Sindromul post-COVID nu îi afectează doar pe cei mai vulnerabili şi poate aduce complicaţii foarte grave. Pacienţii care “nu ar trebui să fie uitaţi”

Sindromul post-COVID nu îi afectează doar pe cei mai vulnerabili şi poate aduce complicaţii foarte grave. Pacienţii care “nu ar trebui să fie uitaţi”

Mulţi dintre supravieţuitorii infecţiei cu SARS-CoV-2 au rămas cu simptome persistente în urma bolii sau chiar au început să dezvolte simptome noi, la câteva săptămâni după recuperare.

În SUA, unde din martie 2020 până în prezent au fost raportate 28 de milioane de cazuri de COVID-19, medicii asistă la o creştere a numărului de pacienţi care acuză efecte pe termen lung. Printre ei sunt tineri fără probleme de sănătate preexistente.

Cercetătorii de la Centrul Medical Irving al Universităţii Columbia au publicat, în revista Nature, o lucrare în care analizează ceea ce se cunoaşte până acum despre acest subiect şi în care argumentează că este nevoie de o abordare multidisciplinară în cazul pacienţilor cu simptome persistente.  

ADVERTISING

“Pe parcursul verii am început să înţelegem cu ce probleme se confruntă aceşti oameni. Am considerat că o analiză a acestor posibile probleme poate fi importantă nu doar pentru furnizorii de servicii medicale, ci şi pentru pacienţi.

Este important ca aceştia să ştie că lucrurile cu care se confruntă pot fi o consecinţă a COVID-19 şi că nu sunt singurii în această situaţie”, spune Ani Nalbandian, membru al departamentului de cardiologie din cadrul Colegiului Medicilor şi Chirurgilor Vagelos, Universitatea Columbia, principalul autor al studiului, potrivit Science Daily.

Studiul reuneşte peste 30 de experţi în discipline precum neurologie, cardiologie şi nefrologie din cadrul mai multor centre medicale afectate de primul val al pandemiei, sintetizând observaţiile medicilor cu privire la propriii pacienţi, dar şi constatări relatate în literatura medicală.

ADVERTISING

Complicaţii nebănuite după Covid

Până la 20 la sută dintre supravieţuitorii COVID-19 au prezentat dureri toracice la două luni după ce infecţia a fost eliminată, boala poate scoate la iveală cazuri de diabet nedepistate anterior, unii pacienţi se confruntă cu accidente vasculare cerebrale, embolisme pulmonare şi alte complicaţii provocate de cheagurile de sânge.

ADVERTISING

Mai multe organe pot fi afectate simultan, atrage atenţia Nalbandian. 

Mulţi dintre cei care se confruntă cu simptome persistente aveau diverse afecţiuni înainte de a contracta virusul sau au făcut o formă gravă a infecţiei. Însă nu a fost întotdeauna cazul.

“Orice pacient cu COVID-19 poate avea astfel de probleme. De exemplu, am văzut pacienţi tineri care nu au suferit de nicio boală înainte şi care au dezvoltat disfuncţie autonomă sau aritmii cardiace post-COVID-19”, spune Elaine Y. Wan, unul dintre ceilalţi autori ai studiului.

Palpitaţii, oboseală cronică, disconfort la nivel toracic, probleme de memorie şi de concentrare au apărut în cazul unor pacienţi tineri la câteva săptămâni sau chiar luni de la vindecarea de COVID-19, adaugă Wun.

Există cu adevărat un sindrom post COVID-19 şi nu se corelează întotdeauna cu severitatea infecţiei în sine”, spune Nalbandian.

Mulţi dintre pacienţi nu ajung la spital pentru tratament, însa aceştia “nu ar trebui să fie uitaţi”.

Autorii studiului convin asupra faptului că ei trebuie să beneficieze de o îngrijire multidisciplinară, pe modelul clinicilor nou înfiinţate în Italia.

De asemenea, autorii studiului îi îndeamnă pe pacienţii care se confruntă cu efecte de durată ale bolii să fie vocali, în condiţiile în care sunt medici care nu corelează simptomele lor cu COVID-19.

C.S.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇