Certificatul verde digital redeschide lumea și îi premiază pe cei care s-au vaccinat și au făcut un serviciu societății Interviu cu eurodeputatul Nicolae Ștefănuță

În luna mai a acestui an, între Comisia Europeană și Parlamentul European s-a ajuns la un acord în ce privește “Certificatul digital de călătorie”. Acesta urmează să intre în vigoare pe teritoriul Uniunii Europene, începând cu data de 1 iulie.
Certificatul verde digital redeschide lumea și îi premiază pe cei care s-au vaccinat și au făcut un serviciu societății <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu</span> cu eurodeputatul Nicolae Ștefănuță
  • Nicolae Ștefănuță, europarlamentar din România, ales pe listele USR-PLUS, care face parte din grupul politic Renew Europe, condus de Dacian Cioloș, a fost implicat în procesul de adoptare a documentului.
  • Începând cu data de 1 iulie, acest document devine operațional pe întreg teritoriul Uniunii Europene, urmând să faciliteze deplasarea cetățenilor UE în condițiile de pandemie și urgență sanitară. 
  • Certificatul poate fi descărcat pe telefon sau tipărit, folosind o aplicație lansată de STS pentru solicitanții din România.
  • Documentul le va da posibilitatea autorităților să afle dacă persoana respectivă este vaccinată, a făcut un test Covid în ultimele 72 de ore sau a trecut prin boală în ultimele șase luni.
  • Europarlamentarul Nicolae Ștefănuță consideră că acest document îi “premiază” pe cei vaccinați, ușurându-le semnificativ formalitățile legate de călătorie.
Certificatul verde digital redeschide lumea

Care este utilitatea acestui certificat? La ce folosește, începând cu dată de 1 iulie?

Mă bucur foarte mult că discutăm pentru că este un lucru important pentru români, mai ales pentru cei care au ajuns la centrele de vaccinare, cei care au intrat pe acea platforma a STS, de programare a vaccinului, cei care, practic, au făcut un serviciu public.

Vaccinarea nu este numai despre protejarea ta, ci și a celor din jur. Și societatea trebuie să răsplătească acest serviciu public pe care îl face un cetățean, iar Certificatul Digital European asta face de fapt. Redă posibilitatea oamenilor să călătorească fără stres, fără cheltuieli suplimentare, fără carantine nesfârșite. 

Și mai vreau să spun, pentru că foarte mulți oameni susțin retorica asta a discriminării cum că UE impune nu știu ce. Nu ne impune nimeni nimic. De fapt, statele membre impun carantinarea, testare nesfârșită și toate aceste lucruri.

ADVERTISING

Nici eu nu mi-aș fi dorit să avem toate aceste măsuri, dar iată că pandemia oferă statelor, nu Uniunii, ci statelor o portiță prin care încearcă să se protejeze, așa cum știu ele mai bine. 

Este și o discuție și despre suveranitate aici, despre rolul statelor și despre rolul Uniunii.

Mi-aș fi dorit ca Uniunea să aibă reguli comune în privința pandemiei, dar iată că ne-a prins nepregătiți tot din cauza statelor membre.

Uniunea Europeană putea să aibă reguli comune, dar nu are atribuții pe politica sanitară. Și oamenii care se uită la noi trebuie să știe de ce nu avem o politică sanitară comună. Pentru că guvernele nu au vrut să renunțe la ea și nu pentru că Uniunea nu și-ar fi dorit să și-o asume.

În ce măsură acest certificat va descuraja statele naționale să impună noi restricții, noi măsuri, în momentul în care o persoană încearcă să călătorească exclusiv pe baza acestui document?

În momentul acesta, de la 1 iulie, statele membre trebuie să accepte certificatul.

Faptul că există deja 15 state care-l aplică deja, care-l folosesc, chiar înainte de termen, după mine este un semn că este un document util. Aș fi vrut tare mult ca și România să fie prin statele care-l folosesc deja. 

Din păcate, procesul legislativ a durat un pic mai mult, înțeleg că joi se va adopta o ordonanță de urgență care permite ca acest certificat să funcționeze. 

Mi-a plăcut mult STS-ul, că ei s-au pregătit deja. Au platforma gata din 21 mai. Au testat-o cu interfață europeană.

Cred că puteam și noi să fim printre cele 15 state. Hai să vedem ziua de joi, să avem ordonanța și să ne prindă totuși termenul de 1 iulie pregătiți, pentru că românii vor și ei să circule și nu e vorba doar de turism și de vacanțe. Este vorba și de cei care vor să lucreze în state din Uniunea Europeană. La noi sunt milioane de oameni care își câștigă pâinea, lucrând în Uniunea Europeană. 

ADVERTISING

Să ne gândim în mediul rural. Sunt foarte mulți oameni care lucrează sezonieri în străinătate. Să mai spunem un lucru important: România are nevoie de banii care vin din afară, reprezintă mai mult decât toate investițiile străine dintr-un an.

Deci e vorba de un interes pe care-l avem ca să deschidem din nou circulația, în același timp. însă, păstrând măsurile de protejare a sănătății. 

Am văzut că la noi, practic, de pe-o zi pe alta, se înțelege că pandemia s-a terminat. Nu s-a terminat. Vedem ce se întâmplă în Marea Britanie, cu varianta Delta.

Deci acum, când avem numere mici în ce privește persoanele infectate, acum când economia plânge după deschidere, avem această oportunitate prin certificatul digital.

Sper ca acest certificat să-i influențeze și pe indeciși să se vaccineze, să adopte această măsură de sănătate publică și să revenim la o normalitate necesară.

Dacă într-o țară a Uniunii Europene începe să crească numărul de infectări, ce se va întâmpla? Are acea țară posibilitatea să ia măsuri suplimentare peste ceea ce indică Uniunea Europeană prin certificatul digital?

Intuiți una dintre portițele lăsate deschise de statele membre în acest regulament, care spune că atunci când una dintre tulpini scapă de sub control pe continent se pot reintroduce anumite bariere, în situații excepționale, care cuprind practic informarea Comisiei Europene și apare un anumit dialog.

Deci măsurile nu pot fi luate arbitrar. Există un mecanism de urgență, dacă va fi nevoie.

În ce măsură acest document încurajează politicile naționale de vaccinare din statele membre. Credeți că, odată cu apariția certificatului, oamenii vor fi mai dispuși să se vaccineze sau acesta îi va încuraja pe oameni să o facă pentru a călători fără griji?

Da, există ambele posibilități.

ADVERTISING

În ianuarie a fost un sondaj care a fost citat destul de mult, care anunța că o treime din populația României este indecisă în ce privește vaccinarea și mai puțin de o treime, undeva la 26%, era ferm împotriva vaccinării, rămânând ca restul să fie pentru vaccinare. 

Cred că majoritatea oamenilor din fiecare stat din Uniunea Europeană este pentru vaccinare și rolul statului este să convingă indecișii. 

Acum, avem mult mai multe informații. Sunt sute de milioane de oameni care s-au vaccinat. Avem date statistice, se pot trage concluzii științifice relevante.

Nu s-au întâmplat dramele și catastrofele pe care unii le anunțau. Deci avem acest corp științific important, care arată că vaccinarea funcționează, și doi, dacă mai avem și acest premiu, în ghilimele, al certificatului de vaccinare, e și mai bine. 

Documentul nu discriminează, dar pur și simplu elimină restricțiile de carantinare și stresul testării. 

Nu Uniunea Europeană elimină restricțiile, pentru că statele naționale au pus restricțiile. 

Românii care au circulat în Uniunea Europeană știu foarte bine ce s-a întâmplat în Cehia, la granița cu Germania, atunci când au încercat să treacă spre Marea Britanie peste Canalul Mânecii. Ei știu. Au stat zile întregi la graniță. S-au testat pe sute și mii de lei.

Un test costă 350 de lei. Nu e ușor să plătești atâția bani, mai ales dacă mergi cu familia în vacanță. Plătești pe teste la fel cât plătești pe biletele de avion. Nu e deloc OK, iar oamenii știu asta. 

Ar trebui ca acest certificat digital să impulsioneze partea de vaccinare. Numai că la nivelul României avem o problema de comunicare, în rural mai ales, și până nu vor fi cointeresați medicii de familie, medicii primari, cei din dispensare, care sunt prima interfață cu oamenii din rural, nu cred că vom rezolva această situație.

certificat verde covid
Cum arată certificatul digital de călătorie - Foto: Facebook/ RO Vaccinare

Am observat că, în România, procesul de vaccinare s-a prăbușit imediat după ce au fost ridicate majoritatea măsurilor restrictive. Credeți că deciziile luate în 15 mai au fost corecte? Ce trebuiau să facă autoritățile din România pentru a continuă vaccinarea?

Este posibil să zic acum un lucru cumva provocator, dar cred că nu s-a comunicat bine. Acea relaxare nu a fost comunicată bine, pentru că lumea a înțeles că se poate orice. 

Lumea nu a înțeles că, în continuare, în autobuz ar trebui să porți mască, de exemplu. Lumea nu a înțeles. Trebuia dată o nuanță corectă măsurilor și să nu se anunțe triumfalist o încheiere a pandemiei, pentru că nu este o încheiere, din păcate. 

Vă dau un exemplu, am fost acasă la Sibiu și am purtat mască în taxi, iar șoferul mi-a zis: “Lăsați, domnule, masca, nu v-ați săturat de ea?”

Nu știu, cred că oamenii nu înțeleg exact că virusul acesta circulă prin noi, nu este un virus care circulă pe propriile lui picioare și se plimbă prin societate. El circulă prin noi, cu noi, de aceea, măsurile, da, o spun, poate sună provocator, mai ales că partidul din care fac parte e la guvernare, dar măsurile trebuie comunicate mai clar. 

Nu este vorba de o încheiere a pandemiei. Ministrul Sănătății, doamna Mihăilă, acum, recent, a spus că va fi un val patru în toamnă, dacă nu suntem atenți și eu cred că nu ne mai permitem un val patru, nu ne mai permitem o distracție, în ghilimele, care costă economia foarte mult și spitalele se blochează. 

Ce facem cu oamenii bolnavi cronici care așteaptă de atâta timp tratamente? 

Aici, în Belgia, unde mă aflu acum, lumea este încă atentă, merge în magazine cu masca, grupurile sunt încă limitate, petrecerile sunt limitate la un anumit număr de oameni și mai ales vaccinarea merge mai rapid.

În acest document apare o problemă ușor de observat, aceea că vaccinul este gratuit, iar testarea și documentele medicale care dovedesc trecerea prin boală sunt contra cost. Cum a încercat Grupul Renew Europe, care știu că a discutat la un moment dat în spațiul public despre această problema, să o rezolve? 

Dacă îmi permiteți să mă și laud un pic, acel fond de 200 de milioane de euro face parte dintr-unul mai mare, de 3 miliarde de euro, gândit ca un instrument de sprijin de urgență al statelor. De exemplu, din el s-au cumpărat dozele de vaccin.

Deci pentru că sunt parlamentar și fac parte din Comisia pentru Buget, ne-am luptat foarte mult pentru a face testele accesibile și pentru a căuta o formulă bugetară posibilă. 

Și formula bugetară posibilă este reprezentată de exact acest instrument de urgență, european, care a fost anul trecut de 3 miliarde de euro și din care am reușit ca anul acesta să punem de-o parte 200 de milioane pentru ieftinirea testelor.

Eu mai am  o problemă, Uniunea Europeană a cumpărat și anul trecut teste antigen și alte teste pentru statele membre, dându-le gratuit practic statelor membre să le folosească și sunt frustrat când văd în multe din statele membre teste cu prețuri nerușinate.

Este normal ca testele pentru cei care se duc să muncească sau cei care se duc să studieze să fie gratuite sau să coste foarte, foarte puțin, pe de altă parte, credeți că e normal ca statul să susțină sau să ieftinească testele pentru persoanele care se duc în vacanță?

Aici este o dezbatere, mă rog, nici vacanța nu este un moft neapărat. Până la urmă, oamenii au nevoie de vacanță, de aceea, există concediu.

Nu aș prioritiza, mă rog, testarea gratuită pentru concedii, nu asta este neapărat problema, pentru că mai este și aspectul vaccinării.

Nu vrem să fie o măsură care reduce atractivitatea vaccinării, să fie test gratuit și atunci lumea spune ”păi, atunci de ce să mă mai vaccinez?”

Deci cumva ideea pentru care testele și documentele pentru dovedirea trecerii prin boală au costuri în comparație cu vaccinarea este să nu o descurajeze pe aceasta din urmă? Spuneți că documentul de călătorie încurajează vaccinarea, adică la nivelul Uniunii Europene se încurajează vaccinarea prin certificatul digital?

Bineînțeles! Altfel nu ar fi investit Uniunea Europeană atâția bani în a avea vaccinul.

Să nu se înțeleagă greșit din nou, pentru că sunt oameni care au gânduri conspiraționiste. Uniunea Europeană nu forțează vaccinarea, Uniunea Europeană oferă această posibilitate, care este de bun simț, care este științific verificată, care este bună pentru cetățeni.

Datorită Uniunii Europene avem vaccin azi. Și mai e ceva. Hai să fim sinceri, noi suntem privilegiați, sunt țări în lume, sunt 120 de țări care până săptămâna trecută împărțeau sub o sută de milioane de vaccinuri.

Deci 120 de țări mai puțin dezvoltate din lume încă suferă teribil din cauza COVID. Gândiți-vă la India, la Brazilia, mulți ar dori să aibă luxul din România, să aibă vaccinuri și să nu le folosească.

Noi suntem printre cei privilegiați că avem tot ce ne trebuie. Se roagă statul de noi să ne facem vaccin.

Prin acest certificat digital de călătorie, Uniunea Europeană încearcă să creeze un cadru care să fie accesibil persoanelor vaccinate, să se bucure de toate facilitățile de călătorie pe care le au la dispoziție în interiorul Uniunii Europene. Acesta e obiectivul urmărit de acest document?

Obiectivul final al acestui document este să ne revenim atât economic, cât și ca societate europeană liberă. Să putem circula din nou. 

Statele membre au impus anumite restricții, carantinarea, testarea repetată, care au ca efect faptul că oamenii nu mai circulă. Și asta face rău Europei, iar acest certificat redeschide lumea în care trăim pentru munca transfrontalieră, pentru creșterea economică, pentru investiții și pentru tineri. 

Mai semnalez niște aspecte, tinerii sunt extrem de deprimați, sunt închiși, lipsiți de relații sociale. Toate aceste lucruri nu sunt normale pentru societate și pentru viitorul ei.

Noi încercăm în condițiile date, care nu sunt ideale, să găsim modalități pentru oameni astfel încât să-și poată relua activitatea, să creeze valoare adăugată, să existe oportunități de studiu, e vorba de libertate până la urmă.

Despre asta e acest certificat. Și da, în subsidiar, premiem oamenii care s-au vaccinat pentru că ei fac un serviciu societății, fac un serviciu societății neducând boala mai departe la alții. Și asta trebuie să o recunoaștem într-un fel.

În mod sigur ați observat în această perioadă că în aeroporturi există foarte multe discuții la îmbarcare între personalul care controlează documentele și călători. Sunt multe documente de verificat, apar multe situații, pe lângă pașapoarte, bilete de avion, vize, avem persoane vaccinate care n-au certificat, persoane care nu au un test PCR valid sau n-au dovada c-au trecut prin boală. Credeți că acest document va rezolva problemele pe care le întâmpină călătorii în aeroporturi și la granițele din interiorul UE?

Cu siguranță că va ușura lucrurile. Acest certificat are un cod de bare, un QR code foarte ușor de descărcat pe telefon sau de imprimat pe hârtie pentru cei care sunt mai puțin confortabili cu instrumentele digitale și va facilita cu siguranță lucrurile. Am plecat spre casă prin Germania, că nu există mereu zboruri directe către București.

De exemplu, în Germania poți să intri cu certificatul de vaccinare, însă în Belgia, nu. În Belgia sunt alte reguli, mă rog, cu carantinarea, cu testarea, cu toate aceste lucruri. Deci faptul că faci tranzit undeva este o complicație.

În Munchen, care e un aeroport cu formalități rapide, am stat o oră în picioare, la coadă, unii încercând să arătăm certificatul de vaccinare, alții, pe cel de testare, unde mergem, dacă ești rezident sau nu, ca să nu mai adaug și complicarea că nu facem parte din Schengen.

Întrebați oamenii care merg acum în concediu, unii sunt mulțumiți, am auzit că în Larnaca, Cipru, merge foarte bine controlul la frontiere, alții sunt total nemulțumiți, înțeleg că în Austria nu merge foarte bine, în Germania, la fel. Dar toate aceste lucruri mie îmi amintesc de anii ’90, și noi nu ar trebui să fim în contextul anilor ’90, în care îți trebuie viză și încă o viză și încă nu știu ce.

Au fost unii care au vrut certificate bilaterale, grupul condus de Austria. Nu era bine să avem așa ceva. Vă dați seama că ne alegeam cu zece mii de certificate diferite și totul era un haos.

România nu a avut o poziție ambiguă. Prin vocea președintelui Iohannis chiar s-a împotrivit certificatului.

Pot să înțeleg, pot să înțeleg în măsura cronologiei de atunci. La noi a început un pic mai greu campania de vaccinare, iar documentul nu ar fi fost în avantajul nostru, dar, pe măsură ce ea a prins viteză, a devenit evident că documentul de călătorie e și în interesul nostru.

Cum s-a negociat acest certificat digital de călătorie, cum ați discutat cu Comisia Europeană?

Certificatul a fost prezentat publicului devreme. Dacă nu mă înșel, în luna aprilie era pe masă. Spre sfârșitul lunii martie, nu mai rețin data exactă, am avut o dezbatere foarte importantă în Parlamentul European, privind procesul prin care vom trece sau nu acest document și majoritatea parlamentarilor au ales procedura de urgență. 

Poate publicului nu-i spune mare lucru, de fapt, noi am arătat că e nevoie de așa ceva. Pentru că dacă ceream o procedură normală, ordinară, cum se numește, ar fi durat luni de zile și am fi intrat în vară fără acest certificat.

Eu susțin parlamentarismul. Cred foarte tare în rolul instituțiilor și în separarea lor, nu am fost mulțumit că a trebuit să lăsăm de la noi, adică să lăsăm timp, dar ne-am gândit la oameni, că e mai important să-l aibă la timp.  

Parlamentul European a fost gata, iar certificatul putea deveni realitate încă de la 1 iunie și nu de la 1 iulie. Aici a mai intrat o componentă a legislației europene. Nu a negociat doar Parlamentul European și Comisia, ci și Consiliul Uniunii Europene, care reunește reprezentanții guvernelor statelor membre.

De-asta am ajuns la 1 iulie. Unele state voiau să intre în vigoare dincolo de 1 iulie, de exemplu, Irlanda, dacă nu mă înșel.

Spuneți-mi ce se întâmplă cu acest certificat în cazul în care urgența pandemică se prelungește? Aveți posibilități parlamentare să prelungiți validitatea documentului (valabil, acum, un an de zile) sau trebuie să reluați toată procedura?

Există posibilitatea prelungirii, dar libertățile noastre fundamentale trebuie să fie respectate fără niciun fel de certificat. Hai să o spunem pe cea dreaptă, îmi doresc să circulăm din nou liber, punct. Fără certificate, fără nimic altceva. Din păcate, situația pandemică este în continuare delicată.

Vezi şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇