România va putea utiliza certificatul digital Covid abia de la 1 iulie

România va putea utiliza certificatul digital Covid abia de la 1 iulie

Certificatul digital Covid va fi implementat în România de la 1 iulie, a declarat joi Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Asta deși premierul Florin Cîțu declara că România este pregătită pentru implementarea certificatului și că totul va fi gata la 1 iunie.

Andrei Baciu spune însă că se lucrează la el de mai bine de două luni și că suntem în grafic.

”Se lucrează la certificatul digital Covid de mai bine de două luni, colegii de la STS au avut un test săptămâna trecută, lucrurile au mers bine, suntem în grafic. Va fi implementat la 1 iulie”, a promis vicepreședintele CNCAV.

ADVERTISING

El a prezentat apoi cum vor arăta certificatele, lucru făcut deja de STS săptămâna trecută, și cum ne va ajuta documentul.

”Certificatul va ajuta să avem o abordare uniformă la nivel european. S-au ridicat multe restricții, s-au intensificat activitățile de turism. Pentru a avea o abordare unică la nivel european a fost creat acest certificat.

Vom avea o platformă unde ne vom crea un cont, ne autentificăm și primim un link de unde putem descărca acest certificat. Este de trei tipuri: se referă la persoanele vaccinate, la cele care au trecut prin boală sau la cele care au un test PCR negativ. Noi vom folosi în România modelul prezentat de Comisia Europeană – cu cod QR, care va garanta veridicitatea”, a subliniat Andrei Baciu.

ADVERTISING

De la 1 iunie, la nivel european sistemul a devenit operațional și deja Comisia Europeană anunță că șapte țări au început să emită certificate digitale COVID-19: Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia.

Citește și: Certificatul digital Covid: 7 țări deja îl emit, în România se pasează responsabilitatea, deși Cîțu spunea că vom fi gata la 1 iunie

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇