certificatul de călătorie vaccinarea din România?

“Vaccinarea nu este numai despre protejarea ta, ci și a celor din jur. Și societatea trebuie să răsplătească serviciul public pe care-l face un cetățean, iar Certificatul Digital European asta face, de fapt. Redă posibilitatea oamenilor să călătorească fără stres, fără cheltuieli suplimentare și fără carantine nesfârșite”, a declarat eurodeputatul Nicu Ștefănuță (USR-PLUS) într-un interviu acordat SpotMedia.ro, scoțând în evidență modul în care cei vaccinați sunt avantajați de acest document.

În România, din data de 15 mai, atunci când președintele Iohannis și Guvernul au anunțat ridicarea majorității restricțiilor, numărul celor care se vaccinează a scăzut în mod accelerat.

De la 119.021 de persoane care și-au făcut injecția la jumătatea lunii mai s-a ajuns în data de 30 de iunie la 20.800. 

Cu 4,7 milioane de persoane care s-au imunizat cu cel puțin o doză, România e pe penultimul loc în Uniunea Europeană, devenind o țară care exportă vaccin pe care nu-l putem folosi.

Autoritățile speră ca introducerea certificatului digital de călătorie să impulsioneze vaccinarea pe perioada verii, dar nimeni nu se așteaptă să fie o modificare majoră.

Imunizarea populației a devenit o provocare logistică, încercându-se dezvoltarea unui sistem prin care persoanele din mediul rural, care vor să se vaccineze, să ajungă foarte ușor la un centru mobil.

Citiți și alte articole interesante:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇