Șarpele NASA care va căuta forme de viață pe unul dintre sateliții lui Saturn (Video)

Șarpele NASA care va căuta forme de viață pe unul dintre sateliții lui Saturn (Video)

NASA va trimite un robot asemănător cu un șarpe pe unul dintre sateliții lui Saturn pentru a căuta forme de viață extraterestră.

Robotul Exobiology Extant Life Surveyor (EELS) este pregătit de Jet Propulsion Laboratory din cadrul NASA pentru o misiune pe Enceladus, unul dintre cei 83 de sateliți ai planetei Saturn, cunoscut pentru suprafața sa înghețată.

EELS este un robot autopropulsat cu forma unui șarpe, construit din mai multe segmente, cu unități rotative de propulsie care îi oferă aderență pentru suprafețele alunecoase și pentru a se mișca în apă. NASA speră că EELS își va croi drum pe gheața de pe Enceladus pentru a intra în oceanul de sub aceasta, relatează CBS News.

ADVERTISING

"Capul" șarpelui-robot are tehnologie care îi permite să vadă în 3D și să transmită operatorilor imagini în timp real, iar corpul său e dotat cu senzori care le permit cercetătorilor să măsoare presiunea subacvatică, conductivitatea electrică și temperatura.

Exobiology Extant Life Surveyor (EELS) Concept of Operations on Enceladus

Robotul cu o lungime de 4,87 metri și o greutate de aproape 100 de kilograme este testat intensiv în mai multe medii extreme. În vară, EELS a fost pus la încercare în apa de sub ghețarul Athabasca, din Parcul Național Jasper, din Canada.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Data la care EELS va pleca spre Saturn nu a fost anunțată, însă cercetătorii speră ca acest prototip să fie finalizat până în vara anului viitor.

Drumul șarpelui-robot cu un vehicul spațial spre satelitul lui Saturn va dura 12 ani, însă inginerii speră că acesta va avea nevoie de doar câteva zile pentru a-și croi drum prin suprafața înghețată pentru a intra în oceanul subacvatic.

T.D.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇