Sunetul elicopterului Ingenuity a fost înregistrat pentru prima dată (Audio)

Sunetul elicopterului Ingenuity a fost înregistrat pentru prima dată (Audio)

NASA a făcut publică pentru prima dată, vineri, o înregistrare a sunetului elicelor mini-elicopterului Ingenuity.

Agenţia Spaţială Americană a difuzat pe contul de Twitter noi imagini surpinse de robotul lui Ingenuity pe 30 aprilie, de această dată însoţit de sunet, potrivit AFP. 

Videoclipul, de aproape 3 minute, începe cu vântul care suflă în craterul Jezero. Aici, Perseverence a aterizat la 18 februarie având drept misiune să caute urme de viaţă.         

Ingenuity decolează şi se aude zgomotul uşor al palelor care se învârt de aproape 2.400 de ori pe minut pentru o călătorie dus-întors de 260 de metri în total.              

Inginerii de la NASA nu ştiau dacă sunetul putea fi înregistrat, Perseverence fiind la 80 de metri de locul de decolare şi de aterizare. 

ADVERTISING

Atmosfera marţiană, compusă din 96% dioxid de carbon, are o densitate echivalentă cu doar 1% din cea de pe Pământ. Asta face ca zgomotele să fie mai estompate.               

"Este o surpriză foarte bună", a spus David Mimoun, profesor în sisteme spaţiale şi ştiinţă planetară la Institutul Superior de Aeronautică şi Spaţiu (ISAE-SUPAERO) din Toulouse (Franţa).      

"Am făcut teste şi simulări, iar asta ne-a făcut să credem că microfonul abia aude sunetul elicopterului, deoarece atmosfera de pe Marte limitează propagarea sunetului", a explicat el. 

ADVERTISING

Perseverance dispune de o SuperCam care analizează rocile pentru a ajuta la determinarea structurii chimice şi mineralogice a suprafeţei Planetei roşii.

Acest instrument dispune de un microfon care înregistrează sunetul laserului atunci când îşi atinge ţintele, care sună ca un clic.          

Înregistrarea zborului mini-elicopterului Ingenuity "este o mină de aur pentru a înţelege atmosfera marţiană", a mai subliniat David Mimoun.

Citește mai multe despre aventurile elicopterului Ingenuity pe Marte:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇