Mihăilă: Dacă nu ne vaccinăm, ne putem aştepta la un val patru mai intens. La interior, copiii să rămână cu mască

Mihăilă: Dacă nu ne vaccinăm, ne putem aştepta la un val patru mai intens. La interior, copiii să rămână cu mască

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, joi, că, dacă nu ne vaccinăm, valul patru al pandemiei ne va lovi mai puternic, la toamnă. Singura soluție o reprezintă vaccinarea, iar copiii care merg la școală ar trebui să poarte mască la interior.

”Cred că, dacă nu ne vaccinăm, ne putem aştepta la un val patru mai intens şi, dacă reuşim să vaccinăm un mare procent al populaţiei şi mai ales al  populaţiei la risc (…) ne putem aştepta ca acest val patru să fie uşor gestionabil”, a declarat, joi seară, la TVR, Ioana Mihăilă.

ADVERTISING

Referitor la reluarea cursurilor şi dacă copiii ar trebui să mai poarte masca de protecţie, Ministrul a afirmat: ”Voi susţine ca, la interior, copiii să rămână cu mască, cel puţin cei care nu sunt vaccinaţi (...) Trebuie judecat şi în funcţie de incidenţă, se poate discuta şi o măsură de relaxare în interior. Totuşi, lecţia din Marea Britanie ne învaţă că atunci când a fost o relaxare a crescut numărul cazurilor”.

Tulpina indiană în România: copiii vor fi cei mai afectați, dar încă nu avem transmitere comunitară

ADVERTISING

Întrebată cum vede valul patru, Mihăilă a afirmat: ”Dacă vorbim de valul patru şi cum ne pregătim, cred  că acele lecţii pe care le-am învăţat în celelalte valuri de până acum trebuie să ne înveţe să fim mai flexibili, să nu ajungem într-o extremă sau alta, ne aşteptăm să nu mai ajungem la această încărcătură de pacienţi pe care am avut-o în valurile doi şi trei, pentru că am avut un procent de persoane vaccinate şi un alt procent de  persoane care au trecut prin infecţie, motiv pentru care, cel puţin în acest moment,  nu cred că mai este cazul ca spitalele să fie închise pentru pacienţii non-covid”.

ADVERTISING

Întrebată dacă mai ajungem la imunizare colectivă în toamnă, Mihăilă a precizat: ”Cred că este posibil să mai creştem rismul de vaccinare sau măcar să-l menţinem ca şi acum. Cred că este posibil, dar cu eforturi mai mari, mai ales din punct de vedere al muncii de convingere să reuşim să vaccinăm mai mult în mediul rural, pentru că acolo dorinţa de vaccinare este mai redusă”.

Mihăilă a precizat că eforturi susţinute trebuie să facă medicii de familie, preoţii, profesorii sau autorităţile locale sau asistenţii sociali care ”ar trebui să se simtă responsabili pentru comunitatea în care locuiesc”.

”Probabil în câteva săptămâni vom ajunge la cinci milioane (de persoane vaccinate – n.red.)”, a adăugat ministrul.

Citește articolele zilei pe spotmedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇