Certificatul digital Covid: 7 țări deja îl emit, în România se pasează responsabilitatea, deși Cîțu spunea că vom fi gata la 1 iunie

Certificatul digital Covid: 7 țări deja îl emit, în România se pasează responsabilitatea, deși Cîțu spunea că vom fi gata la 1 iunie

Pe 13 mai, premierul Florin Cîțu declara că România este pregătită pentru implementarea certificatului digital COVID, iar în momentul în care acesta va fi utilizat în Uniunea Europeană ”suntem gata şi noi”.

”Noi suntem pregătiţi, am vorbit cu STS. Când va porni, va porni şi suntem gata şi noi”, spunea atunci Cîțu.

Premierul a insistat că totul va fi gata la 1 iunie, chiar dacă nu era foarte sigur de cum va funcționa portalul pentru emiterea certificatelor.

”Cred că este o aplicaţie, încă nu am văzut varianta finală. Cred că se lucrează la ea. Trebuie să fie gata tot la 1 iunie. (…) Nu poţi să ai o bază de date comună. Cred că e vorba de acces la interogare”.

ADVERTISING

7 țări emit deja certificate, România o va face ”în perioada următoare”

A venit 1 iunie, la nivel european sistemul a devenit operațional și deja Comisia Europeană anunță că șapte țări au început să emită certificate digitale COVID-19: Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia.

Când va intra pe listă și România?

Primul care a vorbit pe subiect a fost colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare. Acesta a declarat miercuri dimineața, la Europa FM, că încă se lucrează la nivelul STS la pregătirea portalului care să elibereze certificatele și că totul va fi gata ”până la sfârșitul lunii”.

ADVERTISING

”Acest tip de certificat se va putea genera la solicitarea fiecărei persoane de pe un portal la care la acest moment se lucrează și va fi gata în perioada următoare. El va fi disponibil atât pe telefon, îl putem prelua și arăta de ori câte ori se solicită. Este un cod QR care conține o serie de informații esențiale, cum ar fi nume, prenume, data nașterii, tipul de informație medicală pe care o oferă și statul emitent”, a declarat medicul.

Încă nu avem legislație pentru certificate și e greu de aflat cine o face

Așadar, ne-am îndreptat către STS pentru a afla când se vor termina lucrările de care a vorbit medicul Gheorghiță.

ADVERTISING

Purtătorul de cuvânt al instituției, Cătălin Chirica, ne-a spus că ”termenul vehiculat la nivel european pentru implementare este începutul lunii iulie” și ”cele 7 state au decis sa implementeze înainte de termen”.

În plus, a atras atenția că trebuie creată și legislația în baza căreia să poată fi accesate datele.

”Pentru a genera certificatele trebuie să existe inclusiv legislație națională prin care să se stabilească dezvoltarea sistemului informatic și interconectarea lui cu bazele de date care conțin persoanele vaccinate și persoanele testate/trecute prin infecție”, ne-a declarat Chirca, direcționându-ne către comunicatul emis de STS pe 26 mai.

În documentul indicat, instituția anunța testarea cu succes a interconectării cu grupul tehic de lucru de la nivel european.

Tot de acolo aflam că preluarea datelor ce vor fi incluse în certificatele digitale UE se va realiza automat din Registrul Electronic Național de Vaccinări, pentru cei vaccinați, și din aplicația Corona-Forms, pentru cei cu test sau dovadă că au trecut prin boală.

L-am întrebat pe dl Chirica cine trebuie să creeze acest cadru legislativ.

”Nu știu să vă spun. Noi suntem partea tehnică și STS nu are drept de inițiativă legislativă”, a fost răspunsul primit.

Cum registrul și Corona-Forms țin de Ministerul Sănătății, am pus aceeași întrebare și purtătorului de cuvânt al acestei instutuții, dna Oana Grigore.

”Deja există un draft de OUG elaborat de STS. Este în avizare în ministere”, a declarat aceasta, adăugând că nu știe când va intra proiectul în ședință de guvern pentru adoptare.

Așadar, siguranța premierului Florin Cîțu din 13 mai, când anunța că ”suntem pregătiți”, nu știm pe ce se baza, dar în niciun caz pe chestiuni reale.

Nu putem să vă spunem nici când va începe România să emită aceste certificate, dar se pare că mult mai real e termenul de 1 iulie, dacă până atunci proiectul de act normativ va avea toate avizele şi va fi adoptat.

Citește articolele zilei peSpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇