În timp ce rachetele și armele încă devastează națiuni, chiar și în inima Europei, în paralel marile puteri duc un alt război, cel pentru cucerirea spațiului.
Șeful NASA Bill Nelson a avertizat că China ar putea să câștige cursa spre Lună și să încerce să-și însușească teritoriile cele mai bogate în resurse, sau chiar să nu mai permită americanilor să aselenizeze. El spune că următorii 2 ani sunt decisivi.
„Este o realitate. Ne aflăm într-o cursă pentru spațiu și ar trebui să ne asigurăm că nu se duc pe Lună sub pretexte de cercetare științifică. Nu este deloc exclus să spună apoi 'noi suntem aici, stați deoparte, este teritoriul nostru'”, a spus Nelson, pentru Politico.
El a dat exemplul „pământean” din Marea Chinei de Sud, unde Beijingul și-a plasat o bază militară în Insulele Spratly, deși sunt disputate între China, Filipine, Taiwan, Vietnam și Brunei.
Comentariile lui Nelson vin în lumina succesului misiunii Artemis I, care este un prim pas important în planurile NASA de a duce din nou astronauți pe Lună și să înființeze o bază acolo cu echipaj uman. În 2024 misiunea Artemis II ar trebui să trimită echipaj uman pe orbita Lunii, iar până la finalul lui 2025 Artemis III va duce astronauți pe suprafața satelitului Pământului.
Totodată, avertismentul vine la scurt timp după ce Congresul a adoptat bugetului NASA pe întreg anul 2023 și nu a aprobat toate cererile de finanțare, în ciuda explicațiilor lui Nelson că asta pune în pericol misiunile lunare Artemis II și III.
China și-a dezvoltat în mod agresiv programul spațial în ultima vreme. Și-a deschis o nouă stație spațială, a anunțat că vrea ca astronauții săi să ajungă pe Lună și pe Mate până în 2030 și chiar a prezentat, în decembrie, o viziune ambițioasă de a construi diverse structuri în spațiu și de a crea un sistem de guvernanță a spațiului.
Așadar, orice întârziere sau rateu în programul american ar risca să permită Chinei să câștige cursa.
Și temerile lui Nelson sunt împărtășite și de alții.
„Desigur, este foarte posibil să ne prindă din urmă și să ne întreacă. Progresul pe care l-au făcut este uimitor și într-un timp uimitor de scurt”, declara la finalul anului Nina Armagno, locotenent general în cadrul Forțelor Spațiale.
Totodată, un raport recent al Pentagonului către Congres arăta că programul spațial chinezesc a înregistrat o serie de succese notabile în ultima vreme.
Ba chiar sublinia că Beijingul a reușit în premieră să dezvolte tehnologia pentru a aseleniza pe partea îndepărtată a Lunii și poate și stabili un releu de comunicații, cu ajutorul unui satelit lansat în 2021.
Totodată, informațiile colectate de Pentagon arată că este îmbunătățită constant producția de sisteme de lansare pentru capsule ce permit explorarea mai vasta a spațiului, cu echipaj uman.
„Pe de-o parte este o competiție politică. Ce vor cu adevărat este să fie respectați ca o țară de top. Vor să fie puterea dominantă pe Pământ, așa că a merge pe Lună ar arăta că sistemul lor funcționează. Dacă ajung pe Lună înaintea noastră vor demonstra că sunt mai buni decât noi.
Și există potențiale pagube pe care China le poate face pe Lună. Dacă își construiesc proiecte de infrastructură, de exemplu, ar putea să interzică comunicațiile. Dacă ajung pe Lună nu va fi deloc ușor, îngrijorările sunt reale”, spune Terry Virts, fost comandant al Stației Spațiale Internaționale.
Guvernul comunist a respins însă aceste îngrijorări.
„Unii oficiali americani au făcut declarații iresponsabile și au interpretat cu rea-voință eforturile spațiale legitime și normale ale Chinei. Respingem cu fermitate astfel de declarații.
Spațiul nu este un câmp de luptă. Explorarea și utilizarea pașnică a spațiului este scopul comun al omenirii, de care ar trebui să beneficieze toți oamenii. China mereu s-a opus cursei înarmării spațiale și lucrează activ să construiască un viitor pentru omenire în domeniul spațial”, a spus Liu Pengyu, un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington.
Însă șeful NASA își menține poziția.
„China a avansat enorm și a avut multe succese în ultimii 10 ani și momentul în care va putea să trimită oameni pe Lună e tot mai aproape. Și sunt puține locuri la polul sud al Lunii unde pot fi desfășurate misiuni ca cele pe care le avem noi în plan, cum ar fi să colectăm apă și așa mai departe”, a mai spus Nelson, conchizând că „Doar cu voia lui Dumnezeu” vor câștiga americanii cursa spațială.