Cum a ajutat Superluna la deblocarea Canalului Suez

Cum a ajutat Superluna la deblocarea Canalului Suez

După aproape o săptămână, Canalul Suez a fost deblocat, dar a avut nevoie de nițel ajutor de la Superlună – prima din această primăvară.

Canalul Suez a fost blocat complet de marți, după ce Ever Given, una dintre cele mai mari nave din lume, cu o lungime de 400 de metri, a eșuat pe diagonală. Luni dimineață, nava a fost deblocată, iar mai târziu în cursul aceleiași zile a fost deblocat și canalul.

Totuși, remorcherele au fost ajutate de Superlună, scrie Live Science.

La fel ca alte ape, nivelul Canalului Suez este influențat de Lună. Prin maree (flux și reflux) se înțelege o oscilație periodică a nivelului mării sau oceanului, în raport cu o poziție medie, datorată forței de atracție combinate a Lunii și Soarelui.

ADVERTISING

Mareele sunt cele mai puternice atunci când Pământul se aliniază atât cu Soarele, cât și cu Luna, cele două obiecte care exercită cea mai puternică atracție gravitațională de pe planeta noastră.

”S-au aliniat astrele”

Deoarece apa se mișcă cel mai ușor ca răspuns la această atracție, mareele sunt răspunsul cel mai evident la forţa gravitațională. Când există o lună plină sau Luna este într-o nouă fază, atracția gravitațională se adaugă la cea a soarelui, rezultând mareele înalte sau cele joase, conform Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA).

Iar Luna a fost plină duminică, 28 martie. Asta a ajutat foarte mult blocajul, cu o maree înaltă, mai ales că satelitul natural a fost și simultan relativ aproape de Pământ pe orbita sa.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De altfel, el va ajunge în cel mai apropiat punct, numit perigeu, marți. Perigeul poate accentua, de asemenea, mareele cauzate de lunile pline și noi, conform NOAA.

Acești factori înseamnă că ”astrele s-au aliniat” într-adevăr pentru a da navei un ”impuls”.

Potrivit New York Times, în Canalul Suez, duminică, nivelurile de apă au fost cu aproximativ 46 de centimetri mai mari decât de obicei.

"Am fost ajutați enorm de mareea puternică, pe care am avut-o în această după-amiază", a declarat pentru Associated Press Peter Berdowski, CEO al Boskalis, firma care s-a ocupat de deblocarea canalului.

”De fapt, am avut de-a face cu forțe ale naturii care au împins cu putere, mult mai mai tare decât ar putea trage cele două remorchere marine pe care le-am avut”, a explicat el.

ADVERTISING

Acum, datorită lunii, Ever Given a fost ranfluată.

Citește și:

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇