Ce site-uri și televiziuni au primit bani de la Guvern pentru campania anti-Covid. Multe au promovat fake news și protestele anti-mască

Ce site-uri și televiziuni au primit bani de la Guvern pentru campania anti-Covid. Multe au promovat fake news și protestele anti-mască

Guvernul a promis anul trecut aproape 200 de milioane de lei pieței media pentru promovarea campaniei antiCovid.

Cea mai mare parte a banilor a mers către televiziunile naționale, dar și către mai multe portaluri online, arată un raport al Expert Forum.

Dar Guvernul nu a plătit toți banii promiși. Din angajamente de 181 de milioane de lei (cât figurau în lista din 31 decembrie 2020), a plătit până la final lunii mai 2021 doar 141 de milioane.

Conform datelor obținute de EFOR pe baza Legii 544/2001 în luna iulie, Guvernul a decontat în 2020 suma de 87 milioane de lei, iar în 2021 alte 53 milioane de lei. Vezi AICI situația integrală.

79 de furnizori aveau în 2021 deconturi sub 50% din banii promiși prin angajamente.

Dar Expert Forum precizează că este dificil de stabilit dacă statul nu și-a onorat plățile sau furnizorii nu au prestat serviciile respective.

ADVERTISING

Cert este că în iunie 2021 unii furnizori (dintre care și companii media mari) afirmau că nu și-au primit banii de la Guvern.

Agenția pentru Digitalizarea României, responsabilă pentru verificarea activității furnizorilor și aprobarea plăților, nu a identificat niciun caz de abatere de la lege. 

Finanțare și pentru cei care au promovat fake news

Expert Forum subliniază că pe lista de furnizori s-au găsit și unele entități care au promovat în același timp cu mesajele transmise de Guvern și teme conspiraționiste sau aflate în conflict cu datele oficiale.

Totodată, spune asociația, entități cu legături clare cu partide politice au primit bani, problema politizării fiind de altfel una mai generală și nu este legată strict doar de acest program.

EFOR precizează că a regăsit furnizori care sunt apropiați de diferite partide, care promovează teme de pe agenda acestora, firme care au donat la partid sau care au primit bani din subvențiile partidelor în 2020 sau firme deținute sau conduse de politicieni. De menționat, totuși, că partidele care se regăsesc pe această listă sunt variate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Deși la cifre (reach) pare că a stat bine, criticile aduse în termeni de criterii de alocare, prezența pe lista beneficiarilor cu sume importante a unor furnizori puternic politizați, precum și implementarea sa într-un an cu alegeri locale și parlamentare, arată că programul are un potențial clientelar și electoral”, punctează Expert Forum.

Au primit bani și Antena 3 și România TV, care au promovat protestele anti-mască

Antena Group, care face parte din trustul media înființat de Dan Voiculescu, a decontat 12 milioane de lei (din 16 milioane angajate). Antena Group a fost condamnată penal în scandalul privind șantajul RDS-RCS.

Și Antena 3 SA a primit 5,4 milioane lei din 6,3 milioane angajate. Expert Forum amintește că Antena 3 a promovat constant personaje precum Diana Șoșoacă sau Dana Budeanu, care au fost susținătoare ale politicilor anti-mască.

ADVERTISING

Către Dogan Media International SA s-a transferat suma de 12 milioane de lei, iar către A.G. Radio Holding SRL (Kiss FM, Magic FM si Rock FM) suma de 5,9 milioane de lei.

Ridzone Computers SRL (România TV), firma controlată de fostul deputat Sebastian Ghiță, a primit 6,3 milioane de lei din 7,5 milioane
angajate. România TV a promovat intens protestele anti-mască.

European Business Environment SRL, deținută de Iosif Buble și care operează site-ul www.stiripesurse.ro, a primit 641 de mii lei din 1,1 milioane angajate. Buble a împrumutat PSD cu 445.000 de lei în 2020 și a avut numeroase contracte cu social-democrații pentru campaniile electorale din 2020.

Press Media Electronic, deținută de Bogdan Chirieac și care operează www.dcnews.ro, a avut alocări de 971 mii de lei de lei din 3,4 milioane angajate.

Editura Evenimentul și Capital SRL, care gestionează site-ul www.evz.ro, a primit un milion de lei. Editura este deținută de Dan Andronic, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru aderare la grup infracțional organizat în dosarul Ferma Băneasa.

Pe ambele site-uri se pot găsi articole care fac referire la mască drept ”botniță”, acesta fiind unul dintre termenii pe care îl folosesc constant protestatarii anti-mască.

Galaxy SRL deține televiziunea Galaxy din Drobeta Turnu Severin. Firma este deținută de fostul parlamentar PSD Eugen Nicolicea, cu 50% din acțiuni, restul revenind lui Liviu Gabriel Nicolicea, care a deținut și funcția de consilier local la Turnu Severin. Firma a primit peste un milion de lei din 1,2 milioane de lei angajate.

Expert-Forum
Foto: Expert Forum

Citește raportul Expert Forum integral AICI


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇