Democrația din România, comparată cu cea din SUA într-un articol din New York Times

Democrația din România, comparată cu cea din SUA într-un articol din New York Times

Într-un articol de opinie publicat de cotidianul New York Times, autorul Eric Posner, profesor al Facultății de Drept de la Universitatea din Chicago, compară democrația din SUA cu cea din România.

Acesta analizează indexul libertăților politice, realizat de Freedom House, din România și SUA. În 2016, momentul în care Donald Trump a devenit președinte, SUA avea un scor de 90 dintr-un maximum de 100. România avea în 2016 același scor pe care îl are și astăzi, adică 83.

„Încă mai cred că avem instituțiile guvernamentale care ar împiedica pe cineva care încearcă să-și depășească obligațiile constituționale. Avem un Congres. Avem Curtea Supremă. Nu suntem România”, a spus în 2016, senatorul republican John McCain (decedat între timp), dând țara noastră drept exemplu negativ.

ADVERTISING

Profesorul Eric Posner observă că în patru ani lucrurile s-au schimbat. 

“România arată destul de bine în aceste zile. Freedom House, o organizație care monitorizează libertățile politice din țările din întreaga lume, a cotat Statele Unite la un scor de 86 din 100 de puncte, cu doar trei puncte mai mult decât România (83) și cu mult sub Marea Britanie (94) și Germania (94)”, scrie Eric Posner. 

Ungaria sub conducerea autoritară a lui Viktor Orban a coborât de la 79 de puncte în 2016 la 70 în 2020.

ADVERTISING

Autorul articolului susține că în situația în care Donald Trump va câștiga un al doilea mandat, chiar dacă SUA va deveni o democrație mai slabă, instituțiile ei vor rezista pentru că “americanii au arătat în acești patru ani că nu-și doresc un rege”, făcând referire la situația din Ungaria, unde democrația s-a deteriorat substanțial, dar Viktor Orban se bucură încă de sprijin din partea alegătorilor.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇