De azi, spitalizarea la clinicile private va fi suportată și de stat, și de pacient. Ce este contribuția personală și ce schimbări aduce

De azi, spitalizarea la clinicile private va fi suportată și de stat, și de pacient. Ce este contribuția personală și ce schimbări aduce

De la 1 iulie se schimbă modul cum ne internăm la clinicile private care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Pacientul va plăti contribuţia personală pentru serviciile de spitalizare continuă oferite de furnizorii privaţi, reglementată printr-o OUG publicată de curând în Monitorul Oficial (pe care o puteți consulta AICI).

„Dacă mergi la privat, statul plătește cât ar plăti dacă ai merge la un spital public (pentru un serviciu similar - n.red.), diferența de preț pe care o suporți din buzunarul tău fiind pentru orice altceva spune privatul că oferă în plus”, precum timp mai mic de stat la cozi, programări mai rapide, aparatură mai performantă, servicii de o calitate mai mare etc., cu mențiunea că „asta este o opțiune - nu te oprește nimeni să mergi la un spital public”, explică Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, pentru SpotMedia.ro.

Contribuția personală: Ce înseamnă, de fapt, și ce se schimbă dacă vrei să mergi la privat

Cum era până acum: Un pacient asigurat la stat putea accesa servicii medicale la o clinică privată sau la un spital privat și nu plătea nimic dacă respectivele servicii erau decontate de CNAS. Operatorul privat nu putea să adauge nimic peste acest preț.

ADVERTISING

Iar în cazul în care furnizorul nu avea contract cu Casa, atunci pacientul suporta costul întreg al serviciilor respective.

Ce se schimbă: De la 1 iulie, un pacient asigurat la stat va putea accesa serviciile medicale la un operator privat care are contract cu CNAS, însă acesta are posibilitatea să pună ceva peste prețul decontat de CNAS pentru serviciile respective - tarifele în plus vor fi achitate de pacient.

Așadar, costul va fi împărțit în două: o parte va fi decontată de CNAS - însemnând contravaloarea serviciilor respective, așa cum sunt tarifate în sistemul public, iar cealaltă parte va fi suportată de pacient - însemnând diferența de bani până la acoperirea costului real al furnizării serviciilor respective a operatorului privat.

Ce poate însemna acest lucru pentru pacienți: Deocamdată nu putem vorbi decât de niște scenarii posibile. Astfel, am putea da bani în plus pentru unele servicii pe care până acum le accesam gratuit la clinicile sau spitalele private care aveau contract cu CNAS. Sau nu, dacă aceștia consideră că sumele decontate de stat vor fi considerate a fi suficiente.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pe de altă parte, operatorii privați ar putea fi încurajați să ofere mai multe servicii medicale, în baza unui contract cu CNAS, decât până acum. Altfel spus, în loc să plătim prețul întreg pentru anumite servicii, vom plăti mai puțin, grație diferenței acoperite de stat. Totuși, rămâne de văzut cum se va implementa efectiv această măsură.

„Nu cred că cineva poate prezice ce efect va avea în piață sau în ceea ce privește prețurile sau altceva, dar peste un an vom putea face o evaluare a situației, pentru că vom avea date colectate - și asta e foarte important”, a punctat Răzvan Cherecheș.

De menționat este că tot casele județene vor decide cu ce operatori privați încheie contracte.

Un grad mai mare de transparență: vom ști pe ce se duc banii

Contribuția personală va fi și un exercițiu important de transparență. Mai exact, pacientul va primi un deviz estimativ, care are un format standard, pe care furnizorul privat va trebui să i-l ofere oricărui pacient asigurat care vine să se trateze.

Pe acesta vor fi detaliate foarte clar informații precum:

  • suma decontată de CNAS pentru rezolvarea cazului;
  • ce sume se percep în plus de către furnizorul privat, detaliate pe categorii de cheltuieli: medicamente, materiale sanitare, hrană, resursa umană etc.
ADVERTISING

Acest deviz estimativ va fi valabil 5 zile lucrătoare, timp în care pacientul va putea cere oferte și de la alți operatori privați pentru serviciile de care are nevoie. Astfel, „pacientul va avea opțiunea de a alege din mai multe oferte competitive ca preț sau din punctul de vedere al calității serviciilor și aparaturii”, punctează Răzvan Cherecheș.

De asemenea, valoarea contribuției personale pentru fiecare categorie de serviciu medical trebuie să fie afișată pe pagina de internet și la sediul furnizorilor privați de servicii medicale.

Răzvan Cherecheș ne-a spus că acesta va fi un exercițiu binevenit de transparență și că vom ști într-adevăr pe ce se duc banii.

Totodată, în acest fel vor fi contorizate mai bine tipul și numărul serviciilor medicale prestate în mediul privat: „Astfel, ar trebui să avem informații mult mai clare asupra nevoii de servicii de sănătate, serviciilor de sănătate prestate la privat, proporția de servicii prestate la stat vs. privat etc.”.

El adaugă că spitalele de stat nu au de ce să se teamă de această măsură, pentru că nu se adresează aceluiași grup-țintă și serviciile medicale operate de mediul privat înseamnă mai puțin de 5% din volumul total național, adică piața e foarte mică.

Pacientul trebuie să-și dea consimțământul

O altă măsură inclusă în OUG este că, odată ce pacientul ia o decizie, nu poate merge mai departe decât dacă îşi oferă consimţământul scris că este de acord.

În plus, acceptă oferta ori de câte ori devizul estimativ iniţial se modifică pe parcursul internării, în cazul apariţiei de complicaţii, situaţii medicale neprevăzute.

Atunci, pacientul sau aparţinătorul trebuie să îşi ofere de fiecare dată consimţământul scris, iar la sfârșit i se oferă un decont care prezintă detaliat cât a suportat CNAS din Fond şi ce se percepe în plus de către furnizorul privat pentru acoperirea costului total, pe categorii de cheltuieli.

Când va intra în vigoare contribuția personală pentru celelalte servicii

Contribuția personală în cazul operatorilor de sănătate privați intră în vigoare de la 1 iulie 2021 pentru spitalizarea continuă, apoi în 2022 va fi implementată și pentru serviciile prestate în ambulatoriul clinic de specialitate şi pentru cele prestate în ambulatoriul paraclinic de specialitate, mai exact „după 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii bugetului de stat pe anul 2022”.

Important! Asigurările voluntare de sănătate de tip complementar suportă coplata și contribuția personală datorate de asigurat, în condițiile legii.

Explicațiile șefului CNAS

Președintele CNAS, Adrian Gheorghe, a dat câteva explicații, într-o conferință de presă susținută la Ministerul Sănătății acum câteva zile:

"Şi în acest moment un asigurat se poate trata în sistemul privat şi i se poate deconta de către CNAS din fond. Contribuţia personală nu aduce o noutate în sensul introducerii acestei posibilităţi. Ea există.

Diferenţa este că în acest moment un furnizor privat de servicii medicale nu poate percepe nicio sumă în plus faţă de acest tarif. Asta înseamnă că nu se întâmplă pe căi legale perceperea acestor sume deoarece trebuie să recunoaştem - şi spun asta foarte răspicat - tarifele suportate din fond sunt inferioare costurilor reale de furnizare a serviciilor.

Măsurile prevăzute pentru introducerea contribuţiei personale au rolul de a elimina această zonă gri şi de face transparent cât se poate deconta pentru rezolvarea unui caz din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate şi cât percepe în plus furnizorul pentru rezolvarea cazului pe categorii de vârstă."


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇