O româncă a fost selectată de NASA pentru misiunea care simulează viața pe Marte

O româncă a fost selectată de NASA pentru misiunea care simulează viața pe Marte

NASA a anunţat numele voluntarilor din cadrul misiunii care va simula condiţiile de viaţă de pe Marte, iar printre aceştia se află şi o româncă. Este vorba despre Anca Şelariu – microbiolog al Marinei Militare din SUA.

O casă printată 3D va găzdui, începând din iunie, patru persoane care vor sta închise în ea timp de un an pentru a simula viaţa pe Marte. Habitatul, denumit Mars Dune Alpha, este situat la centrul de cercetare al NASA din Houston, statul american Texas.

NASA a selectat 6 voluntari pentru această misiune: 4 vor locui efectiv în habitat și încă două persoane de rezervă. Românca face parte din echipajul de rezervă al misiunii care începe la vară.

ADVERTISING

Voluntarii care vor locui în această casă vor ajuta la pregătirea unei viitoare misiuni pe „planeta roşie”. Măsurându-le performanţele şi capacităţile cognitive, NASA va înţelege mai bine „resursele” ce trebuie prevăzute pentru această călătorie ambiţioasă.

image-16

Anca Şelariu a absolvit Universitatea Transilvania la secţia filologie, iar apoi a obţinut o diplomă în biochimie şi un doctorat în științe biomedicale la o universitate din statul american New Jersey.

Experiența Ancăi Şelariu include descoperirea și fabricarea vaccinurilor, transmiterea prionilor (agenți infecțioși nonconvenționali care produc un grup de boli neurodegenerative transmisibile ale animalelor și omului), dezvoltarea terapiei genice și managementul proiectelor de cercetare a bolilor infecțioase, transmite NASA.

ADVERTISING

Casa de 160 mp include o fermă verticală pentru cultivarea salatelor, o cameră dedicată procedurilor medicale, o zonă de relaxare şi posturi de lucru.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇