Decizia ÎCCJ care ar putea face curățenie pe burtierele TV cu titluri bombastice și dezvăluiri incendiare

Decizia ÎCCJ care ar putea face curățenie pe burtierele TV cu titluri bombastice și dezvăluiri incendiare

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat, în premieră, pe o practică frecventă a televiziunilor, decizia având potențialul să curețe burtierele de titluri exagerate și anunțuri false de „dezvăluiri bombă”.

Hotărârea despre care e vorba a fost luată de ÎCCJ în noiembrie anul trecut, în procesul intentat de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat postului România TV. Acum, judecătorii au publicat motivarea deciziei care ar putea pune frână titlurilor și burtierelor exagerate sau false, potrivit Biziday.ro.

ADVERTISING

Șeful DSU a dat în judecată România TV, acuzând o campanie de denigrare în 2020, la începutul pandemiei, prin publicarea în cascadă de burtiere și titluri ofensatoare, uneori pe parcursul unei zile întregi, care teoretic anunțau dezvăluiri, dar care nu erau urmate de știri concrete, sau, dacă erau, acestea dovedeau că titlurile inițiale erau mult exagerate.

În primă instanță, Arafat a câștigat procesul, în 2021, la Tribunalul București, dar la recursul judecat la Curtea de Apel magistrații au spus că doar telespectatorii pot să sancționeze astfel de practici dacă se dovedesc a fi înșelătoare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În noiembrie, ÎCCJ a desființat decizia CAB și a stabilit rejudecarea cazului, pentru a fi analizate clar prejudiciile aduse șefului DSU.

În motivarea publicată acum se arată că, dacă CAB a ținut cont în judecată de o decizie a CEDO care admite că un articol de presă scrisă poate avea o doză de exagerare în titlu, ÎCCJ spune că în cazul televiziunilor telespectatorii care văd un titlu/burtieră, la un anumit moment al zilei, nu au neapărat acces și la emisiunea promovată prin anunț, care se desfășoară la un alt moment.

ADVERTISING

Hotărârea face, astfel, distincția clară între titlurile de presă scrisă și cele de la TV și stabilește un precedent ce ar putea fi invocat de acum încolo și în alte procese.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇