Grecia, o stare de spirit, mai ales pentru cei vaccinați

În această țară sunt mai multe măsuri restrictive decât în România, iar numărul infectărilor zilnice e de aproape cinci ori mai mare, dar turiștii sunt bineveniți.
Grecia, o stare de spirit, mai ales pentru cei vaccinați
  • Accesul în Grecia se poate face doar în baza unui formular care trebuie completat online;
  • Atena a fost inițiatoarea certificatului verde pe care l-a implementat și e, deja, funcțional;
  • Dovada vaccinării ușurează mult formalitățile de îmbarcare și pe cele de la graniță;
  • Masca trebuie purtată peste tot, atât în exterior cât și în interior, mai puțin pe plajă;
  • Cu toate că peste o treime din populație a fost vaccinată, multe restricții au rămas în vigoare;
  • Biletele de avion sunt mai scumpe ca înainte de pandemie;
  • Călătoria cu mașina e mai obositoare, dar și mai convenabilă;  

O reclamă lansată în anul 2020 de Ministerul Turismului din Grecia a avut un mare impact global. Întreaga lume era în pandemie, călătoriile se desfășurau cu dificultate, iar concediile și vacanțele europenilor fuseseră compromise.

Clipul video începea cu o întrebare pusă de vocea caldă a unui bărbat: “Ce face ca vara în Grecia să fie atât de prețioasă?” De sus era filmată o plajă cu nisip auriu mângâiată de o mare calmă și limpede pe care se afla o singură persoană.

Răspunsul la întrebare a fost că nici marea și nici razele soarelui nu dau valoare unei vacanțe în Grecia, ci starea de spirit care e unică.

ADVERTISING

“Vara grecească e o stare de spirit!” Iar clipul se încheie, rugându-i pe oameni ca în 2020 să se bucure de vara grecească oriunde s-ar afla.

The Greek Summer State of Mind
Video. Reclama care a creat o legătură emoțională între turiști și Grecia în timpul pandemiei - Sursa: DiscoverGreece.com / YouTube

În 2016, 28 de milioane de turiști au vizitat Grecia, cheltuind 9,6 miliarde de euro, reprezentând 6,4% din produsul intern brut al acestei țări, se arată într-un document al OECD. 

Pierderile cauzate de pandemie au fost uriașe pentru economie. De aceea, pregătirile pentru acest sezon au început din vreme. Guvernul liberal al Greciei este cel care a propus Comisiei Europene certificatul verde, proiect adoptat și implementat deja în șapte state membre. 

Cât de complicat e să intri în Grecia

Începând cu data de 15 mai, cetățenii români pot călători în Grecia chiar dacă țara noastră nu a reușit încă să lanseze documentul care ar urma să ușureze enorm călătoriile în interiorul blocului comunitar.

Accesul în Grecia se poate face doar în baza PLF (Document de Localizare a Pasagerilor), un act ce trebuie completat pe site-ul travel.gov.gr cu cel puțin 24 de ore înainte de intrarea în țară.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Atenție, completarea formularului se face exclusiv online! 

După completare, pe adresa de e-mail trecută în document va veni o confirmare că acesta a fost recepționat. Apoi, la prima oră (00:00) din data în care s-a anunțat intrarea pe teritoriul Greciei, vine formularul validat care conține un QR code, adică un simbol unic ce poate fi citit și verificat cu ajutorul unui dispozitiv electronic de către autoritățile locale.

Pe formular (PLF) pot fi înscrise mai multe persoane, dar numai dacă fac parte din aceeași familie, adică părinți și copii.

Persoana care-l completează va trece locul de cazare din Grecia, perioada de ședere și documentele sanitare pe baza cărora se va face intrarea în țară: 

  • adeverință de vaccinare; 
  • test PCR realizat cu cel mult 72 de ore înainte;
  • adeverință medicală de trecere prin boală, nu mai veche de șase luni;

Indiferent dacă veți călători cu avionul sau cu mașina personală, accesul nu se poate face decât pe baza acestui formular (PLF) alături de care trebuie prezentat și unul dintre cele trei documente sanitare. 

Pentru persoanele vaccinate, formalitățile sunt mai rapide

Din start trebuie spus că persoanele vaccinate sunt avantajate. Adeverințele de imunizare arată la fel, iar cei care verifică le recunosc deja.

ADVERTISING

“Intrarea turiștilor în Grecia nu este condiționată de vaccinare. Prezentarea unui certificat de vaccinare facilitează foarte mult procedurile la sosire”, se precizează pe site-ul guvernului grec.

Pe când adeverințele testelor PCR sunt emise de diverse entități medicale, iar hârtiile sau e-mail-urile de pe telefoane arată diferit, încurcându-i și provocând suspiciune celor care verifică documentele.

Video. Cum arată amurgul pe o plajă din Grecia, la început de luna iunie - Sursa: SpotMedia.ro

La îmbarcarea în avion, există nenumărate discuții legate de documente între personalul companiilor aeriene și pasageri. Acesta e principalul motiv pentru care, în aceste zile, îmbarcarea durează foarte mult.

De asemenea, în cazul călătoriei cu mașina, la punctele vamale e posibil să se formeze cozi din cauza dificultății cu care se desfășoară verificarea documentelor.

De asemenea, cei care călătoresc cu mașina și sunt nevaccinați pot fi testați PCR de către inspectorii sanitari, la fel ca anul trecut.

Deși își doresc cât mai mulți turiști, există multă atenție cu privire la documentele medicale. 

PlajaAfissosGrecia
Plajă din localitatea Afissos, în weekend. După cum se poate observa, masca nu e obligatorie, dar nu e nici aglomerație - Foto: SpotMedia.ro

Masca, obligatorie în interior și exterior

În Grecia se înregistrează încă în jur de 1.900 de îmbolnăviri zilnice, deși intensitatea pandemiei a scăzut și în această țară.

Pentru comparație, media numărului de cazuri noi din România, în ultimele șapte zile, este de 261, de aproape 5 ori mai mică decât în Grecia.

Pe de altă parte, campania de vaccinare din această țară merge mult mai bine decât cea din România. 34% din populație a fost vaccinată cu cel puțin o doză, în timp ce la noi doar 22,3%. Autoritățile medicale din Atena reușesc să vaccineze în medie 70.000 de persoane zilnic, în timp ce în România, media de la începutul campaniei e de 67.000.

Odată ajunși la destinație, Grecia devine acea “stare de spirit” pentru turiști.

Nu trebuie uitat însă că masca e obligatorie atât în spații deschise, cât și în cele închise. Amenda poate ajunge până la 300 de euro. 

Pe de altă parte, poliția locală nu “vânează” turiștii care nu poartă mască pe stradă, mai ales în sate și zone de vacanță, dar sunt foarte stricți cu localnicii.

Toți cei care lucrează în industria turismului poartă mască tot timpul și respectă cu strictețe regulile de distanțare.

Pe plajă, nu se poartă însă, dar trebuie să existe o distanță de minimum doi metri între șezlonguri.

Pe cele aflate la distanță mai mică de doi metri nu pot sta decât membrii aceleiași familii, fiind interzisă formarea unor grupuri mai mari de șase persoane.

De altfel, și la taverne sau restaurante, numărul maximum admis la o singură masă este de șase persoane.

O altă măsură restrictivă a fost interzicerea muzicii pe plajă și în restaurante pentru a descuraja petrecerile și aglomerația.

Biletele de avion, mai scumpe ca înainte de pandemie

Odată cu relaxarea decisă de autoritățile de la noi din țară, tot mai mulți români pleacă în vacanță în Grecia. 

Costul unui bilet de avion începe de la 50 de euro, în medie fiind mai scumpe ca înainte de pandemie. În general, cu bagaj de cală, o cursă dus-întors București-Atena trece de 100 de euro de persoană. 

VolosGrecia
Orașul Volos văzut de pe munte, din satul Makrinitsa - Foto: SpotMedia.ro

Cu automobilul, costul de deplasare, dus-întors, pe ruta București - Salonic (700 de kilometri) este în jur de 100 de euro, dar eficiența crește pentru că sunt mai multe persoane într-o singură mașină.

În ce privește cazarea și mâncarea, variantele sunt nenumărate, iar raportul calitate-preț, în cele mai multe cazuri, este mai bun ca pe litoralul românesc.

Deși la noi pandemia pare că s-a terminat sau cel puțin asta ne dau de înțeles autoritățile, cei care pleacă în străinătate vor fi surprinși să descopere că în multe țări restricțiile nu s-au ridicat, iar accesul se face cu dificultate, fiind condiționat de documente medicale specifice.

Citiți și alte articole pe aceeași temă:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇