Testarea turiştilor la intrarea în Grecia rămâne aleatorie, nu obligatorie! ANAT solicită MAE să fie mai responsabil şi să nu creeze panică

Testarea turiştilor la intrarea în Grecia rămâne aleatorie, nu obligatorie! ANAT solicită MAE să fie mai responsabil şi să nu creeze panică

Turiştii care intră terestru în Grecia vor fi testaţi ca până acum, adică aleatoriu, a precizat Ambasada Greciei în România.

Precizările Ambasadei Greciei vin după ce Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat ieri că toți turiștii – indiferent că sunt vaccinaţi, testaţi sau că au trecut prin boală – vor fi testați la intrarea în Republica Elenă, ceea ce nu este cazul, de fapt.

UPDATE Cu precizări și asigurări pentru turiștii români vine și Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT).

În primul rând, ANAT roagă Ministerul Afacerilor Externe să fie mai atent și mai responsabil atunci când comunică un anunț important.

ADVERTISING

Autoritățile elene nu au făcut un astfel de anunț, ci au precizat că vor fi efectuate teste în mod aleatoriu, așa cum s-a procedat până în prezent și așa cum procedează și alte țări.

Probabil că a fost o eroare de traducere  pe site-ul ministerului român, însă ANAT solicită o responsabilitate mai mare din partea MAE, mai ales că intrăm în plin sezon turistic și din ce în ce mai mulți turiști români optează pentru Grecia ca destinație.

Un astfel de anunț poate declanșa, pe lângă panică, și un val de renunțări sau anulări. Orice anunț tradus eronat poate determina pierderi de neconceput industriei turistice”, arată ANAT într-un comunicat remis SpotMedia.ro.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De altfel, și grupul de Facebook Forum Grecia a încercat să clarifice situația și a liniștit internauții români. Oricum, mulți conaționali care au plecat spre Grecia și au și intrat în țară deja au comentat online că ritmul de testare la graniță este destul de scăzut și nu au întâmpinat probleme.

209290120_4138033219616910_4622067039581275596_n

Precizările ambasadei

La rândul lor, reprezentanții ambasadei Greciei au declarat pentru SpotMedia.ro că nu toată lumea va fi testată, ci doar câțiva turiști, care vor fi aleși aleatoriu - exact ca până acum.

Ambasada a trimis o notificare către autoritățile române, însă cu aceleași reguli ca până acum. Se pare că MAE a înțeles eronat.

ADVERTISING

”În ceea ce privește turiștii care călătoresc din România în Grecia, condițiile prealabile de intrare nu s-au schimbat și testele rapide la punctele de frontieră continuă să fie efectuate aleatoriu”.

Reprezentanții ambasadei subliniază că decizia de testare - cine e testat și cine nu - este luată de un soft special. În plus, numărul de teste efectuate la graniță este unul scăzut și așa va rămâne și în perioada următoare.

De menționat este că Ambasada Greciei a mai spus că nu va transmite o informare oficială în acest sens și așteaptă ca MAE să vină cu precizările și rectificările de rigoare, din moment ce MAE a creat confuzia în rândul turiștilor români.

Conform sursei citate, ministerul român ar urma să vină cu clarificări chiar în cursul zilei de astăzi.

Context

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, miercuri, că toate persoanele care intră în Grecia cu maşina sunt testate la frontieră, indiferent dacă au fost sau nu vaccinate.

”A fost introdusă obligativitatea testării la punctele de frontieră a tuturor persoanelor care intră pe teritoriul elen, indiferent de statul de origine! Persoanele depistate pozitiv la aceste teste vor fi supuse regimului de carantină cu durata de 10 zile la locul de domiciliu sau la o locaţie stabilită de autorităţile elene.

Persoanele confirmate pozitiv la aceste teste, dar care au fost imunizate complet (14 zile de administrarea celei de-a doua doze ori a dozei unice pentru serul Johnson&Johnson), sunt supuse unei perioade de carantină de doar 7 zile”, a transmis MAE.

În schimb, pe site-ul oficial pentru turism al guvernului grec scrie că turiștii sunt testați aleatoriu. Deci nu vor fi efectuate teste pentru toți cei care intră în Grecia.

”Fiecare turist care ajunge în Grecia, indiferent dacă are certificat de vaccinare sau nu, poate fi supus, aleatoriu, unui test Covid”, se arată pe site.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇